Η ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, εντός του 2018, με τον καλύτερο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα συζητήθηκε στη διυπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Πέμπτης, 4 Ιανουαρίου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Επικρατείας (Τζανακόπουλος, Παππάς).

Ελαφριά στροφή από τον Πάνο Καμμένο να ψηφίσει σύνθετη ονομασία

Η προσοχή όλων ήταν κυρίως στραμμένη στον Πάνο Καμμένο, αφού ο κυβερνητικός εταίρος έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την σύνθετη ονομασία και την χρήση του όρου «Μακεδονία».

Ωστόσο, μετά το μίνι υπουργικό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι η διαφωνία του παραμένει, λέγοντας ότι η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» είναι «μια πάγια εθνική θέση» αλλά άνοιξε «παράθυρο» να συμφωνήσει με μία σύνθετη ονομασία, καθώς ανέφερε πως για το θέμα υπάρχουν δύο «αποφάσεις-σταθμοί»: της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992 αλλά και αυτή του Βουκουρεστίου.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται έχοντας ως «κόκκινη γραμμή» την θέση που υιοθετήθηκε στην Αθήνα το 2007 για «σύνθετη ονομασία, έναντι όλων, για όλες τις χρήσεις», ο Πάνος Καμμένος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Εξάλλου, επανέλαβε δύο φορές πως «έχει εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά», προέβλεψε ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την πως «μου εναποθέτει τις ελπίδες της παρατάξεως γιατί είπε ότι θα ψηφίσει ό,τι θα ψηφίσω εγώ».

Κοτζιάς: Σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για όλες τις ως τώρα διεργασίες και επαφές με την γειτονική χώρα, στο μίνι υπουργικό.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου εξέφρασε την εκτίμηση πως «η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες, που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε παραγωγικές λύσεις».

«Όσον αφορά στη FYROM, αφορούσε περισσότερο στο ονοματολογικό. Στο ονοματολογικό, η Κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι», συνέχισε ο Νίκος Κοτζιάς, που υπεραμύνθηκε της ανάγκης για μία συνεννόηση «με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και με κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα, ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

 

iefimerida.gr