Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας έχει κληθεί και θα καταθέσει (στις 5 Σεπτεμβρίου) ενώπιον της υπό τον κ. Πόλυ Πολυβίου Ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά τις ευθύνες – περιλαμβανομένων και ενδεχόμενων ευθυνών του Προέδρου – για την πολύνεκρη τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Οι εργασίες της Επιτροπής άρχισαν χθες με πέντε αποκαλυπτικές καταθέσεις. Πιο σημαντική η μαρτυρία του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών κ. Νίκου Αιμιλίου ο οποίος ετέθη σε διαθεσιμότητα από την κυβέρνηση. Επικαλούμενος σχετική αλληλογραφία είπε ότι η Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε δύο φορές (μία τον Ιανουάριο και μία τον Μάρτιο 2011) να έρθουν εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν τα εμπορευματοκιβώτια, αλλά δεν υπήρξε απάντηση από πλευράς της κυβέρνησης.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρχε λεπτομερής εικόνα του εμπορεύματος που μετέφερε το πλοίο και αποκάλυψε ότι στη διάρκεια συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό της Συρίας ο τελευταίος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπήρχαν συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών αν κάτι ενοχλούσε τη χώρα του σε σχέση με το φορτίο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook