Η διεθνής κοινότητα αίρει σταδιακά τους οικονομικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία και τις εμπορικές δραστηριότητες με στόχο το καθεστώς του Καντάφι, έτσι ώστε να επωφεληθούν οι αντικαθεστωτικοί, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα αλλά και να ξαναρχίσει η δραστηριότητα των ξένων ομίλων.

Την ίδια στιγμή, επί λιβυκού εδάφους οι εξεγερμένοι έδωσαν διορία μέχρι το Σάββατο στις δυνάμεις του Καντάφι να παραδοθούν ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική βία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το συνολικό αριθμό των θυμάτων  στη χώρα από την αρχή της εξέγερσης δείχνουν πως η Λιβύη έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα, με τους αντικαθεστωτικούς να εκτιμούν πως οι νεκροί φτάνουν τους 50.000.

Το τελεσίγραφο των τεσσάρων ημερών στις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι το έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC), Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, σημειώνοντας ότι αφορά τις δυνάμεις του Καντάφι που βρίσκονται στη Σύρτη και σε άλλες πόλεις.

Ο επικεφαλής του NTC δήλωσε ότι εάν υπάρχουν ειρηνικές ενδείξεις για την επίλυση του ζητήματος μέχρι το Σάββατο, οι εξεγερμένοι θα επιλύσουν το ζήτημα με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Δεν θέλουμε να το κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε παραπάνω» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Αμπντούλ Τζαλίλ κάλεσε τους κατοίκους της Σύρτης να συνεργαστούν με τους εξεγερμένους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook