Η επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ ενέκρινε χθες το αίτημα του Λονδίνου να αποδεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης αξίας 1,6 δισεκατομμύριων δολαρίων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τρίπολη, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ.

Τα χαρτονομίσματα θα παραδοθούν στην κεντρική τράπεζα της Λιβύης, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

«Αυτά τα χαρτονομίσματα, τα οποία είχαν παγώσει στην Βρετανία σύμφωνα με τις κυρώσεις του ΟΗΕ, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών, στην ενστάλαξη εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα, στην πληρωμή μισθών εργαζομένων σε σημαντικές θέσεις του δημόσιου τομέα και στην απελευθέρωση ρευστότητας στην οικονομία» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, σε ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, η Γερμανία επιθυμεί την αποδέσμευση λιβυκών περιουσιακών στοιχείων αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Γαλλία περίπου 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λιβύη.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι η Λιβύη θα αποκαταστήσει τη λειτουργία αρκετών πετρελαιοπηγών μέσα στις επόμενες ημέρες αλλά οι εξαγωγές πετρελαίου θα ξαναρχίσουν σταδιακά.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, αρκετές πετρελαιοπηγές θα επαναλειτουργήσουν» δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τρίπολη ο Άλι Ταρχούνι, ο οποίος είναι αρμόδιος για το Πετρέλαιο, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές αργού και φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν σταδιακά.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το διυλιστήριο της Ζαουΐγια και η Μπρέγκα θα λειτουργήσουν στο «άμεσο μέλλον».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook