Συνέλευση του Συντονιστικού του Μπλόκου Πραιτωρίων το Σάββατο 

Συνεχίζουν για τρίτη ημέρα την κινητοποίησή τους στο μπλόκο Πραιτωρίων οι αγρότες. Το συντονιστικό του μπλόκου καλεί σε συνέλευση αύριο Σάββατο στις 19:00, ενώ την Κυριακή το πρωί στο μπλόκο Πραιτωρίων θα βρεθούν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών.

"Συνεχίζει το Μπλόκο Πραιτωρίων, με ολοένα περισσότερους αγρότες να συσπειρώνονται δυναμικά. Οι μικρομεσαίοι αγρότες πανελλαδικά μεγαλώνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους για επιβίωση.

Μετά το ισχυρό μπλόκο που στήθηκε στην Καρδίτσα από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στήθηκε μπλόκο στα Τρίκαλα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, στον Πλατύκαμπο από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ενώ στήθηκαν μπλόκα σε Μεσσηνία, Ημαθία και Πέλλα.

Την Παρασκευή βγαίνουν οι αγρότες στα Χανιά με απόφαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, καθώς και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πλατάνου Αμαρίου και Μελάμπων, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου στις Μάνδρες.

Δεκάδες μπλόκα και κινητοποιήσεις προετοιμάζονται τις επόμενες μέρες, στα πλαίσια του συντονισμού της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της έκθεσης AGROTICA.

Η κυβέρνηση επιχειρεί, με μεγάλα ψέματα και καλέσματα σε στημένους διαλόγους, να υπονομεύσει εξαρχής την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση της αγροτιάς. Σε αυτή την κατεύθυνση παίζουν βρώμικο ρόλο γνωστοί εκπρόσωποι του αγροτοσυνδικαλισμού που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, προσπαθώντας να σπείρουν συγχύσεις σχετικά με τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σε πείσμα της κυβέρνησης και των κολαούζων της, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα καταφέρνει κάθε μέρα να πείθει όλο και περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες να μπουν στην πάλη.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να στηρίξουν το μπλόκο ακόμα περισσότερο! Να μπουν με αποφασιστικότητα στη μάχη κατά των παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ που μας σπρώχνουν πιο βαθιά στο ξεκλήρισμα, στην εξαθλίωση.

Καλούμε τους συμμάχους μας, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα, με τα οποία έχουμε κοινά προβλήματα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που αποδεκατίζει το εισόδημά μας. Στους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας. Στους τραπεζίτες που μας χρεώνουν ως το λαιμό κι απειλούν να κατασχέσουν τα σπίτια μας. Στους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν να ξεκληριστούμε για ν’ αρπάξουν τα χωράφια και το βιός μας.

Όλοι στα μπλόκα. Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!

Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα και δίκαια, και αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Παλεύουμε για:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 - 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Άμεσα μέτρα οργάνωσης της δακοκτονίας από κυβέρνηση και περιφέρεια. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα."