Με έμπλαστρα αλλά και …κακάκια φάλαινας καταπολεμούσαν την μεθεόρτια υπερκατανάλωση αλκοόλ και φαγητού στην Ευρώπη πριν από 3-4 αιώνες. 

Μια παραδοσιακή θεραπεία  που περιλαμβάνει ένα έμπλαστρο με εκχύλισμα θυμαριού και ένα φάρμακο για τη δυσπεψία από το 17ο αιώνα έχουν συμπεριληφθεί σε μια καμπάνια ευεξίας για την αντιμετώπιση της κραιπάλης των Χριστουγέννων και των εορτασμών του νέου έτους. Το πανεπιστήμιο του  Loughborough χρησιμοποιεί τους λογαριασμούς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το hashtag #LboroExperts στο Twitter για να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο του αλκοόλ στη διαδικασία του ύπνου και δίνει συμβουλές για το πώς να πείσουν τα παιδιά να αποφεύγουν τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Παράλληλα με τις συμβουλές που βασίζονται στην επιστήμη, η εκστρατεία παρουσίασε και την εναλλακτική  μιας υποτιθέμενης θεραπείας για τη δυσπεψία  και η οποία περιέχει συστατικά εντέρων από…. Φάλαινα Φυσητήρα! 

Επίσης συστήνεται και μια εύκολη συνταγή για το λεγόμενο «νερό της  αδηφαγίας» (surfeit water) από τα τέλη του 17ου αιώνα η οποία έχει προσαρμοστεί για την εκστρατεία της δρ Sara Read, ειδικού στην πρώιμη σύγχρονη λογοτεχνία και την ιατρική. Όπως αναφέρει, “Η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και ποτών ήταν γενικά γνωστή ως αδηφαγία και συσχετιζόταν συχνά με τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων.
“Τα φάρμακα για να διευκολύνουν τα συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης – το βαρύ στομάχι και τον έμετο – περιλάμβαναν ένα ποτό, γνωστό ως «surfeit water».

Μια έκδοση του ποτού που αναγράφεται σε ένα βιβλίο χειρόγραφων συνταγών του 17ου και του 18ου αιώνα απαιτούσε δύο τέταρτα aqua vitae (ισχυρό αλκοολούχο ποτό), με εκχύλισμα από δαμασκηνό τριαντάφυλλο, λευκή ζάχαρη, σταφίδες και ambergris – μια ουσία που παράγεται στα πεπτικά συστήματα των φαλαινών, κοινώς τα κόπρανα!
Επίσης ένας οδηγός του 1616 που αναφέρεται  από τη δρ Read και ο οποίος προέρχεται από τη Γαλλία, συμβουλεύει να φτιάξετε μια κομπρέσα που να εφαρμόζεται στο μέτωπο, με θυμάρι, maidenhair – ένα είδος φτέρης – και τριαντάφυλλα. Γι αυτή όμως τη θεραπεία η δόκτωρ διατηρεί επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τα. 

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Loughborough, η εκστρατεία για την υγεία και την ευεξία κατά τα Χριστούγεννα και το νέο έτος , στοχεύει στη χρήση της γνώσης και της εμπειρίας ακαδημαϊκών και επαγγελματιών για παροχή συμβουλών σχετικά με τη σωματική και διανοητική ευεξία κατά την εορταστική περίοδο και θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook