Μια θυγατρική του γαλλικού ομίλου πληροφορικής Bull Amesys, βοηθούσε το λιβυκό καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι να κατασκοπεύει τους αντιπάλους του, υποστηρίζει σήμερα σε δημοσίευμά της η εφημερίδα \”Ουόλ Στριτ Τζέρναλ\”.

Η Amesys, εταιρεία ειδικευμένη στα συστήματα ασφαλείας την οποία εξαγόρασε τον Ιανουάριο 2010 η Bull, εξόπλισε στα τέλη του 2009 το κέντρο επιτήρησης του Ίντερνετ στην Τρίπολη με \”ένα σημαντικό τεχνολογικό πακέτο ελέγχου\”, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα και τα οποία επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Στις αρχές του 2011, λίβυοι ηγέτες προσέγγισαν και πάλι την Amesys για να αυξήσουν τις δυνατότητες φιλτραρίσματος του Ίντερνετ από την εξουσία, καθώς και άλλες εταιρείες, όπως μια θυγατρική της αμερικανικής Boeing, τη Narus, που ειδικεύεται στα προγράμματα προστασίας κατά των επιθέσεων στο Ίντερνετ, αναφέρεται στο δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας.

Η Amesys έχει εξοπλίσει το κέντρο της Τρίπολης με το σύστημα Eagle, που επιτρέπει να παρακολουθείται η κίνηση στο Ίντερνετ και να επιτηρούνται τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ZTE πούλησε επίσης την τεχνολογία της στο λιβυκό καθεστώς για επιχειρήσεις παρακολούθησης, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο όμιλος Bull ανακοίνωσε μέσω εκπροσώπου πως δεν κάνει \”κανένα σχόλιο\” για την πληροφορία αυτή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook