Σήμερα συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα, η επίκαιρη ερώτηση  του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Εργασίας  ώστε να  απεγκλωβιστούν χιλιάδες  υπό συνταξιοδότηση συμπολίτες μας, ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, οι οποίοι σήμερα είναι χωρίς εισόδημα και χωρίς σύνταξη.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του ο κ. Κεγκέρογλου υπογράμμισε την ανακολουθία της Κυβέρνησης σε αυτό το σοβαρό ζήτημα, η οποία μέσω του αρμόδιου Υφυπουργού περί άλλων τυρβάζει, όταν της ζητείται λύση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής τόνισε ότι σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί χιλιάδες συμπολίτες μας (πρώην ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), οι οποίοι έχουν τερματίσει το ασφαλιστικό τους βίο, δεν μπορούν να εργαστούν, είναι χωρίς εισόδημα και χωρίς σύνταξη λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και δεν έχουν στην διάθεση τους το ποσό που τους ζητείται, ώστε να συνταξιοδοτηθούν και συνέχισε:

«Επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός υπό συνταξιοδότηση αγροτών που, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οφείλουν άνω των 4.000 €, με συνέπεια να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και

επειδή το πλαφόν των 20.000 € για τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτών, δεν αρκεί για την ρύθμιση των εκκρεμοτήτων μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ κλπ που ζητούν να συνταξιοδοτηθούν δώστε άμεσα λύση».

Στην δευτερολογία του ο Βουλευτής, υπενθύμισε πως στις 08-05-17 ο κ. Υφυπουργός σε παρόμοια ερώτηση υποσχόταν λύσεις μέσω του ν.4469/17 ενώ την προηγούμενη εβδομάδα για τις κατηγορίες των οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στον  ν.4469/17 (ρύθμιση 120 δόσεων), ο κ. Υφυπουργός δήλωνε πως οι εν λόγω κατηγορίες δεν συμπεριλαμβάνονται.

Στην συνέχεια ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε με παράδειγμα έναν αγρότη που έκλεισε τα 67 χρόνια αλλά δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί λόγω οφειλής 6000-8000 Ευρώ, λέγοντας ότι με παρακράτηση 50% της σύνταξης η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 2-2,5 χρόνια, ανατρέποντας τους ισχυρισμούς του Υφυπουργού που έκανε λόγο για δεκαετίες.

Ο αρμόδιος Υπουργός στην απάντηση του, έδειξε να μην κατανοεί τη σοβαρότητα του ζητήματος και σημείωσε πως δεν είναι σωστό για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης να δίνονται τέτοιες διευκολύνσεις.

Τέλος ο Βουλευτής δήλωσε ότι δεν θα αφήσει έτσι το θέμα και θα επανέλθει με νέα ερώτηση του για την προσεχή Πέμπτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook