Μετά την επίσκεψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη, στις περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά και την ενημέρωση που είχε από το Δήμαρχο κ. Πιπεράκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να προωθήσει στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων για την αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση του τοπίου και κυρίως για την αποτελεσματική πρόληψη αυτού του επαναλαμβανόμενου περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού εγκλήματος.

Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν :

Την άμεση αποζημίωση των δικαιούχων όχι μόνο για το ζωικό αλλά κυρίως για το φυτικό κεφάλαιο που καταστράφηκε. Για το σκοπό αυτό πρέπει να συνεργαστούν αποτελεσματικά ο ΕΛΓΑ με τα ΠΣΕΑ, να προχωρήσουν χωρίς κωλυσιεργίες οι διαδικασίες και το κυριότερο να υπάρξει η πολιτική βούληση πλήρους αποζημίωσης των ανθρώπων που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς κανένα ουσιαστικά πόρο επιβίωσης.

Την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η συγκεκριμένη πυρκαγιά και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και των αυτουργών της. Αυτό θα αποτελέσει και ένα πολύ σημαντικό μηχανισμό αποτροπής όποιων ασυνείδητων και ιδιοτελών επιχειρήσουν να το επαναλάβουν στο μέλλον.

Την άμεση ενίσχυση με ζωοτροφές όσων καταστράφηκαν οι βοσκότοποι και αδυνατούν να σιτίσουν τα αιγοπρόβατα τους.

Την οικονομική ενίσχυση του Δήμου για την οργάνωση αντιπλημμυρικής προστασίας και την αποφυγή νέων καταστροφών τους επόμενους μήνες.

Αναβάθμιση του υπάρχοντος Πυροσβεστικού Κλιμακίου της περιοχής σε Πυροσβεστικό Σταθμό, έτσι ώστε να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.

Δημιουργία νέων δρόμων και αντιπυρικών ζωνών καθώς και επαρκών δεξαμενών πυρόσβεσης .

Συγκρότηση ενός καλά οργανωμένου Δικτύου Πυροπροστασίας στο Δήμο από εθελοντές δημότες, οικολογικές οργανώσεις, συλλογικότητες και κοινωνικούς φορείς, με επιχορηγούμενη από τη ΣΑΤΑ ή αλλά προγράμματα μετασκευή ιδιωτικών οχημάτων για πυροσβεστική χρήση, πάντα υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη συμμετοχή του Δήμου

Με δεδομένη την επικινδυνότητα και τη συχνότητα προσβολής της περιοχής από πυρκαγιές (την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί 68 πυρκαγιές, 7 από τις οποίες ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές, που εκδηλώνονται τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου και τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο στο εσωτερικό του) να κηρυχθεί από την Πολιτεία επίσημα η περιοχή ως πυρόπληκτη και να τύχει της ανάλογης φροντίδας.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην Κρήτη, Μιχ. Κριτσωτάκης, ανέλαβε τη δέσμευση να προωθήσει την πρόσκληση του Δήμου Αγίου Βασιλείου μέσα στον Σεπτέμβριο στην Επιτροπή των Περιφερειών ή στην Υποεπιτροπή των Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών της Βουλής, για να παρουσιάσει την εξαιρετικά δυσμενή θέση στην οποία έχει βρεθεί, τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τις προτάσεις της και τις δραστικές παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook