«Τεράστιες καταστροφές σε υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες από τους θυελλώδεις ανέμους στην Κρήτη» – Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη

Στην ανάγκη άμεσης εκτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν από τους πρόσφατους θυελλώδεις ανέμους αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.  

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες της Κρήτης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα, οι θυελλώδεις άνεμοι των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες που βρίσκονται στα νότια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου και ειδικότερα στην Ιεράπετρα, στη Βιάννο και στο Δήμο Γόρτυνας. 

Μετρούν τις πληγές τους οι παραγωγοί, που οι καλλιέργειες τους χτυπήθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους με αποτέλεσμα ανυπολόγιστες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και τεράστια απώλεια εισοδήματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς, σοβαρότερες ζημιές έχουν υποστεί οι ελαιοκαλλιέργειες, τα εσπεριδοειδή, οι καλλιέργειες μπανάνας, καθώς και οι καλλιέργειες κηπευτικών, υπαίθριων και υπό κάλυψη. Μάλιστα, τα θερμοκήπια σε αυτές τις περιοχές καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι κάτοικοι των περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση. Οι παραγωγοί βλέπουν απελπισμένοι την σοδειά τους να έχει καταστραφεί από τους θυελλώδεις ανέμους και αναμένουν τη στήριξη της πολιτείας.

Μάλιστα, τα Δημοτικά Συμβούλια της Βιάννου και της Ιεράπετρας, λόγω του μεγέθους της καταστροφής, ζήτησαν από την Κυβέρνηση να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και το κεντρικό κράτος να αδρανεί, ενώ απαίτησή τους είναι η αποζημίωση του κόπου τους σε τέτοιες περιπτώσεις. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο που πλέον η πολιτεία αδυνατεί να εκπληρώσει ακόμα και τον βασικό της ρόλο, να προσφέρει την απαραίτητη προστασία στον παραγωγό.

Οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης, λόγω της καταστρεπτικής πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εξαιρετικά υψηλή φορολόγηση των εισοδημάτων τους, τη δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τη σημαντική καθυστέρηση στην επιστροφή οφειλόμενων ποσών από το Δημόσιο, καθώς και την περικοπή των αγροτικών συντάξεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στην παραγωγή και να προχωρήσουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι πληγέντες».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Θα προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκτιμηθούν οι ζημιές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι αγρότες που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την εκτίμηση των ζημιών και την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς;

3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής και την προστασία αυτού, μεταξύ άλλων, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook