Νοστιμότατο… παντός καιρού, και ως πρώτο αλλά και ως κυρίως πιάτο. Η προετοιμασία κρατάει λιγότερο από ένα τέταρτο, τα υπόλοιπα τ’ αναλαμβάνει ο φούρνος!  

Υλικά

7 φύλλα κρούστας (για πιο… παραδοσιακούς , “παίζει” και χωριάτικο, ένα στη βάση ένα πάνω από την γέμιση)
7 μέτρια προς μεγάλα ξερά κρεμμύδια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 αυγά
350 γρ. φέτα
150 γρ. τριμμένο έμενταλ
100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι αλμηρό
150 γρ. μπέικον
μια κούπα στραγγιστό γιαούρτι
ρίγανη (κατά προτίμηση φρέσκια)
λάδι
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα ξερά κρεμμύδια ροδέλες και τα περνάμε μαζί με τα ψιλοκομμένα φρέσκα στό τηγάνι (για τους ευαίσθητους στο στομάχι, πρίν ρίξουμε λάδι τα βράζουμε για 1-2 λεπτά με νερό στο τηγάνι) μέχρι να γυαλίσουν. Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά.

Σ’ ένα μπόλ, ανακατεύουμε τα τυριά με την θρυμματισμένη φέτα, τα αυγά, την ρίγανη και στο τελος ρίχνουμε και τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε (προσοχή στο αλάτι, ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι φέτα και κεφαλοτύρι), προσθέτουμε και το γιαούρτι. Αφήνουμε για 10 λεπτά τήν γέμιση να δέσουν οι γεύσεις της.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, στρώνουμε ένα- ένα (αφού λαδώνουμε και στα ενδιάμεσα) τα τρία φύλλα κρούστας, και τα “σηκώνουμε” να καλύψουν τα εσωτερικά πλαϊνά του ταψιού. Βάζουμε την γέμιση, την στρώνουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια, και από πάνω στρώνουμε ένα -ένα (λαδώνοντας στα ενδιάμεσα) τα τέσσερα φύλλα.

Με το πινέλο, περνάμε μια στρώση από κρόκο αυτού την επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο νερό, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι (προτιμώ το μαύρο).

ΔΕΝ ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ την πίτα με μαχαίρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς, αντιστάσεις και αέρα) για 15 λεπτά, βγάζουμε το ταψί και χαράζουμε την επιφάνεια με μαχαίρι σε μερίδες, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook