Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανιών καταγγέλλει την απόφαση του ΠΥΣΠΕ για αναστολή λειτουργίας του ολοήμερου τμήματος του δημοτικού σχολείου Σφακοπηγαδίου

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου:

"Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Χανίων καταγγέλλει τον πρόεδρο κ. Μηλιαράκη και την πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ για την απόφασή τους, μετά από εισήγηση του προέδρου ο οποίος έχει και την πολιτική ευθύνη, να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία του ολοήμερου τμήματος στο Δ.Σχ. Σφακοπηγαδίου. Χωρίς καν  να έχει αλλάξει ο αριθμός των μαθητών, στη μέση της σχολικής χρονιάς, μετακινεί εκπαιδευτικό για  να καλύψει ανάγκες άλλου σχολείου σαν να είναι πολυτέλεια η λειτουργία ολοήμερου τμήματος σε ένα ολιγοθέσιο ορεινό και απομακρυσμένο σχολείο.

Ανοίγει έτσι  ένας κύκλος υποχρεωτικής  κινητικότητας των εκπαιδευτικών, αφού οι ανάγκες καθημερινά αυξάνονται, υπάρχουν αρκετά κενά, το Υπουργείο δεν αναπληρώνει τους εκπαιδευτικούς που λείπουν με μακροχρόνιες άδειες, ούτε προβλέπει ότι  υπάρχει ανάγκη κάλυψης των ολιγοήμερων αδειών.

Οι ανάγκες των μαθητών όμως δεν μπορεί να μπαίνουν στη ζυγαριά . Ούτε οι εκπαιδευτικοί είναι αναλώσιμοι.
Αντίστοιχες αποφάσεις πήρε η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ συγχωνεύοντας ολοήμερα τμήματα σε νηπιαγωγεία, επικαλούμενη τις ανάγκες, καλύπτοντας έτσι την πολιτική των μη διορισμών του Υπουργείου.

Με Υ. Α φέτος λειτούργησαν ολοήμερα τμήματα και τοποθετήθηκαν κάποιες ειδικότητες στα ολιγοθέσια σχολεία, αναγνωρίζοντας ότι στους  μαθητές τους πρέπει να προσφέρεται ότι και στα πολυθέσια σχολεία.

Με τέτοιες αποφάσεις της πλειοψηφίας αποδυναμώνονται οι συνθήκες λειτουργίας των ολιγοθέσιων σχολείων οδηγώντας  στη συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού τους , με στόχο να κλείσουν χωρίς μεγάλες αντιδράσεις. 

Ήδη έχει ανακοινωθεί η πρόθεση του Υπουργείου για εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Το Δ. Σ του Συλλόγου καταγγέλλει το Υπουργείο για  την πολιτική της απουσίας διορισμών και κάλυψης των κενών εκ των ενόντων,  και τη συνειδητή αποδυνάμωση από την πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ των ολιγοθέσιων σχολείων.

Καλεί το ΠΥΣΠΕ να στελεχώσει το ολοήμερο τμήμα του Δ.ΣΧ. Σφακοπηγαδίου και το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στους απαραίτητους διορισμούς για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
       
Το Υπουργείο ανακοίνωσε   την πρόταση του για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων και σε αυτήν αποχαρακτηρίζονται από δυσπρόσιτα τα Δ. Σχ. και νηπιαγωγεία Ασή Γωνιάς, Ασκύφου και Έλους, ενώ δεν χαρακτηρίζονται αντίστοιχα τα Δ. Σχ. και νηπιαγωγεία Καντάνου και Σφακοπηγαδίου.                                                                                                                                         

Η αιτιολογημένη πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογός μας, σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο και έγινε δεκτή από το ΠΥΣΠΕ, δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη.

Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση του Υπουργείου. Οι συνθήκες πρόσβασης και λειτουργίας των σχολείων αυτών είναι ιδιαίτερα δύσκολες και στελεχώνονται σε μεγάλο βαθμό από αναπληρωτές .Η διπλή μοριοδότηση είναι ισχυρό κίνητρο για να τα επιλέξουν και συχνά να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτά για περισσότερα χρόνια , δημιουργώντας έτσι συνθήκες συνέχειας  και σχέσεις εμπιστοσύνης τόσο με τους μαθητές τους όσο και με την τοπική κοινωνία.

Τα δυσπρόσιτα σχολεία πρέπει να στηριχτούν με όλους τους τρόπους γιατί είναι πραγματικά η μοναδική ευκαιρία των μαθητών τους να ανοίξουν τους ορίζοντες τους. Χρειάζεται αντί να απειλούνται με υποβιβασμό ή κατάργηση, να θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς λειτουργίας και στελέχωσης τους με τις αναγκαίες ειδικότητες, χωρίς τους  περιορισμούς  από τον αριθμό των μαθητών , οι οποίοι κατά κανόνα είναι λιγότεροι από το μέσο όρο και ζουν σε στερημένο μαθησιακά περιβάλλον με ελάχιστες  ευκαιρίες εξέλιξης εκτός σχολείου.    

Για τους λόγους αυτούς  ο Σύλλογός μας κηρύσσει 2/ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 22-1 από  τις 12.00 έως τις 2.00 και από τις 2.00 έως τις 4.00 και καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης στις 1.00μ.μ.