Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Παρασκευή 13 Γενάρη, στις 11 πμ έξω από το κτίριο της Εφορίας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει προς ψήφιση ακόμη ένα αντιλαϊκό Πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα αλλά και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε σπίτια, χωράφια, στάνες και ότι άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Το Πολυνομοσχέδιο αφορά στους αγρότες και κτηνοτρόφους αφού από 21/2/2018 οι πλειστηριασμοί θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά ώστε να εμποδίσουν τις αντιστάσεις και επεκτείνονται και για χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν οι μισοί αγρότες και κτηνοτρόφοι χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και έτσι πάνω από το κεφάλι τους θα κρέμεται ως Δαμόκλειο σπάθη ο εκφοβισμός της κατάσχεσης.

Το Πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης μειώσεις στα επιδόματα τέκνων που επιπλέον αφορά χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την δήθεν «ανάπτυξη» χαρατσώνει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά και αγροτικά νοικοκυριά όπως γίνεται με το Πολυνομοσχέδιο αλλά και τον Προϋπολογισμό.

Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κατά 2% ενώ πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές θα θεωρούνται ως εισόδημα για το οποίο θα φορολογούμαστε για φέτος στο 85% των εισφορών και από του χρόνου στο 100%.

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια κατά 200 εκ ευρώ που πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε αγρότης θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ 12 ευρώ/στρέμμα.

Βρισκόμαστε σε περίοδο οργανωτικών συσκέψεων με στόχο την αγωνιστική απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς σε αυτές τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Πρώτος σταθμός είναι η συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου σε όλη την χώρα όπου οι αγρότες θα συναντηθούν με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, προβάλλοντας επίσης τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουν αποφασιστεί στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων.
Διεκδικούμε:

ü Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.

ü Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

ü Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη γίνει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

ü Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

ü Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας.

ü Εξόφληση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook