Η ευκαιρία που λέγεται “Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης” δεν θα πάει χαμένη – Εξονυχιστικοί οι έλεγχοι για την πιστοποίηση της ποιότητας του κρητικού μελιού – Τι πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής που αγοράζει μέλι

Τα μέλια που παράγονται στην Κρήτη είναι αρίστης ποιότητας και για να φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων, υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ελέγχους από εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι καταναλωτές θα πρέπει να τα καταναλώνουν άφοβα. Ειδικά αυτήν την περίοδο, μετά το μεγάλο επίτευγμα των μελισσοκόμων να αναγνωριστεί το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), κανένανς μελισσοκόμος δεν θα έθετε σε κίνδυνο την επιτυχία αυτή, παράγοντας μέλι που δεν αντιστοιχεί στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρητικού μελιού. 

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Ηλίας Χαλακατεβάκης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων “Η Μέλισσα”, θέλοντας, έπειτα από το δημοσίευμα του Flashnews.gr που θορύβησε παραγωγούς και καταναλωτές,  να στείλει ένα μήνυμα στο καταναλωτικό κοινό οτι οι μελισσοκόμοι της Κρήτης, παρότι δεν έχουν τη στήριξη της πολιτείας, ασκούν τη μελισσοκομία με υπευθυνότητα, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται εμπράκτως μέσα από την πρόσφατη επιτυχία τους να αναγνωριστεί το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, ως προϊόν ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Το μέλι αυτό για να βγει στην αγορά πρέπει να τηρεί κάποιες προδιαγραφές σύμφωνα με το φάκελο που έχει κατατεθεί και έχει εγκριθεί από την ΕΕ. Ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ειδικές πρακτικές, να μην υπάρχουν φάρμακα κτλ. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται από το Υπουργείο, τον παλιό ΑΓΡΟΣΕΠ, σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους. Τα μέλια αυτά θα ελέγχονται ουτως ώστε να βγαίνει ένα βάζο μέλι στα ράφια που θα λεέι οτι είναι πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης και θα έχει πάνω και μια ετικέτα που δεν θα υπάρχει στα άλλα μέλια.”, ανέφερε ο κ. Χαλακατεβάκης επισημαίνοντας οτι μέχρι τώρα σε όλη  την αλυσίδα, από την παραγωγή, τον έλεγχο, την πιστοποίηση, την τυποποίηση του μελιού και τελικά την διάθεσή του προς πώληση, το κράτος έχει σχεδόν μηδενική παρουσία, τόσο ως προς τις υποδομές προκειμένου να γίνονται οι απαιτούμενες εργαστηριακές αναλύσεις στη χώρα μας όσο και ως προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η αναγνώριση του κρητικού μελιού ως ΠΟΠ, μπορεί ωστόσο να αποτελέσει μια ευκαιρία ώστε οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να “αναλάβουν τις ευθύνες τους”, με τη δημιουργία υποδομών και μηχανισμών που θα βοηθήσουν τους μελισσοπαραγωγούς να διατηρήσουν ψηλά τον πήχυ της παραγωγής ποιοτικού προϊόντος.

Από την μεριά τους, οι μελισσοκόμοι της Κρήτης, πέντε μήνες μετά την επίσημη αναγνώριση από την ΕΕ του κρητικού μελιού ως ΠΟΠ,  προετοιμάζονται για το παγκρήτιο διήμερο συνέδριο μελισσοκομίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αγιά Χανίων, στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Κερνάμε Ελλάδα” και στο οποίο θα κυριαρχήσει το θέμα της διαχείρισης του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ και του συντονισμού των δράσεων των μελισσοκομικών συλλόγων προς αυτήν την κατεύθυνση.

“Στις 24 και 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το 4ο παγκρήτιο συνέδριο μελισσοκομίας στην Αγιά Χανίων στα πλαίσια του “Κερνάμε Ελλάδα”. Στο συνέδριο θα μιλήσουν σεβαστοί ομιλητές από όλη την Ελλάδα. Την πρώτη ημέρα το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε γενικής φύσεως περιεχομένου θέματα που σχετίζονται με την μελισσοκομία.. Η δεύτερη ημέρα θα αφιερωθεί στο μεγάλο μας επίτευγμα σαν Κρήτη, να μπει και επίσημα στη λίστα των προϊόντων ΠΟΠ το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης”, σημείωσε ο κκ. Χαλακατεβάκης μιλώντας στο Flashnews.gr για τη σημαντική αυτή επιτυχία αλλά και για τις προσπάθειες των μελισσοκόμων να διατηρήσουν ψηλά την ποιότητα του μελιού που παράγουν.

Ολοκλκηρώνεται η δημιουργία φορέα για την διαχείριση του Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης 

“Από το 2010 έχει δημιουργηθεί στο νησί ο “Ενιαίος Φορέας Μελισσοκόμων Κρήτης” που απαρτίζεται από 5 φορείς: το Μελισσοκομικό σύλλογο Χανίων,τον σύλλογο Ανατολικής Κρήτης, τον σύλλογο Λασιθίου, τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό Ηρακλείου και τον συνεταιρισμό Ρεθύμνου. Ο φορέας αυτός μέχρι τώρα λειτουργεί με άτυπη μορφή αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε, γίνονται ενέργειες μέσω δικηγόρου ώστε να δημιουργηθεί το καινούριο καταστατικό του “Ενιαίου Φορέα Μελισσοκόμων Κρήτης”, ο οποίος θα πάρει επίσημη νομική μορφή και φυσικά θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αυτός ο φορέας θα διαχειρίζεται πλέον το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης όπως το ζητάει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Η πορεία μέχρι την αναγνώριση του Πευκοθυμαρόμελου ως ΠΟΠ

“Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το 1993 και εντάθηκε το 2004 με συνεχόμενες αναλύσεις μελιών της Κρήτης, τα οποία ελεγχονταν ασταμάτητα από το ΑΠΘ (την ομάδα του καθηγητή κ. Θρασυμβούλου) και το ΜΑΙΧ  (την κ. Γώτσιου) για να φτάσουμε το 2009 στο επιθυμητό αποτέλεσμα, να έχουμε τα απαιτούμενα στοιχεία που μπορούσαμε να βάλουμε στο φάκελο που κατατέθηκε. Ακολούθησαν δύο παγκρήτια συνέδρια και στο 3ο που έγινε στο Ρέθυμνο αποφασίστηκε τελικά να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος στο Υπουργείο. Ο φακελος άρχισε να πηγαινοέρχεται μπρος πισω στο υπουργείο για τρία ολόκληρα χρόνια, μέχρι και το 2016. Το Μάιο του 2016, ο φάκελος εγκρίθηκε και υπογράφτηκε από τον οπουργό κ. Αποστόλου και μετά πήρε το δρόμο που έπρεπε για την ΕΕ

Σήμερα, μετά από 9,5 χρόνια, πήραμε και την πολυπόθητη έγκριση από την ΕΕ, οπότε πλέον έχουμε στα χέρια μας το φάκελο και είμαστε στο δια ταύτα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του ονείρου που πετύχαμε”.

Τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή

Εφόσων το μέλι έχει πάνω το σήμα ΠΟΠ  πάει να πει οτι είναι ελεγμένο από τον πιστοποιητικό οργανισμό, τον παλιό ΑΓΡΟΣΕΠ ενώ να μπει αυτή η ετικέτα στο βαζάκι, πάει να πει οτι το μέλι είναι ελεγμένο για τα πάντα. Οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο καθένας μας, 

Πώς γίνονται οι έλεγχοι σήμερα

“Για να φύγει ένα μέλι από τον παραγωγό και να πάει στους ανθρώπους που ασχολούνται με την μεταποίση, τυποποίηση του μελιού, πρέπει να γίνουν κάποιες αναλύσεις, πολύ δύσκολες που δυστυχώς δεν γίνονται στην Ελλάδα, ούτε στο ΜΑΙΧ και στο ΑΠΘ. Οι αναλύσεις αυτές,  γίνονται δυστυχώς μόνο στη Γερμανία, στη Βρέμη. Όλες οι εταιρείες, οι συνεταιρισμο,  όλοι όσοι ασχολούνται με την τυποποίηση του μελιού, ζητούν το μέλι να ελεγχθεί από τη Γερμανία. Ετσι βγαίνει το μέλι στο ράφι, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και για τις εξαγωγές. Το μέλι ελέγχεται στη Βρέμη ενώ η συγκεκριμένη η εξέταση είναι πανάκριβη, ξεπερνάει τα 350 ευρώ, Έπειτα μπαίνει στην τυποποίηση. Οπότε το μέλι είναι σίγουρο καθαρότατο”.

Χωρίς επαρκείς υποδομές η Ελλάδα

“Το 2010,  ο τότε Υφυπουργός Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων,  στο χαιρετισμό που έκανε στο παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο μελισσοκομίας που έγινε στα Χανιά, ανακοίνωσε οτι το ΜΑΙΧ θα γίνει κέντρο για εξειδικευμένες αναλύσεις μελιού.. Δεν ξέρω τι συνέβη στην πορεία και δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα εργαστήριο στην Ελλάδα που οποίο να μπορεί να καλύψει όλες αυτές τις αναλύσεις. Καλούμε την πολιτεία να προχωρήσει πραγματικά στη σύσταση ενός τέτοιου ερευνητικού κέντρου διότι άλλωστε το δικαιούται η Ελλάδα. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να επιδοτηθούν από το κράτος αυτές οι αναλύσεις, κάποιες φορές το κράτος βοηθάει αλλά όχι πάντα”.

Τι συμβαίνει με τα εισαγόμενα σκευάσματα από Κίνα και Τουρκία

Όπως σημειώνει ο κ. Χαλακατεβάκης, μελισσοκόμοι και καταναλωτές θορυβήθηκαν από το δημοσίευμα του Flashnews.gr, οτι σκευάσματα από την Κίνα και την Τουρκία επιμολύνουν το κρητικό μέλι. Όπως εξηγεί ο ίδιος:

“Δεν υπάρχουν σε κανένα μαγαζί μελισσοτροφές από Κίνα και Τουρκία. Το μόνο που υπάρχει εισαγόμενο είναι γύρη, την οποία γύρη την χρησιμοποιούμε για την παρασκευή ζαχαροζύμαρου κατά τους χειμερινούς μήνες που τα μελίσσια πρέπει να επιβιώσουν μετά την ταλαιπωρία. Η μελισσοκομία τα τελευταία χρόνια, έχει ανέβει ποιοτικά αλλά έχει γίνει και νομαδική. Όταν τα μελισσια ξεκινήσουν το Φεβρουάριο, αρχές Μαρτίου και πάνε στα θυμάρια, μετά θα πάνε στα πευκοδάση ανά την Κρήτη και θα γυρίσουν πίσω για ξεχειμώνιασμα. Αν δεν βοηθηθούν με κάποιες τροφές, τα μελίσισα θα πεθάνουν, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να σώσουμε τις περιουσίες μας. Κάνουμε τροφοδότηση πάντοτε με αγνές τροφές. Όσο για αυτήν την εισαγόμενη γύρη οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν την παίρνουν διότι συλλέγουν οι ίδιοι γύρη την άνοιξη, την κρατάνε στην κατάψυξη και κάνουν τη δουλειά τους. Επίσης, στα δύο μελισσοκομικά μαγαζιά είτε σε άλλα που πουλάνε ζάχαρη, θα δείτε οτι οι μελισσοκόμοι επιμένουμε και ζητάμε ένα συγκεκριμένο τύπο ζάχαρης, να είναι από ζαχαρότευτλο γιατί θέλουμε πρώτον να προστατεύσουμε τα μελίσσια μας που είναι ζωντανός οργανισμός και τα πονάμε και δεύτερον πρέπει να είμαστε σίγουροι οτι βγάζουμε μέλια ποιοτικά . Τα κρητικά,  αλλά γενικά τα ελληνικά μέλια σας βεβαιώνω οτι είναι στην κορυφή της πυραμίδας της παγκοσμίου αγοράς μελιού. Είναι άδικο ο καταναλωτής να λαμβάνει μηνύματα που τον παραπλανούν.

Τώρα, είναι χρέος της πολιτείας να το έλέγχξει αν πωλούνται μέλια σε διάφορα σημεία που είναι αμφιβόλου ποιότητας. Αυτό δεν μπορεί ο μελισσοκομικός σύλλογος ή ο κάθε μελισσοκόμος να το ελέγξει. Εμείς έχουμε ζητήσει την βοήθεια από τις αρχές. Δεν με ενδιαφέρει που θα πουλάει ο μελισσοκόμος μέλι είτε στη γωνία του δρόμου είτε στην πλατεία αρκεί το μέλι που πωλείται οπουδήποτε να είναι επώνυμο, με ταινία ασφαλείας, να αναγράφει τα στοιχεία που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία ώστε ο οποιοσδήποτε καταναλωτής να ελέγχξει αυτό που αγοράζει”.

Έλεγχοι στη Βρέμη για ανίχνευση φαρμάκων ή όχι στο μέλι

“Η νομοθεσία είναι σαφέστατη. Υπάρχει φάρμακο σε ένα προϊόν ή δεν υπάρχει. Οι μελισσοκόμοι αλλά και οι τυποποιητές ζητάνε να γίνονται οι αναλύσεις στο μέλι για φάρμακα και επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιο εργαστήριο, τα δείγματα στέλονται στη Βρέμη και εκεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν αν υπάρχει ή όχι φάρμακο στο προϊόν.

“Εμείς δεν βάζουμε φάρμακα και αν κάποιος βάζει και βρεθεί από το εργαστήριο που κάνει τις εξετάσεις, να τιμωρηθεί. Έχουμε κάνει κόπους για να προωθήσουμε το μέλι στην ελληνική, την ευρωπαϊκή και γενικά στην παγκόσμια αγορά  και δεν θα κάναμε τίποτα, ειδικά τώρα, αυτές τις μέρες που έχουμε μπροστά μας το μεγάλο επίτευγμα με το πευκοθυμαρόμελο ΠΟΠ, που θα έβαζε σε κίνδυνο αυτήν την προσπάθεια. Για όνομα του Θεού”

Συμβουλή στους καταναλωτές, ποιο μέλι να αποφεύγεται

“Το μέλι που παράγεται στα Χανιά είναι αρίστης ποιότητας και ο καταναλωτής των Χανίων και όχι μόνο, να αγοράζει τα κρητικά μέλια άφοβα και να αποφεύγει την προπαγάνδα που γίνεται σε ορισμένα μαγαζιά που πωλείται μέλι με 5 και 6 ευρώ. Θυμαρίσιιο μέλι δεν μπορεί να πωληθεί κάτω από 10 ευρώ, εκτός από την περίπτωση που κάποια επιχείρηση έχει βγάλει κάποια προσφορά. Στην κανονική του τιμή, δεν πρέπει να πωλείται κάτω από 10 ευρώ γιατί αλλιώς, θα πρέπει να υποψιάσει τον καταναλωτή.

Καμία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, κανένα κατάστημα δεν τολμάει να βάλει στο ράφι του μέλι που δεν είναι ελεγμένο με αριθμό παρτίδας κτλ.Η ελληνική νομοθεσία είναι πολύ σκληρή, αλλά το παράπονό μας είναι οτι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί”, κατέληξε ο κ. Χαλακατεβάκης προσβλέποντας οτι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει, μετά το κίνητρο που ονομάζεται “Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook