Μια ομάδα μικροβιολόγων συνέλεξε 26 δείγματα από τέσσερις διαφορετικές πτήσεις, προκειμένου να ανακαλύψει ποιες είναι οι πιο μολυσμένες, αηδιαστικές και, άρα, πιο επικίνδυνες για την υγεία μας επιφάνειες μέσα σε ένα αεροπλάνο

Το ότι τα μικρόβια βρίσκονται παντού γύρω μας και ειδικά σε μέρη που συνωστίζονται συχνά εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι, είναι κάτι που γνωρίζουμε πλέον όλοι μας. Απλά, λίγο η καθημερινότητα, λίγο η συνήθεια, λίγο η βαρεμάρα, πολλές φορές επιλέγουμε να το αγνοούμε και να μην λαμβάνουμε τα μέτρα που απαιτούνται για να τα αποφύγουμε. 

Μιας και βρισκόμαστε στην περίοδο των γιορτών, όμως, μια περίοδο που πολύς κόσμος ταξιδεύει με αεροπλάνο για να φτάσει στον χριστουγεννιάτικο προορισμό του, καλό θα ήταν να δώσουμε λίγο περισσότερη προσοχή στα σημεία του αεροσκάφους που θεωρούνται ως τα πλέον ανθυγιεινά. Σκεφτείτε απλά αυτό, θέλετε να κάνετε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά άρρωστοι; Ναι, το φανταστήκαμε. 

Το Travelmath έστειλε μια ομάδα μικροβιολόγων να συλλέξει 26 δείγματα από τέσσερις διαφορετικές πτήσεις, προκειμένου να ανακαλύψει ποιες είναι οι πιο μολυσμένες, αηδιαστικές και, άρα, πιο επικίνδυνες για την υγεία μας επιφάνειες μέσα σε ένα αεροπλάνο. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αριθμό μονάδων σχηματισμού αποικιών (CFU) που βρήκαν ανά τετραγωνική ίντσα (6.4 τετραγωνικά εκατοστά), οι οποίες υποδεικνύον τον αριθμό των κυττάρων βακτηρίων που βρίσκονται σε κάθε δείγμα. 

Χωρίς άλλα λόγια λοιπόν, αυτά είναι τα πιο βρώμικα σημεία σε ένα αεροπλάνο:

  • Πτυσσόμενο τραπεζάκι: 2.155 CFU/τετραγωνική ίντσα 
  • Κουμπί στο καζανάκι: 265 CFU/τετραγωνική ίντσα 
  • Εξαερισμός πάνω από κάθε κάθισμα: 285 CFU/τετραγωνική ίντσα 
  • Πόρπη ζώνης ασφαλείας: 230 CFU/τετραγωνική ίντσα

Φυσικά το χειρότερο σε αυτήν τη λίστα είναι πως το τραπεζάκι που χρησιμοποιούμε στο αεροπλάνο είναι το πιο βρώμικο σημείο από όλα. Και, για να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα δήλωσε στο TIME πως, σύμφωνα με τις δικές τους έρευνες, τα πτυσσόμενα τραπεζάκια των αεροπλάνων έχουν ιούς γρίπης και κρυώματος, καθώς και τον νοροϊό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετο. 

Τώρα που θα πακετάρετε τις βαλίτσες σας για τα γιορτινά σας ταξίδια, λοιπόν, φροντίστε να βάλετε ένα μεγάλο πακέτο με μωρομάντιλα ή άλλα υγρά πανάκια καθαρισμού στη χειραποσκευή σας. Ή και δύο, ας μην κάνουμε τσιγκουνιές σε αυτό το θέμα.