Το Facebook αντιμετωπίζει αρκετές αγωγές από θύματα «εκδικητικής πορνογραφίας» όπως προειδοποίησε ένας κορυφαίος δικηγόρος σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης.   

Οι εξελίξεις έγιναν γνωστές καθώς μια έφηβη έφθασε σε μια εξωδικαστική συμφωνία με τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης για μια υπόθεση με γυμνές εικόνες της που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο. 

Ο Paul Tweed, εμπειρογνώμονας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Μπέλφαστ αναφέρει στον Guardian ότι το γραφείο του κατακλύστηκε από ερωτήσεις χρηστών που ισχυρίζονται ότι γυμνές και ακατάλληλες φωτογραφίες τους είχαν αναρτηθεί στο Facebook, στο Twitter και σε άλλους ιστότοπους. Ο Tweed είπε ότι ο αριθμός των υποθέσεων είναι πολύ μεγάλος.   

«Επειδή το Facebook, το Twitter και άλλοι κολοσσοί των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης έχουν το ευρωπαϊκό γραφείο τους στο Δουβλίνο, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις θα εκδικαστούν στα δικαστήρια του Δουβλίνου. Υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι σε εκκρεμότητα και η διευθέτηση στην υπόθεση την περασμένη εβδομάδα στο ανώτατο δικαστήριο του Μπέλφαστ θα έχει αναμφισβήτητα σχέση με αυτές τις υποθέσεις».   

Το Facebook έφθασε σε σύναψη εμπιστευτικής συμφωνίας με το 14χρονο κορίτσι αυτή την εβδομάδα μετά από μήνυση.   

Η νομική ομάδα της έφηβης ανέλαβε την υπόθεση αφού η φωτογραφία της εμφανίστηκε στο Facebook αρκετές φορές μεταξύ Νοεμβρίου 2014 και Ιανουαρίου 2016. Oι δικηγόροι της έκαναν λόγο για κατάχρηση ιδιωτικών πληροφοριών, αμέλεια και παράβαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων.   

Δήλωσαν ότι ο διακανονισμός αυτός φέρνει αλλαγές από την άποψη του τρόπου με τον οποίο τα δίκτυα κοινωνικών μέσων όπως το Facebook θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε άσεμνα και καταχρηστικά μηνύματα και εικόνες που δημοσιεύονται στους ιστοτόπους τους.   

«Η παρουσία των κοινωνικών δικτύων στο Δουβλίνο σημαίνει επίσης ότι υπόκεινται όχι μόνο σε ιρλανδικούς νόμους αλλά και σε ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η οποία συνεπάγεται ότι θα μπορούν να εναχθούν παντού στην Ευρώπη για το θέμα της λεγόμενης πορνογραφίας εκδίκησης», αναφέρουν.   

Ο Tweed είπε ότι το Facebook έχει ήδη έναν αλγόριθμο που στο παρελθόν έχει αφαιρέσει γυμνές εικόνες, αναφερόμενος στη διάσημη υπόθεση της φωτογραφίας «Το κορίτσι της ναπάλμ» που αφαιρέθηκε ως πορνογραφική.   

«Ήταν ένας αλγόριθμος που εντόπισε την εικόνα και την λογόκρινε αρχικά και είναι προφανές ότι ο ίδιος αλγόριθμος θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να φιλτράρει γυμνές εικόνες ανθρώπων που έχουν αναρτηθεί για πιο αποτρόπαιους λόγους στο Facebook. Το δίκτυο δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν έχει τη δύναμη να φιλτράρει αυτές τις εικόνες», είπε.   

Ο Tweed δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις υποθέσεις που εκκρεμούν στην Ιρλανδική Δημοκρατία για να προστατεύσει το απόρρητο των πελατών του.   

Το Facebook έχει ανακοινώσει ότι έχει αναπτύξει νέα τεχνολογικά εργαλεία για να βοηθήσει τα θύματα της λεγόμενης πορνογραφίας εκδίκησης και ότι το δίκτυο αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα.   

Στην υπόθεση του Μπέλφαστ αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε: «Η υπόθεση αυτή συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Για νομικούς λόγους, είμαστε ελεύθεροι να δηλώσουμε ότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση στην προκειμένη περίπτωση και ότι δεν έχει υπάρξει καθορισμός οποιασδήποτε πραγματικής ή ενδεχόμενης ευθύνης για το Facebook».

lifo.gr