Ούτε οι απότομες διακυμάνσεις ούτε η σημαντική υποχώρηση που σημειώνει το bitcoin τις τελευταίες μέρες, συμπαρασύροντας και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα, δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τους φανατικούς οπαδούς των κρυπτογραφημένων αξιών.

Μετά τα προθεσμιακά συμβόλαια bitcoin που ετοιμάζονται να προσφέρουν άμεσα ορισμένες από τις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs προχωρά σε ένα τολμηρό βήμα, στην ίδρυση τράπεζας αποκλειστικά για κρυπτογραφημένα νομίσματα. Σκοπεύει, μάλιστα, να την εισάγει στο Χρηματιστήριο του Καναδά.

Πρόκειται για τον Μάικ Νόβογκρατζ, που έχει εξελιχθεί σε φανατικό υποστηρικτή του bitcoin, παρότι μόλις πριν από έναν χρόνο είχε χαρακτηρίσει την άνοδο των κρυπτογραφημένων νομισμάτων «τη μεγαλύτερη φούσκα της εποχής μας». Σήμερα, όμως, δηλώνει ότι η τεχνολογία κωδικοποίησης blockchain, με την οποία λειτουργούν όλα τα κρυπτογραφημένα νομίσματα, θα αλλάξει ριζικά τον χρηματοοικονομικό κλάδο, όπως το Διαδίκτυο άλλαξε την επικοινωνία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ο Νόβογκρατζ εισήγαγε χθες μετοχές της εταιρείας του Galaxy Digital LOP σε χρηματιστήριο συναλλάγματος στον Καναδά. Πρόθεσή του είναι να αντλήσει κεφάλαια για τη μετατροπή της Galaxy στην πρώτη τράπεζα κρυπτογραφημένων νομισμάτων που θα δραστηριοποιείται στην εμπορία, στις επενδύσεις, στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Η δημιουργία μιας εξειδικευμένης τράπεζας είναι από τα πιο φιλόδοξα σχέδια που αναδύθηκαν μέσα από τη φρενίτιδα της αγοράς κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Νόβογκρατζ προβλέπει πρώτα απ’ όλα πως η Galaxy θα εξαγοράσει την καναδική νεοφυή εταιρεία κρυπτογραφημένων νομισμάτων First Coin Capital Corp. Εν συνεχεία θα συγχωνεύσει αυτή την εταιρεία με την επίσης καναδική εταιρεία Bradmer Pharmaceuticals και θα την εισαγάγει στο χρηματιστήριο τον επόμενο μήνα για να αντλήσει κεφάλαια ύψους 200 εκατ. δολ. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια του 53χρονου Νόβογκρατζ και μίλησαν στο Bloomberg, απώτερη φιλοδοξία του είναι να μετατρέψει την εταιρεία Galaxy στην Goldman Sachs των κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Εχει ήδη τοποθετήσει στην Galaxy όλες τις επενδύσεις του σε κρυπτογραφημένα νομίσματα.

Η συνολική αξία αυτών των επενδύσεων ανέρχεται περίπου σε 400 εκατ. δολάρια και πρόκειται όχι μόνον για bitcoin, αλλά και για το επίσης κρυπτογραφημένο νόμισμα ether, καθώς και για μερίδια σε νεοφυείς εταιρείες του κλάδου, όπως οι Xapo, Bitstamp και Ripple Labs. Μόλις πριν από έναν μήνα, ο Νόβογκρατζ εγκατέλειψε το σχέδιό του να δημιουργήσει hedge fund για κρυπτογραφημένα νομίσματα. Ευελπιστούσε να εκμεταλλευθεί τον ενθουσιασμό που επικρατεί τους τελευταίους μήνες για τα κρυπτογραφημένα νομίσματα και να αντλήσει 500 εκατ. δολ. για το fund. Αν το σχέδιο είχε προχωρήσει, θα εντασσόταν στη μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Galaxy. Στα μέσα Δεκεμβρίου το εγκατέλειψε, επικαλούμενος τις «συνθήκες της αγοράς». Ισχυρίστηκε ότι τον προβλημάτιζε η σύγκρουση συμφερόντων που θα προέκυπτε αν αγόραζε κρυπτογραφημένα νομίσματα για λογαριασμό των πελατών του και, παράλληλα, πωλούσε επενδύσεις σε κρυπτογραφημένα νομίσματα.

Ο τραπεζίτης που άλλαξε γνώμη

Μεταμέλεια για παλαιότερες αρνητικές δηλώσεις του κατά του bitcoin και των άλλων κρυπτογραφημένων νομισμάτων εξέφρασε χθες ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής JPMorgan Chase & Co. Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο Fox Business, τόνισε ότι αναθεωρεί την άποψή του ότι το bitcoin είναι «απάτη» και πρόσθεσε ότι «η τεχνολογία blockchain είναι αξιόπιστη και μπορεί να έχει κανείς κρυπτογραφημένα γιεν και δολάρια και άλλα νομίσματα». Η μεταμέλεια του κ. Ντάιμον αφορά δήλωση στην οποία προέβη τον Σεπτέμβριο, όταν χαρακτήρισε το bitcoin «χειρότερο και από την κρίση της Τουλίπας».

Τότε είχε απειλήσει να απολύσει οποιονδήποτε υπάλληλο της επενδυτικής του αγοράσει ή πωλήσει κρυπτογραφημένα νομίσματα. Ο Τζέιμι Ντάιμον πρόβλεψε ότι η παρέμβαση των κυβερνήσεων θα αναστείλει όχι μόνον την άνοδο του bitcoin αλλά και τη δημοτικότητά του.

Χθες, το bitcoin επανήλθε σε επίπεδα πάνω από τις 15.000 δολ. και συγκεκριμένα κυμαινόταν στις 15.071 δολ. σύμφωνα με το χρηματιστήριο ψηφιακών νομισμάτων Coinbase. Είχε εκτιναχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου στις 19.850 δολ., ενώ τις τελευταίες μέρες του έτους υποχώρησε ραγδαία στις 12.000 δολ. Οι διακυμάνσεις του παραμένουν θεαματικές, καθώς τις πρώτες μέρες του έτους βρισκόταν στις 13.000 δολ. και την Κυριακή το πρωί βρισκόταν για λίγες ώρες πάνω από τις 17.000 δολ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook