Για τις δράσεις που θα γίνουν για να μην περάσει η πρόταση του ΥΠΕΠΘ

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ

Υλοποιώντας την απόφαση της Γ. Συνέλευσης(10/1/18) της ΕΛΜΕ Χανίων σε συνεργασία με το ΣΕΠΕ, καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων του Γυμνασίου, ΕΠΑΛ και Δημοτικού σχολείου Καντάνου, τους αντίστοιχους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, τη Δημοτική Αρχή  Καντάνου – Σέλινου και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, ώστε να αποφασίσουμε όλες τις δράσεις που θα κρίνουμε αναγκαίες  για να μην περάσει η πρόταση του ΥΠΕΠΘ σχετικά με την αναμοριοδότηση των σχολείων και να υλοποιηθεί η σχετική εισήγηση ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ.

Όπως είναι γνωστό ο αριθμός των μαθητών για να συγκροτηθεί τμήμα στα ΕΠΑ.Λ (τομείς και ειδικότητες) καθώς και στα Γενικά Λύκεια (Ομάδες Προσανατολισμού – Κατευθύνσεις) συναρτάται (κακώς) με τον χαρακτηρισμό του σχολείου καθώς και τα μόρια (συνθηκών διαβίωσης) που αυτό δίνει στους εκπαιδευτικούς.

Πρόκειται δηλαδή για έμμεση προσπάθεια κατάργησης τμημάτων και σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα στα μικρά περιφερειακά σχολεία, με αποκλειστική στόχευση την περιστολή του εργασιακού κόστους.

Σύμφωνα με την εισήγηση του ΥΠΕΠΘ τα σχολεία (Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας) της Καντάνου αποχαρακτηρίζονται(!) από δυσπρόσιτα παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούν μαθητές που προέρχονται από μια ευρεία και δύσβατη ορεινή περιοχή του νομού Χανίων. Τα σχολεία αυτά θεωρούνταν εδώ και δεκαετίες δυσπρόσιτα και αυτό τους έδινε τη δυνατότητα της λειτουργίας με ολιγομελή τμήματα αλλά και αποτελούσε αναγνώριση των ειδικών συνθηκών αυτών των σχολείων. Με τη «νέα τάξη πραγμάτων», αυτή η αναγνώριση χάνεται και κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη η επιβίωση των σχολείων αυτών, καθώς αυτά τα σχολεία λειτουργούν με αναλογικά μεγάλο αριθμό αναπληρωτών και κατά συνέπεια η μη πριμοδότηση τους θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο να επιλέξουν αυτά τα σχολεία, αφετέρου, ο αριθμός των μαθητών που θα μπορούν αυτά να συγκεντρώσουν, πιθανότατα δε θα είναι αρκετός για τη δημιουργία τμημάτων (μια και θα έχουν ενταχθεί σε καθεστώς κανονικών σχολείων). Είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι τα σχολεία της Καντάνου (όπως και άλλα που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση), δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν για περισσότερο από ένα ή δυο χρόνια. Και είναι ακριβώς αυτά τα σχολεία που θέλει το Υπουργείο Παιδείας να «ξεφορτωθεί» μια και έχουν υψηλό κόστος ανά μαθητή και η ρύθμιση αυτή προσφέρει το αναγκαίο «άλλοθι». Απαιτούμε το υπουργείο να κάνει δεκτή την πρόταση (από 16/2/2017) ΕΛΜΕ- ΣΕΠΕ για μοριοδότηση με 11 μόρια για τα σχολεία της Καντάνου.