Καταψήφιση του προϋπολογισμού 201 από την αξιωματική αντιπολίτευση στο δήμο Πλατανιά

Στην καταψήφιση του προϋπολογισμού 2018 του Δήμου Πλατανιά προχώρησε η μείζονα αξιωματική αντιπολίτευση, με επικεφαλή τον Ντουντουλάκη Μανώλη.

Ο κ.Ντουντουλάκης, απέστειλε ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο αναλύει προβλήματα της καθημερινότητας στο Δήμο Πλατανιά για το έτος 2017, στα οποία η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε.

Αναλυτικά η επιστολή

Μετά την καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος από την μείζονα αντιπολίτευση στις 07/12, σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2018.

Αλήθεια γιατί τον καταψηφίζουμε; Μήπως φέρουμε και εμείς ευθύνες; Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να τα πούμε όλα και να μάθει ο δημότης τι κάνουμε και τι ευθύνες αναλογούν στον καθένα από εμάς.

Κατηγορούμαστε από τους δημότες οι οποίοι μας λένε : “τι κάνετε εσείς εκεί στο Δήμο , δεν ακούτε, δε βλέπετε;”

Η απάντηση μου είναι ότι όλοι ακούμε και όλοι βλέπουμε , όμως εσείς κ. δήμαρχε δεν καταλαβαίνετε ή κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε.
Κύριε Δήμαρχε, από τις διαμαρτυρίες της μείζονος αντιπολίτευσης, τους δημότες και πιστεύω και  από τα μηνύματα των συνεργατών σας , θα έχετε καταλάβει ότι δεν προσφέρετε αυτό που πηγάζει από την  υποχρέωση σας  προς τον δημότη.

Από αυτά που βλέπω και ακούω περίπου 3 χρόνια, έχω καταλάβει ότι αυτό που αντιλαμβάνεστε άμεσα, είναι τα προβλήματα που δημοσιοποιούνται , που και σε αυτά δυστυχώς, πολλές φόρες δεν δίνετε απαντήσεις ούτε λύσεις.

Παρόλο, που εσείς κύριε δήμαρχε είστε αυτός που λέτε ότι δεν αφήνετε τίποτα να πέσει κάτω. 

Εάν αυτή η τακτική σας βοηθήσει, δεν μένει παρά από τώρα και στο έξης, να δημοσιοποιούμε όλες τις θέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης κατά την διεξαγωγή των Δημοτικών συμβουλίων, των επιτροπών και δημοτικών επιχειρήσεων κ.τ.λ.
Το 2017 ήταν μια χρονιά δυσκολότερη για την μείζονα αντιπολίτευση. Ήταν μια χρονιά προβληματισμού  για το πως θα λειτουργήσουμε σαν αντιπολίτευση μετά από 1,5 χρόνο στη θέση αυτή.
Κύριε δήμαρχε, δεν αλλάξαμε αντιπολιτευτική τακτική όπως είχατε αναφέρει σε δημοσίευμα σας. 
Θεωρήσαμε ότι θα σας βοηθούσε στην αρχή της θητείας σας να μην υπάρχουν εντάσεις και αντιπαραθέσεις με την μείζονα αντιπολίτευση.
Μας παρεξηγήσατε όμως , ίσως εννοούσατε ότι είναι συνεργάσιμη και καλή η μείζονα αντιπολίτευση όταν είναι θετική σε όλα.
Όμως, είναι  υποχρέωση μας  προς τον Δημότη να κάνουμε προτάσεις, να ελέγχουμε και όταν διαπιστώσουμε ότι ελλείψεις, να καταγγέλλουμε και να δημοσιοποιούμε τα κακώς κείμενα.
Εμάς, μας  ενδιαφέρει η αξιοκρατία, η υπευθυνότητα και να λέγονται μόνο αλήθειες και να υπάρχει διαφάνεια και αμεροληψία.
Κύριε δήμαρχε, θα πρέπει όλοι εμείς οι αυτοδιοικητικοί να αφουγκραζόμαστε τον δημότη για τις ανάγκες του και να επιλύουμε άμεσα τα προβλήματα του .
Δυστυχώς όμως εσείς δεν ανταποκρίνεστε . 

Θα αναφερθώ σε καταγγελίες –προβληματισμούς και δημοσιεύματα των δημοτών και της μείζονος  αντιπολίτευσης. 

Μερικά από αυτά, είναι τα παρακάτω:

Ο πολυσυζητημένος λάθος ισολογισμός για τον οποίο σας απέδειξα ότι ήταν λάθος  όντως είχα δίκιο, εσείς όμως επιμένατε. Την επομένη μέρα φέρατε άλλο πινάκα στοιχείων, όπου είχατε προσθέσει άλλη μια στήλη και αντί να ζητήσετε συγγνώμη, επιμένατε λες και δεν γνωρίζετε από αριθμούς.
Σταμάτησα να ασχολούμαι διότι δεν ήθελα να δώσω συνέχεια.

Σας λέμε για θέματα καθημερινότητας  και για προβλήματα σε διάφορες κοινότητες. Αναφέραμε ότι έχετε να πάτε σε τοπικές κοινότητες εδώ και 2-3 χρόνια, παρεξηγηθήκατε και αντιδράσατε με απαράδεκτη συμπεριφορά , ενώ θα έπρεπε να απολογηθείτε, ή τουλάχιστον  να δώσετε κάποιες υπεύθυνες απαντήσεις.
Εγώ λοιπόν σας λέω ότι από τις εκλογές δεν έχετε πάει σε κάποιες κοινότητες και δυστυχώς όπου πάτε, προτεραιότητα έχουν οι ημέτεροι.

Σταματήστε να διαχωρίζετε τους δημότες. Όλοι οι δημότες έχουν ίσα δικαιώματα.
Δεν υπάρχουν δημότες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Οι δημότες έχουν καταλάβει πλέον πως λειτουργείτε και από αυτές σας τις ενέργειες στο τέλος θα βγείτε χαμένοι. 
Στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017 σας είχα μιλήσει για συνεννόηση και συνεργασία όπου υπάρχει δυνατότητα για το καλό του δημότη.
Δυστυχώς στο λεξιλόγιο σας τέτοιες λέξεις δεν υπάρχουν. Στα κοινά όμως, χωρίς να μπορείς να συνεργάζεσαι, έχεις αποτύχει.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το θέμα του Μουσείου Αλιείας. Το κόστος αυτού του έργου ήταν τέτοιο που θα έπρεπε να το έχετε σαν παράδειγμα. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε  με λιγότερο κόστος από ότι προέβλεπαν οι μελέτες. 
Δεν πήραμε δάνεια και για αυτό σήμερα δεν ανήκει σε καμία τράπεζα. Περιμένουμε , πρώτον να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί διεξοδικά το κλείσιμο και η εγκατάλειψη του. Και δεύτερον, να συζητήσουμε για τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που έγιναν κατά την εκλογή του προσωρινού συμβούλιου της ΑΛΜΑ ΑΕ , ποιες ενέργειες ήταν νόμιμες και ποιες παράνομες.
Κύριοι, 
θα πρέπει να καταλάβετε ότι ως πλειοψηφία κανείς, δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει.
Οι αποφάσεις πάντα πρέπει να είναι συλλογικές.
Όλο το 2017 σας καταγγέλλουμε για διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο. Από ότι φαίνεται δεν μας λαμβάνετε υπόψη. Δεν μπορείτε όμως να μην λαμβάνετε υπόψη σας, τους δημότες. 

Σας αναφέρω μερικά από αυτά:

Οσμές βιολογικού. 

Ορισμένες περιοχές του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας έχουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των οσμών. Κάποιοι εκ των κατοίκων βρίσκονται σε απόγνωση. 

Στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΒΑ είχαν προβλεφτεί κάποια χρήματα αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν. 

Διαχείριση νερού.

Οι κάτοικοι του Βατόλακκου, καταγγέλλουν ότι δεν έχουν νερό να πιουν. Στις Βουκολιές καταγγέλλουν οι δημότες ότι πίνουν νερό με λάσπη. Θα μπορούσατε να έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ταχυδιυλιστήριο στον Πύργο. 
Το ίδιο συνέβαινε και στον Πρασέ.

Εικόνες ντροπής αναφέρει δημοσίευμα για το παλιό δημοτικό σχολειό Κολυμβαρίου.

Αγροτική οδοποιία σε μαύρα χάλια αναφέρει άλλο δημοσίευμα . Ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Πλατανιά κατηγορεί την δημοτική αρχή και τις τεχνικές υπηρεσίες ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση και έχουν να εμφανιστούν από το 2015.

Παραλία Ταυρωνίτη: μια περιοχή με διάφορα προβλήματα όπως τα φωτιστικά, σε άθλια κατάσταση. Και σαν να μην έφταναν αυτά έχουμε και καταγγελίες ότι παρεμβαίνουμε στο έργο της δημόσιας περιουσίας, εξαιτίας της ανακοίνωσης που βγάλατε προ ημερών για τον καθορισμό του αιγιαλού.

Αλήθεια τι ακριβώς συμβαίνει;

Και πολλές άλλες καταγγελίες από διάφορες κοινότητες, όπως Σκινέ, Ζουνάκι , Γερακιανά, Καρές και λοιπά. 
Δεν ενεργείτε άμεσα, για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.
Θα πρέπει να υπάρχει ίση κατανομή πόρων προς όλες τις κοινότητες του Δήμου μας κάτι το οποίο δεν κάνετε. Χρησιμοποιήστε τα χρήματα που υπάρχουν τώρα αξιοκρατικά  και ισομερώς σε όλες τις κοινότητες. Συνεννοηθείτε καταρχήν μεταξύ σας , κάντε σωστό προγραμματισμό και κατανομή , ώστε τουλάχιστον να πιάσουν τόπο τα χρήματα αυτά.
Στο προηγούμενο συμβούλιο κάνατε επίθεση στους προέδρους των κοινοτήτων για το θέμα του κοψίματος των κλαδιών.

Γιατί κύριε Δήμαρχε , αφού είχε γίνει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό 24.600 ευρώ;  Γιατί δεν κάνατε χρήση των χρημάτων αυτών;
Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε μια υπηρεσία για μικρά έργα , το κόστος της οποίας θα είναι πολύ μικρό , προκειμένου να κόβει τα κλαδιά , να αλλάζει τις λάμπες, να φτιάχνει τις λακκούβες και διάφορες μικροεπεμβάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε άμεση λύση στα προβλήματα αυτά και θα δημιουργήσετε θέσεις εργασίας. Το δε κέρδος που θα προκύψει θα είναι τριπλάσιο του κόστους.
Δεν θέλετε να δουλέψετε και να αναλάβετε τις ευθύνες. 

Οι δημότες δηλώνουν πλήρη εγκατάλειψη. Σας καταγγέλλουμε ότι κάνετε λάθος διαχείριση των χρημάτων και δεχόμαστε επιθέσεις. 

Κύριοι, μην ακούτε την αντιπολίτευση. 

Δεν παίρνετε όμως μηνύματα από συνεργάτες σας, από φίλους  σας, από τους αντιδημάρχους , κύριε Δήμαρχε;
Έχετε καταλάβει ότι το καράβι το έχετε οδηγήσει στην ξέρα; 

ΒΟΑΚ. 

Oι κυβερνόντες πρέπει να γνωρίζουν ότι η εθνική οδός τελειώνει στη Κίσσαμο. Ο Πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί. Αυτοί δεν το γνωρίζουν;

RYANAIR –FRAPORT.

 Ζητήστε την σύσταση επιτροπής που έχω προτείνει για να διαχειριστεί τα θέματα και προβλήματα αυτών των εταιριών .
Ελέγχουν τον τουρισμό στα χάνια με ότι σημαίνει αυτό.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ.

Θα πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο θεμιτό η αθέμιτο να προστατεύουμε πάντα την παραγωγή ελαιολάδου. Θα πρέπει να αντιδράσουμε .
Αυτό δε σημαίνει κόντρα ούτε με την περιφέρεια ούτε με την κυβέρνηση.
Ίσως εμείς να είμαστε η αιτία να ανοίξουν τα ματιά τους και να δώσουν λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Οι παραγωγοί μας έχασαν το 30-40% της αξίας του ελαιολάδου. Έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. 

Κυρίες, Κύριοι, 
τα κύρια εισοδήματα των δημοτών είναι το λάδι και ο τουρισμός, θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε με τον οποιοδήποτε τρόπο. Προτείνω να κάνουμε πρόβλεψη επιπλέον χρημάτων στον προϋπολογισμό του 2018 προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχών προβλήματα που θα προκύψουν. Θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πλέον ότι η δακοκτονία θα εκτελείται στους σωστούς χρόνους.
 Άρα το 2018 ξεκινάμε τον Ιούνιο και τελειώνουμε τον Οκτώβριο. Θα πρέπει άμεσα να κάνουμε επαφές με την Περιφέρεια, με το Υπουργείο , ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. 
Υπάρχουν και ακραίες λύσεις εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας , η αποχώρηση όλου του Δήμου από την δακοκτονία. Πρέπει να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο , διαφορετικά δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ. 

Δαπανούμε 175.000 ευρώ. Εάν οργανώσουμε εμείς την υπηρεσία αυτή , η δαπάνη δεν θα υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.
Κύριε Δήμαρχε, το 2017 προσπαθήσατε να λύσετε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον εισαγγελέα. Δυστυχώς ουδέν αποτέλεσμα. Σας προτείνουμε λοιπόν να οργανώσετε αυτήν την υπηρεσία. 

ΔΕΗ. 

Θα πρέπει να δούμε άμεσα το θέμα , να συνεργαστούμε με πάροχο . Το κέρδος, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, είναι τεράστιο. Το κέρδος το οποίο θα προκύψει από δήμο και ΔΕΥΑΒΑ θα είναι περισσότερο από 200.000 ευρώ.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. 

Εκτός από αυτά που προανέφερα για RYANAIR – FRAPORT ο στόχος θα πρέπει να είναι νέες αγορές, όπως Ρωσία , Κίνα και άλλες. Ο τουρισμός όπως έχει εξελιχτεί σήμερα στην περιοχή μας διατρέχει 3 κινδύνους. Πρώτον από εταιρίες low cost και ειδικά την RYANAIR, η οποία ελέγχει μεγάλο ποσοστό αφίξεων , δεύτερον η FRAPORT, η οποία ελέγχει το αεροδρόμιο και τρίτον οι σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες ελέγχουν άνω του 50% των αφίξεων. Για το λόγο αυτό χρειάζονται οι νέες αγορές. 

ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Αξιοποίηση της περιουσίας τουδήμου μας. Αυτό όμως προϋποθέτει την λεπτομερή καταγραφή (απογραφή) της περιουσίας του δήμου στην έκθεση τους οι ορκωτοί σας επισήμαναν το θέμα της απογράφης. Από ότι γνωρίζω δεν έχετε εφαρμόσει κάτι.

Γιατί αυτή η αδιαφορία;

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 

Χρειάζεται ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας.
Στον προϋπολογισμό που φέρατε για ψήφιση δεν υπάρχει ορθολογισμός.
Το 2016 προϋπολογίσατε παραδείγματος χάρη 50.000 ευρώ, δαπανήσατε 20.000 ευρώ και στον προϋπολογισμό του 2018 βάλατε 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 
ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΙΣ 
Θα μπορούσατε να ομαδοποιήσετε όλα τα μικρά έργα που αφορούν ομοειδείς εργασίες και να κάνετε διαγωνισμό ή να τα υλοποιήσετε με δικά μας συνεργεία.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ (ΣΑΡΩΣΗ) 

Το ποσό των 608.751 ευρώ είναι υπερβολικό ποσόν.
Προβλέπεται το 2018 να δώσουμε αύξηση; Άλλη εταιρία δεν υπάρχει για να συμμετέχει στον διαγωνισμό ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνισμός; Μήπως κύριε Δήμαρχε χρειάζεται η παρέμβαση σας στο θέμα της σύμβασης ως προς του όρους συμμετοχής που τίθενται στον διαγωνισμό; Εμείς είχαμε κάνει προτάσεις επ΄αυτού.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Υπάρχει δυνατότητα να προσλάβετε έναν υπάλληλο να καλύψει όλες τις εργασίες που αφορούν το πράσινο ή να κάνετε διαγωνισμό για να αναλάβει κάποιος την συντήρηση του πρασίνου προκειμένου να μειώσετε το κόστος της συντήρησης

ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ 

Για την αντιμετώπιση όλων των επισκευών και συντηρήσεων του δήμο που αφορούν κτίρια και μηχανήματα, θα προσλάβετε 6-7 άτομα , τα οποία θα κοστίσουν περίπου 150.000 ευρώ και θα έχει ένα όφελος ο δήμος άλλα τόσα χρήματα. Τα χρήματα που μπορείτε να εξοικονομήσετε από αυτεπιστασίες είναι πάρα πολλά. 
Ομαδοποιήστε τα έργα. Σταματήστε τις απευθείας αναθέσεις. Από την σάρωση όπως προανέφερα , μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα. Από αυτές τις αλλαγές στο τρόπο διαχείρισης, έχετε να κερδίσετε τεράστια ποσά. Ταυτόχρονα, θα παρέχετε καλύτερες υπηρεσίες στον δημότη και θα δημιουργήσετε θέσεις εργασίας.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ. 

Αλήθεια είστε ευχαριστημένοι από τις υποδομές και τα μεγάλα έργα; Εμείς, φαντάζομαι και οι δημότες, όχι.
Πρέπει να δώσουμε ζωή στην ενδοχώρα. Ο σχεδιασμός που προτείνεται από όλους μας είναι σχεδόν ίδιος. Θα πρέπει να ενώσουμε την ενδοχώρα με την παραλιακή ζώνη. Δεν υπάρχει άλλη λύση. 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗ-ΚΑΚΟΠΕΤΡΟ, ΤΑΥΡΩΝΙΤΗΣ- ΝΕΑ ΡΟΥΜΑΤΑ, ΒΑΤΟΛΑΚΟΣ-ΝΕΑ ΡΟΥΜΑΤΑ.

Η καθολική αντιμετώπιση της καθημερινότητας και η κατασκευή των έργων θα αλλάξουν πραγματικά τα δεδομένα της ενδοχώρας.
Πεζοδρόμια και φωτισμός από Μάλεμε έως Κολυμβάρι. Η πλέον αναπτυσσόμενη περιοχή είναι εγκαταλειμμένη.
Αναπλάσεις στην παραλιακή ζώνη ειδικότερα από Γεράνι έως Κολυμβάρι. Δυστυχώς ο επισκέπτης απογοητεύεται από την κατάντια. Προτείνουμε κατασκευή κτηρίου για στεγάσει την ΔΕΥΑΒΑ και αξιοποίηση χώρων για κάλυψη αναγκών του δήμου.
Κατασκευή παράλληλων δρόμων και νέων κόμβων , όπως στο Μάλεμε.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ.

Με την διάβρωση και το λιμάνι ασχολούμαστε από το 1990. Τώρα και 27 χρόνια.
Να ξανασχοληθούμε με το καταδυτικό πάρκο , ότι πήρε μια έγκριση ο δήμος Αποκωρόνου, δεν νομίζω ότι σημαίνει αποκλεισμός για μας. Η περιοχή προσφέρεται για τέτοιου είδους δραστηριότητα.
Στον προϋπολογισμό του 2018 θα πρέπει να βάλετε περισσότερα χρήματα για μελέτες. Με χρήματα από προγράμματα για μεγάλα έργα, θα μπορέσουμε  να αλλάξουμε την εικόνα αυτού του τόπου.

Ο δημότης περιμένει βοήθεια από εμάς τους αυτοδιοικητικούς. Τώρα πρέπει να βρεθούμε πιο κοντά, το έχει ανάγκη και είναι υποχρέωσή μας.

Με εκτίμηση ,
Ντουντουλάκης Μανώλης
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook