Την ώρα που στην Ελλάδα κυριαρχούν οι ειδήσεις για τις διαδικασίες σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας, η πόλη των Σκοπίων, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πιο μολυσμένη της Ευρώπης, γίνεται αντικείμενο γεωστρατηγικών συμφερόντων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη των Σκοπίων ευθύνεται, σύμφωνα με υπολογισμούς που επικαλούνται τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, για περίπου 1.300  θανάτους κάθε χρόνο με τις  συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ 10) ανά κυβικό μέτρο αέρα να μετρούνται, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, ακόμα και δέκα φορές υψηλότερα από τους κανόνες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Απαρχαιωμένο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών, που αποτελέσματα μόνο από λεωφορεία περασμένων δεκαετιών, ανεξέλεγκτες βιομηχανικές εκπομπές, παλαιά αυτοκίνητα και καύση ξύλων από τζάκια και ξυλόσομπες έχουν μετατρέψει την καθημερινότητα στην πόλη  σε εφιάλτη. 

Εφιαλτικές οι συνθήκες κυρίως τους χειμερινούς μήνες 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση που βιώνουν οι Αθηναίοι, ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια όπου η καύση ξύλων αυξάνεται εκθετικά τους χειμερινούς μήνες, δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με αυτήν των Σκοπίων. Στην Αθήνα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ 10) καταγράφηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων του 2017 στο Μαρούσι με 114 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στα Σκόπια την ίδια περίοδο οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων φθάνουν τα 200 μικρογραμμάρια, ενώ έχουν καταγραφεί ακόμα και ημέρες όπου  οι συγκεντρώσεις έφθασαν τα 600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Στην Στουτγάρδη της Γερμανίας οι αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα όταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ξεπεράσουν τα 80 μικρογραμμάρια. 

Τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι στα Σκόπια, περίπου 269 ημέρες τον χρόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση χτυπάει κόκκινο. Τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η τοπική κυβέρνηση, όπως η δωρεάν μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία και η απαγόρευση εργασίας σε έγκυες και ανθρώπους άνω των 60 ετών, τις πιο δύσκολες ημέρες, δεν αποδίδουν, ενώ οι μάσκες προστασίας έχουν εξαντληθεί από τα καταστήματα των Σκοπίων. 

Αμερικανό – ρωσική διπλωματία μέσω Twitter 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε ένας ιδιότυπος γεωστρατηγικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, μέσω…Twitter. Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό της στις 17 Δεκεμβρίου του 2017, μια φωτογραφία στην οποία το κτήριο της πρεσβείας δεν φαινόταν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και καλούσε τους αναγνώστες να προτείνουν λύσεις για την κατάσταση σε ολόκληρη την «Μακεδονία», όπως χαρακτήρισε την χώρα.

Η πρεσβεία της Ρωσίας απάντησε επίσης μέσω Twitter, προτείνοντας την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου “Turkish Stream”, ως μοναδική λύση για το πρόβλημα της χώρας. Ένα αγωγός αερίου ο οποίος εάν κατασκευαστεί θα φθάνει στην κεντρική Ευρώπη, μέσω Τουρκίας Ελλάδος και «Μακεδονίας», όπως επίσης ονομάζουν την γείτονα οι Ρώσοι, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook