Επιβαρημένη είναι η εικόνα του Νομού Λασιθίου σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού.

Επιβαρημένη είναι η εικόνα του Νομού Λασιθίου σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού. Η διαπίστωση ανήκει στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και Διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος Γιώργο Δολαψάκη, ο οποίος λειτουργεί το ιατρείο μαστού στο νοσοκομείο, αλλά ταυτόχρονα έχει καταγράψει πολύχρονες μετρήσεις στον τομέα αυτό, αναζητώντας τον συσχετισμό των φυτοφαρμάκων με τον καρκίνο του μαστού.

«Είναι επιβαρημένη η εικόνα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια οι στατιστικές μελέτες αλλάζουν και τα προβλήματα εμφανίζονται σε μικρότερες ηλικίες απ’ ό,τι παλαιότερα. Γίνεται όλο και πιο κρίσιμη η σωστή χρονική στιγμή αντιμετώπισης του προβλήματος και ο έγκαιρος έλεγχος», σημειώνει ο κ. Δολαψάκης.

Φυτοφάρμακα και καρκίνος

Ο κ. Δολαψάκης έχει συμπληρώσει πλέον 26 χρόνια ερευνητικής δουλειάς στην Ανατολική Κρήτη, αναζητώντας τον συσχετισμό της παρουσίας των φυτοφαρμάκων με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Ξεκίνησε την έρευνα του κατά την θητεία του στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όταν διαπίστωσε στην πράξη και από τα περιστατικά που αντιμετώπιζε πως υπήρχε συσχετισμός των φυτοφαρμάκων με την εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

«Ξεκίνησα με ομιλίες και ενημερωτικό έργο και μάζεψα 1.200 άτομα από την περιοχή της Μεσσαράς, στα οποία ξεκίνησα τους προληπτικούς ελέγχους. Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα και τα αρχικά στατιστικά στοιχεία και στη συνέχεια με την βοήθεια του μακαρίτη καθηγητή του Κέμπριτζ Βλαχονικολή, που έκανε ολοκληρωμένα τις στατιστικές απεικονίσεις, κατεγράφη επίσημα η έρευνα στη διεθνή βιβλιογραφία και στο όνομα μου ο συσχετισμός φυτοφαρμάκων και καρκίνου του μαστού», εξηγεί ο κ. Δολαψάκης.

Τα στοιχεία έχουν παρουσιαστεί διεθνώς σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, αρκετά από τα οποία έδειξαν ενδιαφέρον για την εξέλιξη της μελέτης.

Ο κ. Δολαψάκης συνέχισε την έρευνα υπηρετώντας στο ΕΣΥ και στο Νοσοκομείο Σητείας, όπου κατά την θητεία του εκεί εξέτασε τις περισσότερες γυναίκες της επαρχίας Σητείας, «που έφταναν με λεωφορεία από κάθε απομακρυσμένη περιοχή». Ακολούθησαν δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων σε έγκυρα ευρωπαϊκά ιατρικά περιοδικά ενώ μετά το 2009 το ερευνητικό του έργο συνεχίστηκε στον Άγιο Νικόλαο. Κατά την επταετία που διέρρευσε, εξέτασε 2.000 περιστατικά που υποδήλωναν κίνδυνο ή ενδεχόμενο πρόβλημα από τις μαστογραφίες και πολλά περισσότερα με υπερηχογράφο, λειτουργώντας το ιατρείο μαστού στο ακτινολογικό τμήμα, παράλληλα με τα λοιπά καθήκοντα.

Έξι μήνες παράταση

Μετά από 26 χρόνια έρευνας και διεθνή αναγνώριση με 120.000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία, ο κ. Δολαψάκης επισημαίνει πως για την συνολική έρευνά του υπολείπονται ακόμα περίπου 350 περιστατικά. Εκείνος ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2017, αλλά θέλει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το ερευνητικό του έργο. Για το σκοπό αυτό έχει ζητήσει ήδη μια παράταση έξι μηνών για να ολοκληρώσει την έρευνά του. «Θα το κάνω αφιλοκερδώς. Κάθε Παρασκευή μόνο ή και μία ακόμα μέρα, αν θέλει το Νοσοκομείο, προκειμένου να καλύψω τα περιστατικά που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η έρευνα», υπογραμμίζει.

Αν συμβεί αυτό, θα δώσει διέξοδο και σε προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο από την συνταξιοδότησή του. Είναι προφανές πως η παρουσία του, έστω και για μία μέρα την εβδομάδα, θα εξυπηρετήσει τα περιστατικά που προσέρχονται στο ίδρυμα για εξέταση μαστού, αφού δεν υπάρχει άλλος εξειδικευμένος για να λειτουργήσει το διαγνωστικό τμήμα του Μαστού. «Περιμένω ακόμα μία απάντηση σε αυτό το αίτημα. Μοναδικός μου στόχος είναι να ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα που δεν έχει κάτι αντίστοιχο κι από κανένα στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό μπορώ να βλέπω κι όσους έχουν πρόβλημα. Για μένα είναι μια μελέτη ζωής που αποδεικνύει πως δεν είναι μόνο οι επιχορηγήσεις. Αν κάποιος θέλει πολύ μπορεί να κάνει μια σημαντική μελέτη και χωρίς στηρίγματα αλλά μόνο επειδή το θέλει», προσθέτει.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα έχει την ευκαιρία ή αν η γραφειοκρατική αντίληψη, ενδεχομένως και το νομικό κενό δεν επιτρέψει κάτι τέτοιο στερώντας από το νοσοκομείο και τον τόπο μια σημαντική και κρίσιμη μελέτη.

ΑΝΑΤΟΛΗ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook