Σωρευμένα τα προβλήματα στη διαδικασία κατάρτισης των δασικών αρχών – Διετή αναστολή κύρωσής του προτείνει η Σ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής Νομού Χανίων

Την υπαγωγή του 50% της Π.Ε. Χανίων στη διοίκηση Φορέων Ιδιωτικού Δικαίου και την προχειρότητα με την οποία προωθείται η κατάρτιση των δασικών χαρτών καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Νομού Χανίων κάνοντας λόγο για προχειρότητα και αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος προτείνει τη διετή αναστολή της κύρωσης των χαρτών μέχρι να υπάρξουν λύσεις, μέσα από δημοκρατικό διάλογο, σε προβλήματα δεκαετιών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Συντοντιστική Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Νομού Χανίων: 

« Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περιβάλει  με προχειρότητα  και πελατειακή λογική που φαλκιδεύει τη σπουδαιότητα των θεμάτων που αφορούν τους  φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και τους  Δασικούς  χάρτες.

Η μνημονική υποχρέωση που αναλήφθηκε από την χώρα και που έρχεται να καλύψει ένα επιστημονικό κενό κατά παράβαση του Συντάγματος του 2001, εκτελείται χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό και καμία συνεννόηση με τον κύριο χρήστη του αποτελέσματος που είναι η κοινωνία.

Αποτέλεσμα; Αλληλοαναιρούμενες  αποφάσεις, διαδικασίες που οι ίδιοι θα τις  κατάγγελλαν  ως “ξεπούλημα”, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν τους και κυρίως ένας πανικός που έχει διασπαρεί στην κοινωνία που έχει κουραστεί από τους μαθητευόμενους μάγους.

Επειδή δασικοί χάρτες και Δασολόγιο και κατά συνέπεια κτηματολόγιο, μια χώρα καταρτίζει μια φορά, προτείνουμε:
Την επί διετία αναστολή της κύρωσης των, έως ότου, μετά από δημοκρατικό διάλογο θεσπιστούν οι λύσεις στα προβλήματα που σώρευσαν δεκαετίες  απραξίας.

Η Π.Ε Χανίων είναι πολύ πλούσια σε Επίσημα Προστατευόμενες Περιοχες.

Θεωρούμε ότι η ευλογία είναι μεγάλη αλλά αγγίζει και τα όρια της υπερβολής. Δεν είναι λογικό το 50% περίπου της Π.Ε Χανίων να τίθεται υπό την διοίκηση Φορέων Ιδιωτικού Δικαίου, και μάλιστα σε απ’ ευθείας αναφορά στον ΥΠΕΝ. Αν δεν είναι υπερβολή στα όρια της Δημοκρατικής εκτροπής, είναι τουλάχιστον λογική υπερσυγκέντρωσης εξουσιών, όταν κάποτε η αριστερά πάλλονταν στο σύνθημα της αποκέντρωσης των εξουσιών. 

Προτείνουμε:

1.Φορείς διαχείρισης ανά Δήμο, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν βαρύνοντα λόγο στα του οίκου τους αλλά και να γεύονται το περιβαλλοντικό μέρισμα τους. Με παραρτήματα και άλλες πελατειακές λογικές δεν λύνεται τίποτα.

2.Να ιδρυθεί Ανεξάρτητη Αρχή Περιβάλλοντος ΑΑΠ), που ανάμεσα στα άλλα θα έχει και τον έλεγχο των Φορέων Διαχείρισης αλλά και τον Συντονισμό των περιβαλλοντικών δράσεων όλων των φορέων αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας . 

Το Κίνημα Αλλαγής που έφερε τους μεγάλους νόμους της Περιβαλλοντικής Προστασίας και Περιβαλλοντικής  ανάταξης της χώρας και ίδρυσε τους Φορείς Διαχείρισης το 1999, διαβεβαιώνει ότι θα υπερασπιστεί την υπόθεση Περιβάλλον στην χώρα με σθένος και προτάσεις μέσα στη Βουλή υπερασπιζόμενο ταυτόχρονα και τις θέσεις των εργαζομένων που κατευθύνονται πλέον σε καθεστώς ομηρίας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook