Ο πρώην πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Βεληβασάκης μέσα από ένα ριζίτικο περιγράφει εν συντομία τα δρώμενα του γάμου

Τρεις ολόκληρες ημέρες κράτησε το γλέντι σε ένα γάμο που τήρησε όλα τα έθιμα της Κρήτης, με την Κρήτη και την Κεφαλονιά να γίνονται… ενα! 

Ο πρώην πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Βεληβασάκης περιγράφει σε ένα ριζίτικο που έγραψε ο ίδιος – γεμάτος συγκίνηση- τον γάμο  που ξεσήκωσε το Σικάγο.

“-Μεγαλος γάμος έγινε στη πόλη του Σικάγου, εις των Μανουκαρακηδων τ’αρχοντικο κονάκι.

-Η Κρητη και η Κεφαλονιά χορεψανε ομαδι, γιόρτασανε το γεγονός της χάρης των παιδιών των……

Τρεις ολόκληρες μέρες κράτησε το γλέντι και το ξεφάντωμα! Σπουδαία μαζωξη φίλων και δικών από τα πέρατα της Αμερικής και του κόσμου ολόκληρου για να τιμήσουν το σόγια των Μανουκαρακηδων και των Λιμπερατων, και να συνεορτάσουν το εκλεκτό γάμο των παιδιών τους Πατρισιας και Γεράσιμου.

Προγαμοι, τραπέζια, επίσημα δείπνα και αυθόρμητες παρεες, γλέντια, μαντινάδες και καντάδες έφεραν φίλους και δικούς κοντά για να συμφαγουν και συνεορτασουν το μεγάλο γεγονός!

Άφθονα κρητικά εδέσματα, μαγειρεμένα από συγγενή Ρεθεμιωτη μάγειρα! Αυθεντικα γαμοπίλαφα και Ανωγιανες μακαρονάδες με μπόλικο ανθότυρο! Βραστή κατσίκα και ψητά αρνιά, κρητικες γλυκες λιχουδιές και άφθονη ρακη από το κτήμα Παυλάκη από το Ρεθεμνος! Και τα Παντερμακια με τα λυρομπαντουρα τους, ξεσυκωναν τους καλεσμένους με την έντονη μουσική τους και έβραζε το γλέντι από το τραγούδι και τον χορό!

Το δε μυστήριο, τελέστηκε στον εντυπωσιακο, νεοκλασικό ναό του Αγίου Ανδρεα του Σικάγου, που ήταν κατάμεστος από φίλους και δικούς για να δουν την νύφη και το γαμπρό, ντυμένοι στα καλά τους για την μεγάλη μέρα της ζωής τους, που επισφράγισε με την παρουσία του και την ευλογία του ο φίλος Επίσκοπος Σεβαστιανός και πολλοί άλλοι ιερείς!

Και σαν τελείωσε η στεφανωση, και ανταλλάχτηκαν οι ευχές στο νιόπαντρο ζευγάρι, εστησαν το χορό στο προαύλιο της εκκλησίας για να χορέψουν οι νιόπαντροι, κουμπάροι και δικοί, τον χορό της νύφης, συνοδευόμενοι από τις παραδοσιακες μπαλοθιές, για να επισφραγίσουν την αυθεντικότητα της εκδήλωσης, που παρά το τρομερό ψύχος της νυχτας, το γλέντι εσυνέχιζετο, αφού χορευτές και θεατές κατέβαζαν μπόλικη ρακη για να ζεσταθούν, πριν αναχωρήσουν για το επίσημο δείπνο του γάμου.

Θερμα συγχαρητήρια στο νιόπαντρο ζευγάρι και ευχές για ένα βίο ανθόσπαρτο και με πολλούς απογόνους! Στους δε γονείς, στους φίλους Γιάννη και Έλενα Μάνος, να σας ζήσουν και να σας διαιωνίσουν!Σας ευχαριστουμε που μας δώσατε την ευκαιρία να συνεορτάζουμε την χαρά σας.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook