“Ο Δήμος μας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του ΔΟΜ για συνεργασία προς όφελος των μεταναστών και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του Δήμου”

Με επίκεντρο το μεταναστευτικό ζήτημα, πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 2018 συνάντηση μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) – της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση στα γραφεία του δήμου. Εκπρόσωποι του ΔΟΜ συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Χανίων, κύριο Αναστάσιο Βάμβουκα και μεταξύ άλλων συζήτησαν για τις δράσεις του Γραφείου Ελλάδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπο του Δήμου Χανίων: “Ο Δήμος μας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του ΔΟΜ για συνεργασία προς όφελος των μεταναστών και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του Δήμου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση συνεχίζει και δηλώνει το «παρών» σε όλα τα μεγάλα μεταναστευτικά γεγονότα στην Κρήτη, όπως οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών δια θαλάσσης, ενώ σε καθημερινή βάση στο Γραφείο του Οργανισμού στο Ηράκλειο, στελέχη του Οργανισμού υποδέχονται και ενημερώνουν τον μεταναστευτικό πληθυσμό για τις νόμιμες επιλογές που παρέχει ο ΔΟΜ.

Επιπλέον συζητήθηκε η υλοποίηση από τον ΔΟΜ του Προγράμματος «Η Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών, συμπεριλαμβανομένων Μέτρων Επανένταξης». Το πρόγραμμα υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα από το 2010 σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και έχει συμβάλλει μέχρι και σήμερα στην εθελοντική επιστροφή περίπου 41.000 ατόμων. Επωφελούμενοι του Προγράμματος είναι υπήκοοι Τρίτων Χωρών, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα δίχως τα απαραίτητα έγγραφα και επιθυμούν να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους. Ο ΔΟΜ μεριμνά για την έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων, προσφέρει σε κάθε επωφελούμενο ένα επίδομα επανεγκατάστασης και εξασφαλίζει το εισιτήριο επιστροφής μέχρι τον τελικό προορισμό. Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη και για την κατάρτιση πλάνων επανένταξης στην χώρα επιστροφής με την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων, την τεχνική επιμόρφωση ή εκπαίδευση των επωφελουμένων.

Ο Δήμος Χανίων δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στο πρόγραμμα, συμφώνησε να ενισχύσει τις δράσεις του ΔΟΜ διευρύνοντας την παροχή πληροφόρησης στους πιθανούς επωφελούμενους

Το πρόγραμμα Η Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελουσίων Επιστροφών Συμπεριλαμβανομένων Μέτρων Επανένταξης χρηματοδοτείται 75% από ευρωπαϊκούς και 25% εθνικούς πόρους”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook