Υπερψηφίστηκε με 154 θετικές ψήφους, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση, ενώ προηγήθηκε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν τέσσερις βουλευτές, η Σοφία Βούλτεψη, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Η κυβέρνηση – παρά τους τριγμούς των τελευταίων ημερών για τα επιδόματα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους- τελικά διατήρησε τις δυνάμεις της, ενώ κέρδισε και την ψήφο της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, η οποία είχε υπερψηφίσει πρόσφατα και τον προϋπολογισμό. Από την πλευρά του και ο Μάρκος Μπόλαρης που αντιδρούσε για τα επιδόματα, υπερψήφισε τελικά το πολυνομοσχέδιο στη δεύτερη ανάγνωση.

Επίσης το άρθρο για τον τρόπο κήρυξης των απεργιών υπερψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. 

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως ο ανεξάρτητος βουλευτής [προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων] Γιώργος Καρράς, συνυπέγραψε την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για ονοματική ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν η ΝΔ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στην αρχή του νομοσχέδιο στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς:

η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» σε όλα
το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε «παρών»
το Ποτάμι ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε «παρών»
Η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» σε όλα και δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «όχι σε όλα και «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες
Η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ψήφισε «ναι» σε όλα.

Εφ όλης της ύλης σύγκρουση

Νωρίτερα, οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν βολές, με αιχμή τόσο τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου [απεργίες, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, επιδόματα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους], όσο και το Σκοπιανό.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  κατά την τοποθέτησή του και αναφερόμενος στη διάταξη για τις απεργίες, άφησε αιχμές κατά του ΚΚΕ, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της ΓΣΕΕ. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως θα αναπληρωθούν απώλειες που υπέστησαν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι από τις μειώσεις των επιδομάτων. 

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Ζουράρις, τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι ο υφυπουργός, αλλά «η ίδια η κυβέρνηση». Επίσης, συνεχίζοντας, επεσήμανε πως «πέρασαν τρία χαμένα χρόνια. Τον Αύγουστο του ’18 στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθούμε εκεί που θα ήμασταν το 2015, αν δεν είχε έρθει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση. (…) Η Ελλάδα ήταν παγκοσμίως γνωστή για τη λέξη φιλότιμο, εσείς την κάνατε γνωστή για τη λέξη κωλοτούμπα»

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως ««όλα έγιναν ευκολότερα με εσάς. Δεν χρειαζόταν να μας το πει ο κ. Ντάισελμπλουμ. Τα δώσατε όλα. Υποχωρήσατε σε όλα απέναντι στην Τρόικα. Όμως, ο Ελληνικός λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ: Ένα συγκυριακό δημιούργημα της κρίσης, που ευτελίζει τις αξίες της Αριστεράς».

 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από την πλευρά του ΚΚΕ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με αιχμή τη διάταξη των απεργιών και των πλειστηριασμών. Θέτουν σε εφαρμογή το «ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πως θα βάλετε εμπόδια» ενώ για τους πλειστηριασμούς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Χορεύετε πάνω από την δυστυχία όσων χάνουν τα σπίτια τους και κομπάζετε για τα κέρδη όσων βγάζουν τα σπίτια στο σφυρί. Η πολιτική σας έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα γι αυτό και προχωράτε σε πλειστηριασμούς στα μουλωχτά».

 

Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την γ’ αξιολόγηση «φρανκενστάιν» και «μνημείο συγκεντρωτισμού».  «Η κυβέρνηση υποτιμά πλήρως τις κοινοβουλευτικέ διαδικασίες. Η χώρα σέρνεται αλλά δεν θα φύγει μπροστά εάν δεν χαράξουμε δικό μας δρόμο. Ο δρόμος θέλει σχέδιο και μεταρρυθμίσεις, στοιχεία που δεν διαθέτει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας: «Αυτά τα νομοσχέδια έρχονται με αυτόν τον τρόπο για να ψηφιστούν χωρίς να τα διαβάσει κανείς», είπε ο κ. Βασίλης Λεβέντης και πρόσθεσε ότι  «αυτό το νομοσχέδιο είναι νομοσχέδιο ντροπής. Όσοι το ψηφίσατε θα ντρέπεστε και θα απολογείστε και στα παιδιά και στα εγγόνια σας».  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook