Οι σεισμολόγοι συστήνουν μερικά 24ωρα υπομονής και αυξημένης προσοχής στους κατοίκους, με την οδηγία να αποφεύγουν τις παλιές κατασκευές – Παπαζάχος και Παυλίδης δηλώνουν ανήσυχοι – Λέκκας: Δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Κιλκίς, με τον πιο πρόσφατο σεισμό, στις 19:30 το απόγευμα της Τρίτης, να είναι μεγέθους 4 Ρίχτερ. Το δε εστιακό βάθος μετρήθηκε μόλις στα 2 χιλιόμετρα, γεγονός που εξηγεί την έντονη αίσθηση που προκάλεσε στους κατοίκους.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Κιλκίς εξελίσσεται ομαλά και ώρα με την ώρα η σεισμική δραστηριότητα φθίνει.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκορδίλης, ο σεισμογόνος χώρος βόρεια της πόλης του Κιλκίς, απ’ όπου προήλθε η ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα, φαίνεται να έχει διεύθυνση δυτική–βορειοδυτική, ανατολική νοτιοανατολική και όλα δείχνουν ότι εκτείνεται περιμετρικά σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων το πολύ. «Η δραστηριότητα είναι φθίνουσα, όσον αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των δονήσεων, ενώ το ρήγμα εκτείνεται σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων. Είναι μικρή απόσταση και ως εκ τούτου δεν δικαιολογεί τη εκδήλωση πολύ μεγαλύτερου σε μέγεθος σεισμού από τον σημερινό», δήλωσε ο κ. Σκορδίλης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνουν μια αισιόδοξη εικόνα. Ξεκαθαρίζει όμως ωστόσο, ότι για να υπάρξουν αξιόπιστες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη σεισμική εξέλιξη, θα πρέπει να περάσουν οι πρώτες 48 ώρες, ενώ συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η περιοχή βόρεια του Κιλκίς, κοντά στη λίμνη Δοϊράνη όπου παρατηρείται σεισμική έξαρση από χθες το βράδυ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη λεγόμενη «Σερβομακεδονική Ζώνη», στο παρελθόν δεν «έδωσε» ισχυρούς–καταστροφικούς σεισμούς, και το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία των σεισμολόγων ότι η δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Παπαζάχος: Μας προβληματίζει η σεισμική δραστηριότητα στο Κιλκίς

Τον προβληματισμό του για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, εξέφρασε ο Καθηγητής Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

«Η σεισμική ακολουθία έχει ξεκινήσει περίπου από τις 00:13 της Τρίτης και είναι σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή μεταξύ Δοϊράνης και Κιλκίς. Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως καθησυχαστικοί αυτή τη στιγμή, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ισχυρό σεισμικό δυναμικό. Ενώ το πιο πιθανό απ’όλα είναι ότι η ακολουθία θα σβήσει μέσα στα επόμενο 24ωρα, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κινηθούμε έχοντας στο μυαλό μας και το πιο δυσμενές σενάριο. Αυτή τη στιγμή επειδή δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κατηγορηματικά τη γένεση κάποιου πιο ισχυρού σεισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χουλιάρας: Δεν επηρεάζεται άλλο ρήγμα από το Κιλκίς

«Δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστη εικόνα αν δεν περάσουν οι πρώτες ώρες πάντως η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει έως και μια με δυο εβδομάδες. Η συγκεκριμένη ακολουθία δεν μπορεί να επηρεάσει κανένα άλλο γειτονικό ρήγμα», τόνισε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Παυλίδης: Τα ρήγματα της περιοχής Κιλκίς χρήζουν περαιτέρω μελέτης

Οι σεισμοί του Κιλκίς σημειώθηκαν σε ένα μικρότερου μήκους ρήγμα, το οποίο ωστόσο βρίσκεται κοντά σε δύο μεγαλύτερα ρήγματα του Βαλάντοβο (ΠΓΔΜ), το οποίο έχει “δώσει” στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, και του Μπέλες, στο οποίο αν και δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλα μεγέθη, ωστόσο χαρακτηρίζεται γεωλογικά ενεργό, άρα σημαντικό, όπως άλλωστε και πολλά ακόμη στον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή του τομέα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρο Παυλίδη, από αυτή την άποψη υπάρχει η ανάγκη να “γρηγορούμε” ώστε να μελετηθούν αυτά τα ρήγματα και από πρακτική άποψη, όχι μόνο ακαδημαϊκά. Να δούμε δηλαδή το μήκος τους, το βάθος, σε πόσο χαλαρά εδάφη βρίσκονται κλπ.

«Πρόκειται για ένα ρήγμα που είναι μικρότερο και βρίσκεται νοτιότερα ενός μεγαλύτερου ρήγματος. Τα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής είναι σημαντικά, όπως και πολλά ακόμη στον ελλαδικό χώρο, και χρήζουν περαιτέρω μελέτης», δήλωσε ο κ.Παυλίδης.

Λέκκας: Δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία

«Είμαστε σε ετοιμότητα -τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας- αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ’ αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας. 

«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά, αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λέκκας.

«Έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής-Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook