« Πιστεύουμε ότι οι ιδέες μας είναι  οι ίδιες που δημιούργησαν και την Πρωτοβουλία Πολιτών πριν αυτή εκφυλιστεί μέσω θλιβερών κυβερνητικών διαδρομών σε μια παράταξη της παρέας και των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.»

Σκληρή κριτική στην παράταξη του δημοτικού συμβουλίου Χανίων «Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος» ασκούν πέντε Χανιώτες οι οποίοι ήταν βασικά στελέχη στην δημιουργία της παράταξης στην αυτοδιοίκηση του Δήμου Χανίων.

Στο κείμενο με το οποίο δηλώνουν την αποχώρησή τους από την «Πρωτοβγουλία Πολιτών» οι Κώστας Αδαμάκης, Αθηνά Γιαννουλάκη, 
Κατερίνα Καλυβιανάκη, Αντώνης Τροχαλάκης και Γιάννης Τσουκάτος διευκρινίζουν πως δεν έχουν προσωπική διαφωνία με κανένα από τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», αλλά αποχωρούν για καθαρά πολιτικούς λόγους καθώς η παράταξη έχει εξελιχθεί σε μια παράταξη της παρέας και των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά στο κείμενο αποχώρησης αναφέρουν τα εξής:
 
Η  Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο  Άνθρωπος”  στο ξεκίνημα της υπήρξε ένα πρωτοπόρο και συνάμα ελπιδοφόρο εγχείρημα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  στα Χανιά καθώς προήλθε μετά από μεγάλες γενικές συνελεύσεις, απόρροια της κινητοποίησης  πολιτών  και θα  μπορούσε να αποτελέσει ένα μοναδικό παράδειγμα συμμετοχικής αυτοδιοικητικής ομάδας με συνεχείς ενεργές παρεμβάσεις  στην πόλη αλλά και στην εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Τα παραπάνω εκφράζονται και μέσα από το καταστατικό λειτουργίας της Πρωτοβουλίας Πολιτών  με τον αντιμνημονιακό του προσανατολισμό αλλά και από τις συνελεύσεις, τα Συντονιστικά που  καθόριζαν την τακτική της Δημοτικής ομάδας που δεν  ήταν άλλη από την θεσμική και κινηματική παρέμβαση, την τεκμηρίωση των θέσεων της, πάντα με άξονες την υπεράσπιση της πόλης, των κατοίκων και του περιβάλλοντος απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επίθεση.
 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο τουλάχιστον της πρώτης περιόδου  είχαν τεθεί από την Πρωτοβουλία πλήθος ζητημάτων, με άξονα τις δεσμεύσεις της, που πολλές φορές ξεπέρασαν τα στενά πλαίσια του Δήμου και αφορούσαν γενικότερα πολιτικά ζητήματα. Για τις  ιδιωτικοποιήσεις, για το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, για το μαύρο της ΕΡΤ, για τον απεργό πείνας Ν.Ρωμανό κ.α.
Πόσο μάλλον όταν η κεντρική πολιτική σκηνή  καθόριζε π.χ. την δημόσια και οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τα μνημόνια, την εκτεταμένη φτώχεια, την πείνα, τους άστεγους, το μεταναστευτικό ζήτημα, τους παιδικούς σταθμούς  κ.α.
 
Υπήρξαν πολλές τοπικές παρεμβάσεις όπως για την ποιότητα ζωής των πολιτών στην παλιά πόλη ,την κινηματική δράση στο πάρκο Αμπεριάς και στο στρ/δο Μαρκοπούλου, για το πέρασμα στους ιδιώτες της καθαριότητας του Δήμου και την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων κ.α. Όλα αυτά δείχνουν ότι η πολιτική πορεία της Πρωτοβουλίας Πολιτών  την πρώτη περίοδο ήταν συνδεμένη και με το κεντρικό πολιτικό σκηνικό και δεν περιοριζόταν μόνο με την τοπική πολιτική διαχείριση των ζητημάτων του Δήμου.
 
Στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η μνημονιακή συμφωνία της 13/7/15 παρόλο το τρανταχτό  ΟΧΙ του λαού, η Δημοτική Παράταξη βρέθηκε αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό καθώς (επίσημα τουλάχιστον) αποτελούσε την παράταξη που ακριβώς πολέμησε όλα όσα υπογράφηκαν από το κόμμα που επίσημα την στήριξε.
 
Αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι η αποδοχή του Γ. Σαρρή σαν επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης έγινε μέσα από πολλές τριβές και εντάσεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ καθώς πολλά από τα μέλη του δεν δέχτηκαν ποτέ το αποτέλεσμα της μαζικής συνέλευσης της Κίνησης που έγινε στο θέατρο του Θ.Βλησίδη, αλλά στήριξαν ανοικτά τον επερχόμενο Δήμαρχο. Εκ των υστέρων μπορούμε εύκολα να πούμε ότι ήταν μια εικόνα από το μέλλον της κεντρικής πολιτικής κατάστασης που θα ακολουθούσε.
 
Με άλλα λόγια νομίζουμε ότι η Πρωτοβουλία θα μπορούσε να απεμπλακεί από τα βαρίδια της «στήριξης ΣΥΡΙΖΑ» ιδίως μετά τις γνωστές κωλοτούμπες της κεντρικής πολιτικής σκηνής και να σταθεί συνεπής απέναντι στις διακηρύξεις της και στους χιλιάδες συμπολιτών μας που την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.
 
Όσο και αν προσπαθήσουμε να μην τα ερμηνεύσουμε όλα αποκλειστικά με βάση τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι η παράταξη δεν μπορούσε πλέον να λειτουργήσει μένοντας πιστή στις αρχές της. Υπάρχουν μια σειρά γεγονότα που δείχνουν ότι η Πρωτοβουλία έχει πλέον ταυτιστεί με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. :
 
– Στην τελευταία Γενική Συνέλευση η Δημοτική Παράταξη ουσιαστικά επικύρωσε την αλλαγή πλεύσης και την εκπνοή της ως τότε λειτουργίας της καθώς είχε ήδη χαθεί πια η σύμπνοια. Στη συνέλευση αυτή  οχυρώθηκε πίσω από την πλειοψηφία των υποστηρικτών της κυβέρνησης. Ενώ υπήρξε πρόταση να απεμπλακούμε από την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν συμφωνήθηκε.

– Σε κάθε ευκαιρία φαίνεται η φιλοκυβερνητική θέση της Δημοτικής Κίνησης, όπως η υποστήριξη να διατεθούν τα αποθεματικά του Δήμου στο κράτος, η ψήφιση των ΣΔΙΤ για σχολεία και Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, η πρωτοβουλία για ανταλλαγή του στρατοπέδου Μαρκόπουλου με δημοτική έκταση, η συμφωνία για να περάσει στα χέρια ιδιώτη μεγάλο μέρος της καθαριότητας. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, αφού το κόμμα που σε στηρίζει και το στηρίζεις ιδιωτικοποιεί όλες τις βασικές υποδομές της χώρας.

– Να μη μιλήσουμε για το μεταναστευτικό τα στρ/δα συγκέντρωσης, τις άθλιες και παράνομες επαναπροωθήσεις για τις οποίες δεν αναφέρεται τίποτα.

– Εκτός αυτών η κυβερνητική γραμμή της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative – δεν υπάρχει εναλλακτική λύση) αλλά και ότι το αριστερό μνημόνιο είναι καλύτερο, είναι πεποίθηση για πολλά από τα μέλη αλλά κυρίως για τον επικεφαλής.

Δεν θα θέλαμε επίσης να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός  ότι Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης είναι ταυτόχρονα και διορισμένος Διοικητής του Νοσοκομείου από την Κυβέρνηση, που καμία σχέση δεν έχουν με αριστερή πολιτική και ηθική.
 
Για εμάς όλα αυτά δεν συμβαδίζουν με την αριστερή ιδεολογία, όσο κι αν αναπαράγεται από κύκλους της Κυβέρνησης αλλά και της Δημοτικής Κίνησης  το γνωστό δίλημμα ή ο Μητσοτάκης ή εμείς, καθώς η αντιπαράθεση με την άθλια δεξιά της ΝΔ δεν σε κάνει αριστερό πόσο μάλλον όταν στην μισή κυβέρνηση  είναι το πρώην ΠΑΣΟΚ με ότι αυτό εκφράζει, ακροδεξιοί της ΑΝΕΛ κι όχι μόνο αυτό αλλά αναμένεται και συνέχεια καθώς  η στήριξη Αρναουτάκη είναι δεδομένη για την Περιφέρεια Κρήτης.
 
Το κείμενο μας είναι αρκετά καθυστερημένο καθώς προσπαθήσαμε να δώσουμε χρόνο και σ’ εμάς και στην Δημοτική Κίνηση  όλο αυτό το διάστημα. Δεν έχουμε καμία διάθεση αντιπαράθεσης και κριτικής σε όσους αισθάνονται ότι η Δημοτική Κίνηση που μαζί φτιάξαμε τους εκφράζει ακόμα, παρά όλα όσα έχουν συμβεί. Δικαίωμά τους είναι να μην βλέπουν κανένα πρόβλημα, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Είναι όμως και δικό μας δικαίωμα να διαχωρίσουμε τη θέση μας πλέον από την κίνηση αυτή (όχι χωρίς πίκρα και απογοήτευση) για τους λόγους που ανοιχτά εκθέτουμε και να ενημερώσουμε τους φίλους και συντρόφους μας ότι δεν ανήκουμε πλέον σε αυτήν. Γι’ αυτό επιλέξαμε να μην φτιάξουμε ένα σκηνικό αντιπαράθεσης εντός της παράταξης αλλά ταυτόχρονα νοιώσαμε υποχρεωμένοι να συντάξουμε αυτό το κείμενο για να κοινοποιήσουμε τους προβληματισμούς μας. Εξ άλλου οι λόγοι αποχώρησής μας είναι καθαρά πολιτικοί και δεν εκφράζουν καμία προσωπική διαφωνία με κανένα από τα μέλη της «Πρωτοβουλίας». Πιστεύουμε ότι οι ιδέες μας είναι  οι ίδιες που δημιούργησαν και την Πρωτοβουλία Πολιτών πριν αυτή εκφυλιστεί μέσω θλιβερών κυβερνητικών διαδρομών σε μια παράταξη της παρέας και των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι η πορεία μας ως αγωνιζόμενοι πολίτες δεν σταματά με την συμμετοχή μας ή όχι σε μια Δημοτική Κίνηση. Θα συνεχίσουμε τη μάχη για την πόλη μας και την κοινωνία, σε κινηματική, ριζοσπαστική και αριστερή κατεύθυνση.
 
Κώστας Αδαμάκης
Αθηνά Γιαννουλάκη
Κατερίνα Καλυβιανάκη
Αντώνης Τροχαλάκης
Γιάννης Τσουκάτος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook