Όπως η διάθεσή μας έτσι και τα μαλλιά μας άλλοτε βρίσκονται στις… καλές τους και άλλοτε στις κακές τους!

Αν όμως ορισμένες δυσάρεστες αλλαγές, όπως η τριχόπτωση και η ξηρότητα, εμφανιστούν ξαφνικά ή δεν λένε να φύγουν, καλό είναι να αναζητήσουμε τις βαθύτερες αιτίες που στερούν από τα μαλλιά μας την υγεία και τη λάμψη που τους αξίζει.

Άλλωστε, τα μαλλιά είναι ένας «καθρέφτης» της υγείας μας που μπορεί να μας υποδείξει τυχόν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που πρέπει να διορθώσουμε.

Παρακάτω θα δείτε μερικά κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται στα μαλλιά και τι σημαίνει το καθένα από αυτά.

1. Αν τα μαλλιά πέφτουν

Είναι φυσιολογικό να χάνουμε μέχρι και 100 τρίχες την ημέρα, όταν όμως τα μαλλιά πέφτουν σε τούφες στο μπάνιο ή στον ύπνο, τότε κάτι δεν πάει καλά… Μια συχνή έλλειψη που οδηγεί στην τριχόπτωση είναι η έλλειψη σιδήρου και σπανιότερα η έλλειψη βιταμίνης D.

2. Αν είναι ξηρά

Η ξηρότητα των μαλλιών συχνά δείχνει ότι χρειάζεστε περισσότερα υγιεινά λιπαρά στη διατροφή σας. Θα τα βρείτε στο αβοκάντο, στο ελαιόλαδο, στον σολομό και στους ξηρούς καρπούς.

3. Αν είναι άτονα

Τα λιπαρά είναι χρήσιμα και για να ανακτήσετε τη χαμένη λάμψη και τη ζωντάνια των μαλλιών σας. Συγκεκριμένα, χρειάζεστε τα Ω-3 και τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στον σολομό, στο αβοκάντο, στον λιναρόσπορο, στους σπόρους κία και στους ξηρούς καρπούς.

4. Αν σπάνε

Τα ευαίσθητα και αφυδατωμένα μαλλιά σας που σπάνε εύκολα θα ανακάμψουν με τη βοήθεια του σιδήρου και του ψευδαργύρου. Τα δύο αυτά συστατικά είναι απαραίτητα για την παραγωγή της κερατίνης, μίας από τις κυριότερες δομικές ουσίες της τρίχας. Τον ψευδάργυρο θα τον βρείτε στο κόκκινο κρέας, στον πασατέμπο και στις φακές, ενώ τον σίδηρο θα τον βρείτε μεταξύ άλλων στο συκώτι, στα φασόλια, στο σπανάκι και στο κακάο.

5. Αν είναι πολύ λεπτά

Τα κύτταρα της τρίχας αποτελούνται από αμινοξέα, τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών, επομένως χρειάζεται επαρκής πρόσληψη του συγκεκριμένου μακροθρεπτικού συστατικού για να είναι τα μαλλιά δυνατά και υγιή. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το αυγό, τα πουλερικά, το μοσχαρίσιο κρέας, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

6. Αν ασπρίζουν πρόωρα

Το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κληρονομικότητα, την κατάσταση όμως επιδεινώνει μια πιθανή έλλειψη χαλκού στον οργανισμό. Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο που χρειαζόμαστε σε μικρές μόνο ποσότητες και τον βρίσκουμε στα μανιτάρια, στο σουσάμι, στα οστρακοειδή και στα φασόλια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook