Σε ορίζοντα τριών ετών η λειτουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου – Δύσκολη η ένταξη της παλιάς πόλης στην UNESCO – Ετοιμάζεται νέα προγραμματική για τα ΔΗΠΕΘΕ

Σε τρία χρόνια το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αναμένεται να μετατραπεί από τον σχεδόν άδειο σημερινό χώρο, σε ένα κτίριο που θα στεγάζει στα Χανιά τη σημαντική αρχαιολογική συλλογική, σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου που το επισκέφθηκε ως τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Κρήτη και το χαρακτήρισε “κόσμημα” για την πόλη των Χανίων.

Η κα Κονιόρδου αναφέρθηκε και στην προοπτική ένταξης της παλιάς πόλης των Χανίων στον κατάλογο της UNESCO, μια διαδικασία όχι εύκολη όπως τη χαρακτήρισε καθώς τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά. Για να προχωρήσει η ένταξη θα έπρεπε να γίνουν πολλές ενέργειες και προσαρμογές, με τον περιβάλλοντα χώρο και την προστασία των μνημείων να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Είναι μια δύσκολη διαδικασία που χρειάζεται μελέτη και προετοιμασία, όπως είπε.

Ως προς το ΔΗΠΕΘΕΚ που έχει μείνει “ακέφαλο” από καλλιτεχνικό διευθυντή η υπουργός επεσήμανε ότι όπως σε όλα τα ΔΗΠΕΘΕΚ έτσι και σε αυτό της Κρήτης θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για καλλιτεχνικό διευθυντή: “Ως υπουργείο βοηθήσαμε στη διαδικασία προκειμένου να μπορούν να προσλαμβάνονται και άνθρωποι της τέχνης. Ετοιμάζεται καινούρια προγραμματική που θα αναβαθμίσει τον ρόλο των ΔΗΠΕΘΕ, το υπουργείο έχει προχωρήσει στο προσχέδιο το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση, ώστε να στηρίξουμε τα ΔΗΠΕΘΕ που έχουν οράματα και πρωτοβουλίες.”

Για το κτίριο της 5ης Μεραρχίας η κα Κονιόρδου ανέφερε ότι ο προορισμός του χώρου από το Πολυτεχνείο ήταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και το υπουργείο έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Ήταν ένα ιστορικό κτίριο το οποίο έπρεπε να χαρακτηριστεί για να προστατευτεί, όπως είπε.

Με αφορμή και την επίσκεψή της νωρίτερα στην Αρχαία Απτέρα και τα Νεώρια, η κα Κονιόρφου τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών που θα συνδέουν τους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να αναπτυχθούν και χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς που ωστόσο δεν έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχει σπουδαία υποδομή σε ιστορικά κτίρια στα Χανιά και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να εξεταστεί η δυνατότητα ανάδειξής τους.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook