Μια ποικιλία κρεμμυδιού μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μάχη κατά της ανθεκτικότητας που έχει αναπτύξει η φυματίωση σε ορισμένα αντιβιοτικά, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου και του Κολεγίου του Λονδίνου πιστεύει ότι η αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του περσικού κρεμμυδιού μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις της υπάρχουσας αντιβιοτικής αγωγής κατά της φυματίωσης. Μάλιστα, υποστηρίζουν οι ερευνητές ότι αυτό το απλό διατροφικό προϊόν μπορεί να ανακόψει την ανθεκτική φυματίωση που γίνεται αιτία θανάτου χιλιάδων ανθρώπων, ετησίως.

Αν και η μελέτη είναι σε προκαταρκτικά στάδια, οι επιστήμονες έκαναν τεστ σε τέσσερα διαφορετικά μόρια από το κρεμμύδι και διαπίστωσαν ότι μπορούν να μειώσουν καθοριστικά την παρουσία των βακτηρίων της πολυανθεκτικής φυματίωσης. Το πλέον αποτελεσματικό εξ αυτών ανέστειλε την ανάπτυξη των κυττάρων της φυματίωσης σε ποσοστό άνω του 99,9%.

Οι ερευνητές κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι τα χημικά αυτά μόρια του περσικού κρεμμυδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά για να καταπολεμηθούν τα στελέχη της φυματίωσης που έχουν αναπτύξει αντίσταση στα αντιβακτηριακά φάρμακα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάιμον Γκιμπονς, επικεφαλής του Τμήματος Φαρμακευτικής και Βιολογικής Χημείας στο Κολέγιο του Λονδίνου «τα φυσικά συστατικά από φυτά έχουν τεράστιες δυνατότητες ως νέες μορφές αντιβιοτικών. Η φύση είναι ένας εξαιρετικά δημιουργικός χημικός και δεν είναι περίεργο που ένα τρόφιμο, όπως το περσικό κρεμμύδι, παράγει χημικές ουσίες που αντιστέκονται σε μικρόβια του περιβάλλοντος μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook