Τη συμφωνία συγχώνευσής τους η οποία αλλάζει άρδην το σκηνικό στην τραπεζική αγορά και γενικότερα στην ελληνική οικονομία, ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι Alpha Bank και Eurobank.

Η σχέση ανταλλαγής είναι 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Alpha για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές Eurobank.

Η συγχώνευση δυο άκρως συμπληρωματικών ιδιωτικών τραπεζών, με σημαντικές συνέργειες και σαφή επιχειρηματική λογική, θα διαδραματίσει καθοριστικής σημασίας ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το ενιαίο σχήμα κατέχει ηγετικά μερίδια αγοράς σε όλους τους σημαντικούς τομείς τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Ο νέος όμιλος θα έχει συνολικό δίκτυο άνω των 1.300 καταστημάτων σε οκτώ χώρες και θα είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζών σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία. Ακόμα, θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη με pro forma (πριν τις προβλέψεις) συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ.

Τα pro forma κέρδη του ενοποιημένου σχήματος το 2010 ήταν 2,6 δισ. ευρώ.

Το όνομα του νέου σχήματος θα είναι Alpha Eurobank και θα έχει το σήμα της Alpha.

O νέος όμιλος θα προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων του, ύψους 3,9 δισ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα ο pro forma δείκτης κύριων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (core Tier 1) να διαμορφωθεί στο 14%.

Οι πυλώνες του νέου σχήματος θα είναι η οικογένεια Κωστόπουλου, η οικογένεια Λάτση και η Paramount Services (Κατάρ). Πρόεδρος του ΔΣ θα είναι ο κ. Γ. Κωστόπουλος και συν-διευθύνοντες σύμβουλοι οι κ.κ. Δ. Μαντζούνης και Ν. Νανόπουλος.

Διαβάστε εδώ την επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook