Στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτόφωρου θα οδηγούνται όσοι «συλλαμβάνονται» με σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, την ίδια ώρα που ενεργοποιούνται οι δρακόντειες ποινές που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος για τους φορο-παραβάτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης για μη απόδοση ΦΠΑ ακόμη και για ένα ευρώ!

Στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη με την οποία θα εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποδίδει ΦΠΑ στο Δημόσιο, πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό.

«Θα αυστηροποιηθούν οι ποινές, ιδιαίτερα για τον ΦΠΑ, το οποίο θεωρείται μία ευθεία παρακράτηση εσόδων», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος. «Θα υπάρχει και το αυτόφωρο, θα υπάρχουν και όλα» σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ποινές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος και τον ρυθμό επανάληψης της παράβασης.


Εσοδα 
Η ενίσχυση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο. «Ολα εξαρτώνται από τη μείωση της φοροδιαφυγής, επισημαίνει ο κ. Γεωργακόπουλος και προσθέτει ότι εάν το φαινόμενο περιοριστεί και γίνουν όλοι συνεπέστεροι, δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν νέα μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί τίποτε να αποκλειστεί». Εν τω μεταξύ, με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά, ενεργοποιούνται οι αυστηρότερες ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν, οι οποίες ισχύουν από τον περασμένο Οκτώβριο και προβλέπουν:

1. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 30 ημερών για μη απόδοση ΦΠΑ, φόρου κύκλου εργασιών και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων έως και 3.000 ευρώ το χρόνο.

2. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλων φόρων από 3.000 έως και 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

3. Ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια εφόσον σε ετήσια βάση η φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ. Η ίδια ποινή προβλέπεται και για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ με έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων

4. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 4 μήνες για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς αποδείξεις και τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή παρεμποδίζουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων.

5. «Λουκέτο» για 48 ώρες στις επιχειρήσεις που ενοπίζονται να μην έχουν εκδώσει παραπάνω από 10 παραστατικά ή εάν η αξία του παραστατικού που δεν έχει παρανόμως εκδοθεί είναι πάνω από 500 ευρώ.
ΠΗΓΗ www.imerisia.gr