Δύο ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ με τους πρέσβεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ - «Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι» δήλωσε ο κ. Νίμιτς, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες για να φανεί που οδεύουν οι συζητήσεις 

Ολοκληρώθηκε, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), η συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξει και νέα συνάντηση. Πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο και την έκβαση της πρώτης, η οποία είχε ξεκινήσει στις 17:00 και ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο ώρες.

Σε μια πρώτη δήλωση, σύμφωνα με τον Alpha, ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε αμέσως μετά ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική. 

Ο κ. Νίμιτς είχε προϊδεάσει για την στάση του αυτή από χθες, όταν δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ.

«Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι. Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς. Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες, για να υπάρξει μια καλή εικόνα ως προς το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις, ενώ έκανε λόγο για θετικό κλίμα στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Πλέον, οι δύο πλευρές πρέπει να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους τις προτάσεις για να τις μελετήσουν, σημείωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: protothema.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook