Εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από το κίνημα των «Αγανακτισμένων», διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μαδρίτη εναντίον σχεδίου συνταγματικής μεταρρύθμισης, το οποίο καθιερώνει έναν «χρυσό κανόνα» δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα. Κρατώντας ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Οχι στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος – Οχι ένα βήμα πίσω», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) από το σταθμό της Ατότσα, κατευθυνόμενοι προς την εμβληματική Πουέρτα ντελ Σολ, την οποία οι «Αγανακτισμένοι» είχαν καταλάβει για έναν μήνα, από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου.

Ενα δεύτερο μεγάλο πανό έγραφε: «Ο λόγος του λαού μετράει επίσης. Δημοψήφισμα τώρα».

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες ισπανικές πόλεις.

Τα δύο μεγαλύτερα ισπανικά κόμματα, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, συμφώνησαν σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει έναν «χρυσό κανόνα» για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο Σύνταγμα.

Η πρόταση αυτή, που θα πρέπει να συγκεντρώσει τα τρία πέμπτα των ψήφων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων προκειμένου να εγκριθεί, θα εξεταστεί την Τρίτη από τους Ισπανούς βουλευτές στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου.

«Για μία ακόμη φορά, τα δύο μεγάλα κόμματα συμφώνησαν χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη των πολιτών. Αυτή η οροφή των δαπανών θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, είτε πρόκειται για τον τομέα της εκπαίδευσης είτε της υγείας» δήλωσε ο Πάμπλο Παντίγια, ένας 22χρονος διαδηλωτής, φοιτητής και άνεργος.

«Αναμένουμε μια μεταρρύθμιση του Συντάγματος σε άλλα θέματα εδώ και χρόνια και κάνουν αυτή τη μεταρρύθμιση μόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Μέρκελ» λέει από την πλευρά του ο 59χρονος Μανουέλ Μουνιόθ, συνταξιούχος κοινωνιολόγος.

Στις 16 Αυγούστου, η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν στις  χώρες-μέλη της ευρωζώνης να υιοθετήσουν πριν από το καλοκαίρι του 2012 τον «χρυσό κανόνα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Οι «Αγανακτισμένοι» αποτελούνται από πολίτες από όλες τις κατευθύνσεις, νέους, φοιτητές, μισθωτούς, συνταξιούχους ή ανέργους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ανεργία που έχει φθάσει σε ύψη-ρεκόρ (21,29%) και τα κοινωνικά επακόλουθα της οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook