Η βραβευμένη Young Chef 2017, Constadina Voulgari-Kontesopoulou, μας μεταφέρει στο δικό της κόσμο γευστικών απολαύσεων. Σ’ αυτό το αφιέρωμα θα δούμε 4 αλμυρές συνταγές.

Τελικά για όλα τα φαγητά η συνταγή της επιτυχίας, είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζαμε. Καλές πρώτες ύλες και αγάπη για δημιουργία (ανάλογα τι θέλουμε να κάνουμε).

Οι Μύλοι Κρήτης μας εξασφαλίζουν τα καλύτερα υλικά για το τραπέζι μας. Εσείς απλά βάλτε μεράκι και φαντασία και πειραματιστείτε με τις συνταγές που μας προτείνουν:

Πιπερόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Για τα γευστικά κυριακάτικα μεσημέρια επιλέξτε πιπερόπιτα με χωριάτικο φύλλο από τη Constadina Voulgari-Kontesopoulou!

Υλικά
Για το φύλλο:

  • 800 γρ. Αλεύρι για Κρητικό Φύλλο και Πίτες
  • 100 γρ. Αλεύρι Σκληρό
  • 100 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό
  • 80 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Τσουνάτη ποικιλία
  • 450 γρ. Νερό
  • 100γρ. Αγελαδινό Γάλα
  • 15 γρ. Αλάτι
  • 20 γρ. Ρακί

Για την γέμιση:

  • 5 κ.σ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Τσουνάτη ποικιλία
  • 1 κιλό πιπεριές πολύχρωμες κομμένες σε κύβους
  • 200 γρ. Απάκι κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 500 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 300 γρ κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. γραβιέρα χονδροκομμένη.

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι βαθύ, σοτάρω σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια με τις πιπεριές και το απάκι. Μόλις μαλακώσουν ελαφρώς η πιπεριές, προσθέτω το φρέσκο κρεμμυδάκι και μαγειρεύω για 3 λεπτά ακόμα. Κατεβάζω από την φωτιά και προσθέτω το μαϊντανό και την γραβιέρα, καρυκεύω και ανακατεύω. τοποθετώ το μίγμα σε ένα σουρωτήρι και το αφήνω να στραγγίσει και να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ κοσκινίζω τα αλευριά μου και το σιμιγδάλι, προσθέτω το αλάτι και κάνω μια λακκούβα στο κέντρο, στη συνέχεια προσθέτω όλα τα υγρά υλικά και ζυμώνω μέχρι να έχω ένα σφιχτό αλλά λείο ζυμάρι.

Αφήνω να ξεκουραστεί η ζύμη μου για μισή ώρα, και την χωρίζω σε κομμάτια 200 γρ.

Ανοίγω σε χοντρό φύλλο σε τετράγωνο σχήμα, και προσθέτω 4 κ.σ γέμιση. Κλείνω σε φάκελο αλευρώνω την επιφάνεια μου και ψήνω στο φούρνο ή στην σχάρα.

Ψωμί με πατάτες και αγριόπρασο

Πεντανόστιμο ψωμί με πατάτες και αγριόπρασο!! Καλή σας απόλαυση!!!

Υλικά

  • 500 γρ. Αλεύρι Ολικής από Δίκοκκο Σιτάρι Βιολογικής Καλλιέργειας
  • 500 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Εμπλουτισμένο με Βιταμίνη Β12-Φυλλικό Οξύ-Σίδηρο
  • 40 γρ. Μαγιά ή 350 γρ. Προζύμι αναπιασμένο.
  • 20 γρ. Αλάτι & 5 γρ. πιπέρι
  • 10 γρ. Ζάχαρη
  • 450 γρ. Νερό
  • 70 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Κολυμβάρι
  • 400 γρ. Πατάτα ψημένη χοντροκομμένη
  • 400 γρ. Πράσο σε λεπτές ροδέλες κομμένο.

Εκτέλεση:

Πλένω καλά τις πατάτες και τις ψήνω με την φλούδα, στο φούρνο στους 180 για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τις αποφλοιώνω και τις αφήνω να κρυώσουν.

Σε μια λεκάνη προσθέτω τα αλευρά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτω την μαγιά διαλυμένη στο νερό, ή το αναπιασμένο προζύμι, το ελαιόλαδο και το νερό σιγά σιγά. Ζυμώνω καλά περίπου για δέκα λεπτά μέχρι να αποκτήσω ένα σφιχτό ζυμάρι, αλλά λείο.

Προσθέτω και την πατάτα μου σπασμένη σε χοντρά κομμάτια και το πράσο, zυμώνω ελαφρά και μεριδοποιω το ζυμάρι σε κομμάτια 400 γραμμαρίων. Πλάθω σε καρτελάκια και τοποθετώ σε ταψάκι, πασπαλίζω με αλεύρι και χαράζω με ένα μαχαίρι, σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω να διπλασιαστεί.

Τέλος έχοντας τοποθετήσει ένα μεταλλικό σκεύος με νερό στο πάτο του φούρνου, ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

 

Ψωμάκια ατμού

Αυτά τα ψωμάκια είναι πιο λαχταριστά απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Αξίζει να τα δοκιμάσετε…

Υλικά

Για  τα ψωμάκια:

  • 300 γρ. Αλεύρι Μαλακό
  • 200 γρ. Φαρίνα
  • 200 γρ. Γάλα αγελαδινό 3,5%
  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Κολυμβάρι
  • 20 γρ. Μαγιά
  • 60 γρ. Ζάχαρη
  • 10 γρ. Αλάτι
  • 5γρ. θυμάρι σε σκόνη

Για την γέμιση:

  • 500γρ.  Απάκι κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 10  γρ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Κολυμβάρι
  • 50 γρ. Κρέμα βαλσαμικο λευκό.
  • Χυμό λεμονιού.
  • Γιαούρτι στραγγιστό
  • Ξύσμα Λεμονιού.

Εκτέλεση:

Διαλύω στο νερό την ζάχαρη και την μαγιά. Τοποθετώ σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα ψωμάκια μου, εκτός του ελαιολάδου που το προσθέτω σιγά σιγά ανά διαστήματα και ζυμώνω ελαφρά. Μέχρι να αποκτήσω μια εύπλαστη και λεία  ζύμη. Αφήνω την ζύμη μου σε λαδωμένο μπολ να ξεκουραστεί για 1 περίπου ώρα.

Έπειτα ξεφουσκώνω το ζυμάρι μου και χωρίζω σε κομμάτια  80 γραμμαρίων. Δίνω το σχήμα που επιθυμώ  στρογγυλό ή οβάλ μακρόστενο  και αναδιπλώνω στη μέση τοποθετώντας ένα κομμάτι λαδόκολλα  για να μην κολλήσει η ζύμη και αφήνω να φουσκώσει.

Τοποθετώ σε μια κατσαρόλα , περιπου1/3 της με νερό και βράζω, με ένα σουρωτήρι μεταλλικό, μέσα τοποθετώ τα ψωμάκια στο σουρωτήρι, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το νερό και σκεπάζω με καπάκι και αφήνω να ψηθούν με τον ατμό για περίπου 22 με 25 λεπτά.

Σοτάρω στο ελαιόλαδο το απάκι μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα, στη συνέχεια σβήνω με το λευκό βαλσάμικο και το χυμό λεμόνι.

Αναμιγνύω το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού, για να αρωματιστεί.

Τέλος ανοίγω απαλά τα ψωμάκια στα πλάγια και προσθέτω λίγο γιαούρτι , φρέσκα σαλατικά και το μίγμα με το ζεστό απάκι.

 

Πίτα με κίτρινη κολοκύθα

Μια αλμυρή πίτα που θα αλλάξει ενδχομένως τη γνώμη σας για την κίτρινη κολοκύθα.

Υλικά

  • 200 γρ. Σερεάλ – Πίτουρο Σταριού
  • 100 γρ. Σιμιγδάλι Χονδρό
  • 1000γρ. κολοκύθα κιτρίνη  χοντροκομμένη
  • 1 λίτρο Γάλα αγελαδινό 3,5%
  • 200 γρ. Φέτα μαλακή
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 200 γρ. Στραγγιστό γιαούρτι 7%
  • 4 αυγά
  • Αλάτι  – πιπέρι
  • 100 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Βιολογικό
  • 4 κ.σ. κολοκυθόσπορο

Εκτέλεση

Χτυπάω με σύρμα τα αυγά μέσα σε ένα μπολ μεγάλο. Προσθέτω το γάλα, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και ομογενοποιώ. Έπειτα προσθέτω την κολοκύθα, και τα τυριά μου, ανακατεύω καλά και προσθέτω το σιμιγδάλι και το πίτουρο, καρυκεύω με το αλάτι και πιπέρι.

Στη συνεχεία τοποθετώ το μίγμα σε αντικολλητικό  ταψί ή σε πυρίμαχο πήλινο σκεύος, πασπαλίζω με τον  κολοκυθόσπορο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο  στους 170 βαθμούς για 35 με 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα μου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook