Πως ξεκίνησε, οι αποδόσεις και το Live στοίχημα

Στην Ελλάδα, το στοίχημα στα αθλητικά γεγονότα έκανε την εμφάνισή του το 1997 μέσα από το κουπόνι «Πάμε Στοίχημα» του ΟΠΑΠ ενώ στο διαδίκτυο έκανε την εμφάνισή του ο πρώτος «bookmaker» το 2000. Αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τα παίγνια που σχετίζονται με το στοιχηματισμό, είναι η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Αποδόσεις

Οι αποδόσεις στην Ελλάδα ακολουθούν το δεκαδικό σύστημα. Για παράδειγμα το 1,50 είναι μια απόδοση σε αυτό το σύστημα, το οποίο σημαίνει ότι αν ο παίκτης ποντάρει σε ένα παιχνίδι 10€ και καταφέρει να κερδίσει τότε από τον bookmaker θα λάβει 15,00€. Το συγκεκριμένο σύστημα αποδόσεων αποτελεί και αυτό που χρησιμοποιείτε σε όλη την Ευρώπη, τον Καναδά αλλά και την Αυστραλία. Ενώ τις μεγαλύτερες αποδόσεις στην Ελλάδα τις έχει το Stoiximan Κωδικός Μπόνους 2018.

Τις αποδόσεις για κάθε αθλητικό γεγονός τις τοποθετεί ο bookmakers και είναι πάντα εναρμονισμένες με την προϊστορία, τη φόρμα, την τοποθεσία αλλά και έξωαγωνιστικούς παράγοντες που επηρεάζουν ένα παίκτη ή και ολόκληρη την ομάδα. 

Η προϊστορία είναι σημαντική καθώς έτσι ο παίκτης θα ενημερωθεί για το τι έχει συμβεί παλιότερα όταν δύο ομάδες έχουν ξανά παίξει. Η φόρμα μια ομάδας είναι επίσης ένας λόγος που επηρεάζει τις αποδόσεις, ενώ η τοποθεσία παίζει τον ρόλο της αν το αθλητικό γεγονός γίνετε σε υψηλό υψόμετρο ή όχι, αν έχει πολύ ζέστη ή βροχή κ.τ.λ. Ενώ οι έξω-αγωνιστικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσει μια ομάδα μπορεί να είναι η ενδεχόμενη πώληση, η αλλαγή προπονητή και πολλά άλλα.

To Live Στοίχημα 

Εκτός από το στοίχημα που μπορεί να παιχτεί από τον Σιδερή μέσα από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ή άλλων νεοσύστατων εταιριών αλλά και το online στοίχημα, οι παίκτες μέσα από το διαδίκτυο μπορούν πλέον να επιλέξουν και το ζωντανό στοίχημα που αναφέραμε και λίγο παραπάνω.

Εκεί ο παίκτης, μπορεί μέσα από τον bookmaker να αλλάξει το στοίχημά του ακόμα και λίγα λεπτά, περίπου 2, πριν από το τέλος του αγώνα ή των αγώνων που έχει ποντάρει με στόχο, τουλάχιστον, να μην χάσει.

Η νομοθεσία Το 2011, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η ψήφιση του νόμου 4002/2011 όπου αν κάποια εταιρία ή φυσικό πρόσωπο, θέλει να προσφέρει στους παίκτες στην Ελλάδα υπηρεσίες στοιχήματος τόσο από επίγεια πρακτορεία όσο και ως διαδικτυακός bookmaker, θα πρέπει πρωτίστως να λάβει την σχετική άδεια από το ελληνικό κράτος. Οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια, βάσει της ΠΟΛ.1248/13.12.2011, είναι 24.[2] Ο νόμος έχει έξι άρθρα.

Το πρώτο άρθρο αναφέρει τις απαγορεύσεις που έχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως είναι η εταιρία, οι τράπεζες, οι πάροχοι Internet αλλά και οι παίκτες. Το δεύτερο άρθρο ξεκαθαρίζει πότε μια εταιρία είναι νόμιμη και πότε όχι.

Το τρίτο αναφέρει τι γίνεται όταν ένας παίκτης έρχεται από το εξωτερικό και παίρνει μέρος σε παράνομο στοίχημα, το τέταρτο πότε μια εταιρία μπαίνει στη μαύρη λίστα, ενώ το πέμπτο ενημερώνει ότι η πληρωμή ενός προστίμου πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την έκδοσή του.

Τέλος, αναφορικά με την νομοθεσία, το έκτο άρθρο δείχνει αναλυτικά τα ποσά των προστίμων για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη είτε είναι ο παίκτης είτε είναι η ίδια η εταιρία. Αυτά ξεκινούν από 1000 € και μπορεί να φτάσουν μέχρι τις 200.000 €.