Επιστήμονες παρουσίασαν στη Ρώμη το πρώτο βιονικό χέρι που προσδίδει την αίσθηση της αφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου.

Επιστήμονες παρουσίασαν στη Ρώμη το πρώτο βιονικό χέρι που προσδίδει την αίσθηση της αφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου.

 

Σύμφωνα με τη Almerina Mascarello που πήρε μέρος στη δοκιμή του, η οποία έχει ακρωτηριαστεί από ατύχημα πριν από περίπου 25 χρόνια, η εμπειρία δεν απείχε πολύ από το να είχε αποκτήσει ξανά το χέρι της.

Η ίδια διεθνής ομάδα επιστημόνων είχε παρουσιάσει το 2014 μία αρχική παραλλαγή του βιονικού χεριού. Ωστόσο, παρόλο που και εκείνο προσέδιδε την αίσθηση της αφής, και μάλιστα ήταν το πρώτο προσθετικό μέλος με αυτή τη δυνατότητα, για να λειτουργήσει χρειαζόταν αισθητήρες και άλλον ογκώδη εξοπλισμό, με συνέπεια να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου.

Τώρα, όλος αυτός ο εξοπλισμός έχει “συρρικνωθεί” σε τέτοιο βαθμό, που χωρά σε ένα σακίδιο. Επομένως, είναι πλέον φορητό, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες.

Οι αισθητήρες του συγκεντρώνουν πληροφορίες που αποτυπώνουν κατά πόσο το αντικείμενο που κρατά είναι σκληρό ή μαλακό. Τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται σε ένα υπολογιστή στο σακίδιο, ο οποίος τα μετατρέπει σε σήματα που μπορεί να “καταλάβει” ο εγκέφαλος και τα οποία μεταδίδονται σε αυτόν μέσω μικρών ηλεκτροδίων που εμφυτεύονται στο πάνω μέρος του βραχίονα του χρήστη.

Σε τεστ, η Almerina μπορούσε να καταλάβει αν ένα αντικείμενο είναι σκληρό ή μαλακό, χωρίς να το κοιτάζει. Η εθελόντρια χρησιμοποίησε το βιονικό χέρι για 6 μήνες, το οποίο πλέον της έχει αφαιρεθεί, καθώς επρόκειτο για πρωτότυπο μοντέλο.  

Η ομάδα ελπίζει πως θα μπορέσει να περιορίσει ακόμη περισσότερο τον όγκο του συνοδευτικού εξοπλισμού, ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει κανονικά το χέρι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook