Αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα Χανιά.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από τις 12.00 το μεσημέρι αγρότες στα Χανιά ενάντια στις πολιτικές αφανισμού τους όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Οι αγρότες που κατέβηκαν με τα αγροτικά τους οχήματα έστησαν πανό και φώναξαν συνθήματα ενώ στη συνέχεια θα πάνε να στήσουν μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια προχωρώντας σε ολιγόλεπτους αποκλεισμούς της εθνικής οδού.

Ομιλία στο Πανχανιώτικο αγροτικό Συλαλλητήριο

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλο τον Νομό Χανίων για να διαδηλώσουμε ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και της ΚΑΠ της ΕΕ, που συνεχίζει επάξια την πολιτική όλων των προηγούμενων και που ως κύριο στόχο έχει το ξεκλήρισμα και την φτωχοποίηση όλων εμάς των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Θέλουν να μας βγάλουν από την μέση γιατί αποτελούμε ‘’διαρθρωτικό πρόβλημα’’ για αυτούς που θέλουν στην θέση μας συγκεντρωμένη γη και αγροτική παραγωγή. Δηλαδή μόνο επιχειρηματίες, και μάλιστα μεγάλους, αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ο αγώνας μας δεν ξεκινάει τώρα ούτε είναι επετειακός όπως μας κατηγορούν κάποια παπαγαλάκια. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά την χρονιά που μας πέρασε πραγματοποιήσαμε δεκάδες κινητοποιήσεις στην εφορία για την φορομπηχτική πολιτική και τις κατασχέσεις, στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το κόψιμο των ενισχύσεων μας, στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, στην αντιπεριφέρειεα και τους Δήμους για την δακοκτονία, την λειψυδρία, τα έργα υποδομής και την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, στα Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο για τις ελλείψεις στην Υγεία, στο Δασαρχείο για τους Δασικούς χάρτες στην Διευθύνση Γεωργίας για μια σειρά από ελλείψεις που υπάρχουν. Δεν αφήσαμε μικρό η μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και να μην το αναδείξουμε

Παλέψαμε και αναδείξαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα χωριά και στην πόλη μαζί με τους εργαζόμενους συμμετέχοντας στις απεργίες με τα αιτήματα μας, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους σε κοινές κινητοποιήσεις στην εφορία και τις τράπεζες, με τα παιδιά μας διεκδικώντας ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση τους στην Παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.  

Προχθές, την Τρίτη 16 Γενάρη, σε διευρυμένη σύνθεση, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, συνεδρίασε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στη βάση της απόφασης που έχει παρθεί στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 17 Δεκέμβρη 2017 για πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη του Γενάρη και μετά από διεξοδική συζήτηση για τις προετοιμασίες που προηγήθηκαν και για τις δυνατότητες που ανοίγονται, αποφασίστηκε από τις 22 έως τις 28 Γενάρη να γίνουν κινητοποιήσεις και να στηθούν μπλόκα σε κομβικά σημεία όλης της χώρας. Σταθμός σ' αυτή την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Έκθεσης "AGROTICA".

Και αυτή η μάχη στρέφεται ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων και, γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τη ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν' αρπάξουν τη γη και το βιός μας.

Αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους.

Με το που ανακοινώθηκε ότι ξεκινάμε νέες κινητοποιήσεις άρχισε η επίθεση ενάντια στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σ' αυτή την πολύπλευρη και ολομέτωπη επίθεση συμμετέχουν η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, τα άλλα κόμματα που δεν θέλουν τέτοιου είδους αγροτικούς - λαϊκούς αγώνες, ΜΜΕ που εξυπηρετούν ύποπτες και ύπουλες μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες, εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Ξανακούμε τα γνωστά προβοκατόρικα λόγια περί "κομματικών κινητοποιήσεων", περί "παρέας του Μπούτα που ξεπουλάει τους αγώνες", κ.ά.

Όλα αυτά και άλλα πολλά παρόμοια που θα ακουστούν τις επόμενες μέρες, στόχο έχουν να συκοφαντήσουν το αγωνιστικό οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να υπονομεύσουν τη μαζικότητα και τη δυναμική των μπλόκων και να υποκινήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» κατά των αγωνιζόμενων αγροτών αφού αυτό είναι που τους τρομάζει και τους υποχρεώνει σε υποχωρήσεις και ικανοποίηση αιτημάτων όπως η περσινή κατάκτηση του αφορολόγητου και η μετάθεση για αργότερα άλλων αντιαγροτικών μέτρων όπως στο ασφαλιστικό, πράγμα που αποτελεί και απάντηση σε όλους αυτούς που μας λένε ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτελέσματα. Την περιμέναμε αυτή την επίθεση, δεν μας φοβίζει και, με την συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε.

Στην ίδια κατεύθυνση της υπονόμευσης κινούνται και οι "προτάσεις" για "ενότητα" και "κοινό αγώνα", τις οποίες μας κάνουν κάποιοι "βαστάζοι" του αγροτοσυνδικαλισμού που είναι ταγμένος στην υπηρεσία των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν αποκλείει κανέναν μικρομεσαίο αγρότη από τις κινητοποιήσεις, αρκεί να συμφωνεί με το πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων, το οποίο έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις των οργάνων του και μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση στα χωριά με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Όμως, δεν πρόκειται να δεχτεί "ενότητα" και "κοινό αγώνα" με κάποιες "ξεκρέμαστες ομάδες", οι οποίες, σύμφωνα με τα αιτήματα που προβάλλουν, αλλά και όπως έδειξε και η δράση τους στο παρελθόν, νοιάζονται και παλεύουν μόνο για τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Όλοι αυτοί, όλο το προηγούμενο διάστημα, που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει συνεχή και πολύμορφη δράση, είναι άφαντοι και παραμένουν σιωπηλοί και εμφανίζονται κάθε φορά που ξεκινάμε πανελλαδικές κινητοποιήσεις για να τις ξεστρατίσουν και να τις υπονομεύσουν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφερε προς ψήφιση ακόμη ένα αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα, αλλά και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε σπίτια, χωράφια, στάνες και ό,τι άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Το πολυνομοσχέδιο αφορά στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αφού από 21/2/2018 οι πλειστηριασμοί θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, ώστε να εμποδίσουν τις αντιστάσεις και επεκτείνονται και για χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν οι μισοί αγρότες και κτηνοτρόφοι χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και έτσι πάνω από το κεφάλι τους θα κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη ο εκφοβισμός της κατάσχεσης.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης μειώσεις στα επιδόματα τέκνων που επιπλέον αφορά χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη δήθεν “ανάπτυξη”, χαρατσώνει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά και αγροτικά νοικοκυριά, όπως γίνεται με το πολυνομοσχέδιο αλλά και τον προϋπολογισμό.

Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κατά 2%, ενώ πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές θα θεωρούνται ως εισόδημα για το οποίο θα φορολογούμαστε για φέτος στο 85% των εισφορών και από του χρόνου στο 100%.

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια κατά 200 εκ ευρώ που πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε αγρότης θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ 12 ευρώ/στρέμμα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση έχουμε συγκεκριμένα αιτήματά τα οποία είναι δίκαια κι αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Παλεύουμε για:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 - 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Άμεση ολοκλήρωση και μελέτη όλων των αναγκαίων εγγυοβελτιωτικών έργων για να καλυφθούν οι ανάγκες ειδικά οι αδρευτικές σε όλη την Κρήτη. 

Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα από την περιφέρεια και την κυβέρνηση ώστε να γίνει φέτος κανονικά η δακοκτονία

Ο μαζικός συντονισμένος αγώνας είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε για να παλέψουμε ενάντια στο ξεκλήρισμα μας. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε την δύναμη να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική. Ήδη έχουν στηθεί μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρα. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.