Το ανακοίνωσε στην ομιλία του στην εκδήλωση της παράταξης του για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Τις προθέσεις του για τις επόμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση αποκάλυψε απόψε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο – Ανοιχτοί Ορίζοντες” και τέως δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.

Ο κ.Κουράκης, στη διάρκεια ομιλίας του, κατά την εκδήλωση της παράταξης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, άσκησε έντονη κριτική στην τωρινή δημοτική αρχή ενώ στο τέλος της ομιλίας του, έκανε γνωστό οτι θα διεκδικήσει τον δήμο στις επόμενες εκλογές “είμαστε  εδώ, ΠΑΡΌΝΤΕΣ και πανέτοιμοι για το καινούργιο ”ταξίδι”. Με ΟΡΑΜΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, με ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και ΛΥΣΕΙΣ  με ΣΧΕΔΙΟ και ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ.  Για το Ηράκλειο της επόμενης 10ετίας, για τους Δημότες και το Ηράκλειο που τους αξίζει.”

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Κουράκη

Οι ευχές για ”καλή χρονιά” συνεχίζουν ακόμα να ακούγονται  στις κοινωνικές μας επαφές, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί  μήνας, από τον ερχομό του καινούργιου χρόνου, του ένατου συνεχόμενου, από τότε που ξεκίνησε η μεγάλη  κρίση που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη χώρα μας. 

Το πόσο πιθανό   είναι, να εκπληρωθεί η ευχή αυτή, με τις  συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, είναι ερώτημα που δύσκολα μπορεί ν απαντηθεί. Και αυτό, ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο. 

Γιατί βλέπεις, η  πολιτική, που πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο  στην επίλυση   των προβλημάτων των  κοινωνιών, όχι μόνο έχει παραχωρήσει την προτεραιότητα  στην οικονομία, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία τεράστιων ανισοτήτων (προχτές ανακοινώθηκε ότι το εισόδημα των  42 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη αντιστοιχεί με εκείνο 3,7 δισεκατομμυρίων φτωχών), αλλά και γιατί   σήμερα, μεγάλη μερίδα των πολιτικών -και όχι μόνο στη χώρα μας- έχουν απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής πράξης. 

Την αφοσίωση στο σκοπό, το αίσθημα  ευθύνης   την αίσθηση του μέτρου, υιοθετώντας  άλλες, πιο πρόσφορες στην προσέλκυση ψηφοφόρων πρακτικές, όπως  η υποσχεσιολογία,  το  ψέμα (fake news) και ο  λαϊκισμός.

Παρά την ροπή  όμως  αυτή, που εκτρέπει την πολιτική  από το βασικό προορισμό της, τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, υπάρχουν ακόμα αφοσιωμένοι οπαδοί της άλλης ”σχολής”.  

Εκείνης, που εξακολουθεί να θεωρεί Λυδία λίθο κάθε πολιτικής πράξης, το  τρίπτυχο. Αφοσίωση και Υπευθυνότητα, Σχέδιο και Όραμα  Δυναμισμό και Μέτρο. 

Ασπαζόμαστε, και το λέμε, κοιτάζοντας  στα μάτια τους Ηρακλειώτες  -μας γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά – αυτήν τη φιλοσοφία. Με αυτήν τη φιλοσοφία αλλάξαμε την εικόνα του  Ηρακλείου την περίοδο της Δημαρχίας μας. 

  • Οι περιθωριοποιημένες γειτονιές απέκτησαν χαρακτήρα, ανοίξαμε το μέτωπο προς τη θάλασσα, 
  • Μετατρέψαμε τα τείχη  σε γέφυρες επικοινωνίας και πολιτισμού, 
  • Απελευθερώσαμε το Δημόσιο χώρο εφαρμόζοντας το Σχέδιο πόλης. 
  • Υλοποιήσαμε πεζοδρομήσεις που ανέδειξαν το ιστορικό κέντρο και ενίσχυσαν τις εμπορικές λειτουργίες. 

Κι όλα, πάντα με Διαφάνεια, Αποφασιστικότητα, Δυναμισμό και συνεχή συνεργασία με τους δημότες και τους Φορείς.

Αυτή η δυναμική, όπως και η αναπτυξιακή προοπτική σήμερα έχει ανακοπεί. Τα έργα και οι παρεμβάσεις έμειναν ημιτελείς. Τριάμισι ολόκληρα χρόνια απαιτήθηκαν για να μπει στο στάδιο της υλοποίησης μια μελέτη  αυτή του ”σταυρού” της πόλης-που παραδόθηκε ”ώριμη”.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ;

ΣΤΟΧΟΣ μας είναι να επαναφέρουμε τη δυναμική της αλλαγής. 

Να ηγηθούμε μιας συλλογικής προσπάθειας, για να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στο Ηράκλειο, να κατακτήσει μια διακριτή θέση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΩΣ Αστικό Μητροπολιτικό Κέντρο Δημιουργικότητας, Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Ισορροπίας.

Που θα απογειώσει όχι μόνο το Ηράκλειο αλλά και την Κρήτη.

Επιδιώκουμε να Διαχειριστούμε Ολοκληρωμένα τη μετάβαση της πόλης ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, με Προοπτική Δεκαετίας και όχι απλά να Υλοποιήσουμε Αποσπασματικά έργα και παρεμβάσεις.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ του εγχειρήματος δεν θα κριθεί από το εάν επιτευχθεί μια οριακή αλλαγή σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, αλλά εάν το Ηράκλειο μετασχηματιστεί σε μια ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΗ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.   

ΤΟΠΙΚΑ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον αλλάζει ραγδαία και οι προκλήσεις προσαρμογής εντείνονται. Η μεταφορά του αεροδρομίου και η παρεπόμενη παράκαμψη του Ηρακλείου, ο νέος οδικός άξονας Κρήτης, η απελευθέρωση του ”δημόσιου χώρου” μέσα στην πόλη και τις παρυφές, οι δράσεις για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η επίλυση του ενεργειακού και η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής όχλησης από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, αποτελούν τις βασικές παραμέτρους που θα καθορίσουν την προοπτική της πόλης τα επόμενα χρόνια.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων και η προσέγγιση του οράματος μας, προϋποθέτει  την επεξεργασία και υιοθέτηση στρατηγικών πρωτοβουλιών ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

  • Στις Αστικές Επενδύσεις
  • Στην Οικονομική Αναζωογόνηση 
  • Στην Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα 
  • στην Κοινωνική Συνοχή
  • Στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 
  • Στην Αγροτική Οικονομία 
  • Στον Πολιτισμό

Η υλοποίηση των πρωτοβουλιών αυτών θα οδηγήσουν στην απογείωση του Δήμου Ηρακλείου. 

Διαθέτουμε τα ”εχέγγυα” να τα προσεγγίσουμε όλα αυτά; Αναμφίβολα ΝΑΙ. Και το λέμε κατηγορηματικά και ”μετά λόγου γνώσεως”.     

Άλλωστε εμείς ποτέ δεν  είπαμε ψέματα στους Ηρακλειώτες, ποτέ δεν προσποιηθήκαμε, ποτέ δεν κοροϊδέψαμε, ποτέ δε τους γυρίσαμε τις πλάτες .

Δε ”χτίσαμε” πελατειακές σχέσεις, δεν υποκύψαμε στον πειρασμό του λαϊκισμού, δεν θεωρήσαμε την Αυτοδιοίκηση σκαλοπάτι  οποιασδήποτε ανόδου.

  Διαχειριστήκαμε τις δημοτικές υποθέσεις με  προσοχή, με διαφάνεια, με αποφασιστικότητα και με  σεβασμό στους πολίτες και στους θεσμούς. Παρά την απίστευτη ”λάσπη” που δεχτήκαμε -πάντα ανωνύμως- από εκείνους, που δεν είχαν το θάρρος να μας αντιμετωπίσουν πολιτικά.

Και το κάναμε αυτό από   πεποίθηση, χωρίς να μετράμε το πολιτικό  κόστος. Γιατί θεωρούμε ότι σήμερα, περισσότερο  από ποτέ, από τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιες στάσεις ευθύνης έχει ανάγκη ο τόπος. 

 Η Ελλάδα παλεύει ακόμα στον ωκεανό της  δοκιμασίας και έχουμε όλοι υποχρέωση, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε και όποια ιδιότητα κι αν  έχουμε, να τη βοηθήσουμε να περάσει τον κάβο, κάνοντας  το καλύτερο για τους πολίτες. Έτσι πρέπει να προσλαμβάνεται σήμερα η έννοια του πατριωτισμού.

Για μας, η αυστηρή προσήλωση στο ρόλο του Δημάρχου και η ευθύνη του απέναντι στους πολίτες και την πόλη, ήταν και είναι, ο απαράβατος κανόνας που καθόρισε και καθορίζει τη στάση μας.

Αδιάψευστη μαρτυρία  αυτής της στάσης, που αποτελεί και στάση  ζωής, το έργο που αφήσαμε πίσω μας – δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, ακόμα και από τους αντιπάλους-και η αγάπη του κόσμου, που, ακόμα και στην τελευταία αναμέτρηση, την πρώτη  Κυριακή- όποτε  εκφράζεται ”ανόθευτα” η προτίμηση των πολιτών ήταν για την παράταξη μας η πρώτη θέση.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Και μια και μιλάμε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέλω να σταθώ σε ένα σημείο. Αποτελεί αναμφίβολα δικαίωμα της Πολιτείας να αλλάξει το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα ή να τροποποιήσει το χωροταξικό σχεδιασμό του ”Καλλικράτη”. Είναι όμως αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό να επιχειρήσει να τροποποιήσει τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής περιόδου πριν από τη λήξη της. Αυτή τη θέση, τεκμηριωμένη απολύτως, καταστήσαμε γνωστή στον αρμόδιο υπουργό λίγο καιρό πριν και ευελπιστούμε να μην την αγνοήσει στους σχεδιασμούς του. 

Φίλες και Φίλοι

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για το έθιμο κοπής  της πρωτοχρονιάτικης  πίτας. Για να ανταλλάξουμε ευχές  και να ευχηθούμε τα καλύτερα  στην πόλη και τους συμπολίτες μας. Και με την ευκαιρία αυτή, να τους διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε  εδώ, ΠΑΡΌΝΤΕΣ και πανέτοιμοι για το καινούργιο ”ταξίδι”. Με ΟΡΑΜΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, με ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και ΛΥΣΕΙΣ  με ΣΧΕΔΙΟ και ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ.  Για το Ηράκλειο της επόμενης 10ετίας, για τους Δημότες και το Ηράκλειο που τους αξίζει. 

ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Καλή χρονιά, με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία για καλύτερες μέρες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook