Ολοκληρώθηκε στις 28/12 η υπογραφή της νέας σύμβασης για το ESTIA - Πρόγραμμα Στέγασης Αιτούντων Άσυλο σε διαμερίσματα στην Κρήτη μεταξύ του πρόεδρου της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Μανώλη Κοκοσάλη, και του Αντιπρόσωπου της Υ.Α. στην Ελλάδα, Philippe Leclerc. 

Το Πρόγραμμα ESTIA, Στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση, υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO). Μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 30.000 αιτούντες άσυλο σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνει τη φιλοξενία συνολικά 750 αιτούντων άσυλο σε 125 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Κρήτη. 

Η νέα σύμβαση για το έτος 2018 ύψους 2.139.251,21 ευρώ αφορά στην διατήρηση των υφιστάμενων 750 θέσεων φιλοξενίας, την παροχή σημαντικών υποστηρικτικών υπηρεσιών και κυρίως την διασύνδεση των ωφελούμενων με τις τοπικές υπηρεσίες ασύλου, υγείας και παιδείας. Στο πρόγραμμα, που έχει περίοδο υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2018, θα απασχοληθούν 53 άτομα σε όλη την Κρήτη. Φορέας υλοποίησης είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου μέσω συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο με την ΑΜΚΕ Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός, την ΑΜΚΕ Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, τις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης, αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών. 

Τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξιοπρέπειας για όλους, καθώς διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και ασφάλεια των αιτούντων ασύλου και των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτή την προσπάθεια, είναι πολύ σημαντική η συνεργασία όλων των φορέων της Κρήτης, η οποία αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες του νησιού