Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018, στις 18:00.  Αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου, Κουντουριώτου 1

Το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης και την Ένωση Γονέων Μαθητών Ρεθύμνου, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Στο σχολείο με ασφάλεια και με σεβασμό στο περιβάλλον». Η εκδήλωση αφορά τους γονείς μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και διοργανώνεται την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου (απέναντι από Πλατεία 4 Μαρτύρων), 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν θέματα όπως:

• Βασικά θέματα οδικής ασφάλειας του παιδιού ως πεζός  - επιβάτης – ποδηλάτης. Θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση για την κυκλοφοριακή αγωγή και την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών.

• Kανόνες συμπεριφοράς στο δρόμο, ορθές πρακτικές επικοινωνίας με τα παιδιά για το θέμα της Οδικής ασφάλειας. Το γονεϊκό πρότυπο και η επιρροή για τη σωστή συμπεριφορά των παιδιών στις μετακινήσεις.

• Μέτρα που μπορούν να ενθαρρύνουν την επιλογή «πράσινων» τρόπων μετακίνησης για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας γύρω από τα σχολεία τις ώρες αιχμής, τη μείωση των αέριων εκπομπών και της ηχορύπανσης.

Η εκδήλωση συμπεριλαμβάνεται σε ευρύτερο πλάνο δραστηριοτήτων για την βιώσιμη κινητικότητα, την οδική ασφάλεια και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CIVITAS Destinations  και στοχεύουν στην βελτίωση των μετακινήσεων και της προσβασιμότητας, στη μείωση των ατυχημάτων, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην όλη μας.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται και τα -εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής - εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υλοποιούνται αυτήν την εβδομάδα από 22-26 Ιανουαρίου σε 11 δημοτικά σχολεία στο Ρέθυμνο με τη συνεργασία του Eργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του τμήματος Παιδείας και του Δήμου Ρεθύμνης. Οι μαθητές, με την καθοδήγηση παιδαγωγού από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»  κατανοούν με βιωματικό-διαδραστικό τρόπο τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας και βιώνουν, παίζοντας στο σχολείο, τους σωστούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.