Χαιρετισμός του Νίκου Ηγουμενίδη στην ημερίδα για το τουριστικό μάρκετινγκ του δήμου Ηρακλείου

Χαιρετισμός του βουλευτή Ηρακλείου και συντονιστή της ΕΠΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη στην σημερινή ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου «Σχεδιάζοντας την τουριστική ταυτότητα του Δήμου Ηρακλείου, με συγκριτικό πλεονέκτημα τον πολιτισμό»

“Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Η σημερινή ημερίδα έρχεται σε μια θετική, αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το Ηράκλειο και την Κρήτη.

Η δυναμική και κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού βάζει επιτακτικά στο τραπέζι την ποιότητα του τουρισμού και τον ρόλο του στην ανάπτυξη του τόπου, αλλά βάζει και επιτακτικά στο τραπέζι την διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό του τόπου.

Υπάρχει σήμερα μια καλή βάση  – μια καλή «μαγιά»  – πάνω στην οποία μπορεί να «πατήσει» κανείς:

Υπάρχει η ισχυροποίηση της χώρας και φυσικά της Κρήτης ως σημαντικού, ασφαλούς και πολυδιάστατου τουριστικού προορισμού.

Υπάρχει  – σε ένα ασταθές γειτονικό περιβάλλον – η αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Υπάρχουν ιστορικά επίπεδα κρατήσεων και αφίξεων, πληροτήτων, διανυκτερεύσεων και εσόδων στους περισσότερους προορισμούς της χώρας, με πολύ σημαντική θέση να καταλαμβάνει η Κρήτη.

Υπάρχει η εδραίωση μιας δυναμικής που αποτυπώνεται πλέον καθαρά και με σημαντική αύξηση των εισπράξεων αλλά και με σημαντική αύξηση του ρόλου του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.

Υπάρχει το σημαντικό εγχείρημα της στρατηγικής για άμβλυνση της εποχικότητας μέσω της ενίσχυσης του θεματικού τουρισμού ως βασικού πυλώνα του ελληνικού τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα αμερικανική ιστοσελίδα αναφέρει το Ηράκλειο ως «το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη».

Όπως επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι το Ηράκλειο έφτασε μέσα στο 2017 τους 7.472.883 επιβάτες, δηλαδή αύξηση 10,8% σε σχέση με το 2016, και είναι κοινός τόπος ότι η τρέχουσα χρονιά θα είναι χρονιά εδραίωσης αυτής της δυναμικής.

 Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το Ηράκλειο δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Η διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό έχει ιδιαίτερη αξία.

Επιτρέψτε μου ορισμένες παρατηρήσεις.

Η μοναδικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι ο ελληνικός πολιτισμός.

Πολύ καλά κάνει ο Δήμος Ηρακλείου και διοργανώνει μια τέτοια ημερίδα. Το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι.

Νομίζω επίσης ότι στους προσκεκλημένους ομιλητές και επίσημους φορείς θα πρέπει να μετέχουν και η ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Εφορεία Βυζαντινών, Μεταβυζαντινών και Νεοτέρων Μνημείων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το παράρτημα Ηρακλείου του σωματείου Αρχαιολόγων κ.ά.

Κνωσός. Γνωρίζω τις προσπάθειες για να ενταχθεί στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν μπορεί η κορωνίδα του τουριστικού προϊόντος του Ηρακλείου να απουσιάζει από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ίσως θα πρέπει να αποτελέσει θέμα ξεχωριστής ημερίδας.

Σήμερα υπάρχουν δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν και που συνδέονται άμεσα με το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Ενδεικτικά αναφέρω:

Υπάρχουν δυνατότητες ένταξης έργων στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού.

Υπάρχουν δυνατότητες διευκόλυνσης αδειοδοτήσεων για κινηματογραφικές παραγωγές.

Υπάρχουν δυνατότητες για την αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού για τον πολιτισμό  μέσω του  ΕΟΤ.

Υπάρχουν δυνατότητες για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού (υποβρυχίων μουσείων και αρχαιολογικών καταδυτικών πάρκων) και την ενίσχυση συνολικά των πολιτιστικών δράσεων στο εξωτερικό.

Υπάρχει σήμερα η συναφής διάσταση του θρησκευτικού τουρισμού στην Κρήτη, ως σημαντικού πυλώνα του θεματικού τουρισμού με αξιόλογες προοπτικές.

Τα συναρμόδια δύο Υπουργεία, Τουρισμού και Πολιτισμού, έχουν σήμερα ξεκλειδώσει σημαντικά  εργαλεία που η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει.

 Τα δύο Υπουργεία έχουν και την ισχυρή βούληση για συμπράξεις με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το Ηράκλειο μέσα από τον τουρισμό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κοιτίδα πολιτισμού.

Σας ευχαριστώ”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook