Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη θα συζητηθεί την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στη Βουλή 

Eπίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε αγροτικές καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές της Κρήτης εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών, θα συζητηθεί την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης: 

Ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί περιοχές της Κρήτης (Ιεράπετρα, περιοχές του Δήμου Σητείας, Κερατόκαμπος, Βιάννος, Άρβη, Ψαρή Φοράδα, ορεινές περιοχές του Δήμου Γόρτυνας, Τυμπάκι έως την Κουντούρα, Γραμβούσα και αυτές αφορούν την πρώτη καταγραφή), εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στις 25-26 Γενάρη 2018, ενώ στο Nομό Χανιών τα φαινόμενα έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ισχυροί άνεμοι ακόμα και 12 μποφόρ, με ταχύτητα 120 χλμ την ώρα, έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στις ελαιοκαλλιέργειες αλλά και πτώσεις δέντρων και στύλων της ΔΕΗ. Θερμοκήπια ξηλώθηκαν, οι καλλιέργειες ισοπεδώθηκαν, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή. Από τη μία έχουν χάσει σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρη την παραγωγή και από την άλλη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις τους. Επιπλέον, αρκετές περιοχές δεν έχουν ρεύμα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αδυνατώντας ακόμα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

Να κηρυχτούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών και να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, καθώς και για να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχουσών χρεών των πληγέντων (ΕΝΦΙΑ, τέλη στους δήμους κ.α). 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook