Ήρθε και η ώρα της βασιλόπιτας! Αν δεν έχετε καταλήξει ακόμη  σε κάτι άλλο, θα σας προείναμε τούτη εδώ  την εύκολη και μυρωδάτη βασιλόπιτα με πολύ παλιά κρητική συνταγή.

Ήρθε και η ώρα της βασιλόπιτας! Αν δεν έχετε καταλήξει ακόμη  σε κάτι άλλο, θα σας προείναμε τούτη εδώ  την εύκολη και μυρωδάτη βασιλόπιτα με πολύ παλιά κρητική συνταγή. Πλούσια υλικά, υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού , αμύγδαλα και βούτυρο γάλακτος εκλεκτό.

Πρόκειται για μια πολύ μυρωδάτη και αφράτη πίτα που στο ψήσιμό της μοσχομύρισε το σπίτι. Είναι δε  και της τελευταίας στιγμής αφού δεν θέλει ανεπιάσματα και ανεβάσματα και είναι τόσο νόστιμη που δεν υπάρχει περίπτωση να “μείνει”.

Το εντυπωσιακό στη συνταγή είναι ο αριθμός των πορτοκαλιών. Αυτό άλλωστε είναι και το χαρακτηριστικό της αυθεντικής κρητικής βασιλόπιτας. Όλες οι παλιές συνταγές για την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα περιέχουν πολλά πολλά πορτοκάλια. Άφθονα τα εσπεριδοειδή στα σπίτια μας τούτη την εποχή.

Υλικά:

  • 640 γραμμάρια αλεύρι ( 4- 4,5 κούπες)
  • 480 γραμμάρια ζάχαρη (2 κούπες)
  • 5 αυγά
  • Χυμό και ξύσμα 5 πορτοκαλιών (τα δικά μου έδωσαν 450 ml δηλαδή λίγο λιγότερο από δύο κούπες)
  • 160 γραμμάρια βούτυρο καλής ποιότητας ( ήταν μία κούπα σε στερεά μορφή, αλλά όχι πιεσμένο)
  • Μισό κρασοπότηρο δηλαδή 75 ml  κονιάκ  ή λικέρ  (1/3 κούπας)
  • 1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροαλεσμένα στο multi
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα γεμάτο, όχι κοφτό (μέτρησα την ποσότητα είναι 1 κουταλιά σούπας στο δοσομετρητή, δηλαδή 15ml)
  • 2 σωληνάκια βανίλια σε σκόνη ή μισό κουταλάκι υγρή βανίλια

Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε τηγάνι ή στο φούρνο και τα χοντροαλέθουμε (αφού κρυώσουν) στο multi. Παίρνουμε το ξύσμα των πορτοκαλιών πρώτα και μετά τα στύβουμε για να πάρουμε το χυμό τους.

Χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια με ελάχιστη ζάχαρη σε μαρέγκα. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και προσθέτουμε το βούτυρο. 

Χωρίς να πιεστούν τα 160gr βούτυρο ήταν μια κούπα

Συνεχίζουμε το χτύπημα ως ότου έχουμε μια απαλή ανοιχτοκίτρινη κρέμα. Προσθέτουμε το ποτό , το ξύσμα, τις βανίλιες και το μισό χυμό πορτοκαλιού.

Διαλύουμε στον υπόλοιπο χυμό τη σόδα (πάνω από το μπολ ανάμειξης γιατί φουσκώνει πολύ) και τον προσθέτουμε κι αυτόν. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα, ανακατεύουμε με λίγο από το  αλεύρι τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε και αυτά.

Αφήνουμε τώρα κατά μέρος το μίξερ και αρχίζουμε να ρίχνουμε στο μίγμα εναλλάξ τη μαρέγκα και το αλεύρι σε τρείς δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα για να μη ξεφουσκώσει. 

Αδειάζουμε τον χυλό που προέκυψε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 32-36 νούμερο (το δικό μου είναι 34) και  με ένα μαχαίρι χαράσσουμε ένα κύκλο στην  περιφέρειά της. Έτσι  δεν σκάει η επιφάνεια στο ψήσιμο και φουσκώνει όσο γίνεται ομοιόμορφα.

Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 60 ως 70 λεπτά, στη μεσαία σχάρα.  Αν χρειαστεί την σκεπάζουμε ενδιάμεσα αλλά όχι πριν το πρώτο μισάωρο. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο , που πρέπει να βγαίνει στεγνό.Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και μετά από λίγο την αναποδογυρίζουμε για να ξεκολλήσει. Την βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα με όποια όψη μας αρέσει  στην πάνω μεριά, ανάλογα με τη διακόσμηση που έχουμε τη διάθεση να κάνουμε.

Διακόσμηση:

Πολύ συχνά, επειδή κάνω τη βασιλόπιτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και είμαι πολύ βιαστική, καταφεύγω στον ευκολότερο τρόπο διακόσμησης που υπάρχει κατά τη γνώμη μου και είναι ο παρακάτω:

Παίρνω περίπου 3/4   κούπας υποβρύχιο βανίλια ή μαστίχα και τη ζυμώνω να γίνει εύπλαστη αφού έχω πασπαλίσει τα χέρια μου με αχνοζάχαρη. Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί  που έχω πασπαλίσει επίσης με αχνοζάχαρη , την απλώνω σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη ή με τα χέρια. Κόβω με κουπ πατ  διάφορα σχεδιάκια και τα κολλάω στην επιφάνεια της πίτας.Κολλάνε μόνα τους εύκολα αν τα πιέσουμε λίγο. 

 
Πλάθω κορδονάκια με την βανίλια που μένει και γράφω τη χρονιά. Για χρώμα, βάζω πάνω στην άσπρη βανίλια χρωματιστά κουφετάκια ή κόντιτα ή ψιλοκομμένα γλυκά του κουταλιού.

Παρατηρήσεις:

1) Αν ο χυμός των πορτοκαλιών σας είναι αρκετά  λιγότερος από 2 κούπες ελαττώστε την ποσότητα του αλευριού σε 4 κούπες.
2) Τα κέικ που περιέχουν μεγάλη ποσότητα πορτοκαλιού θέλουν λίγα λεπτά παραπάνω ψήσιμο. Έχουμε πάντως το νου μας μην μας καεί…
3) Μπορούμε αντί αμύγδαλα να βάλουμε  καρύδια ή φουντούκια,  ή να μη βάλουμε ξηρούς καρπούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook