«Στόχος μας για το 2012 είναι να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη 300 έργα σε ολόκληρη την Κρήτη». Με την φράση αυτή, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, σηματοδότησε την πορεία της Περιφέρειας Κρήτης κατά την έναρξη της συζήτησης του προγράμματος τεχνικών έργων , στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων.

Σε ότι αφορά στην κατανομή των περίπου 50 εκατομ ευρώ του προγράμματος, ο κ.Αρναουτάκης επεσήμανε πως «είναι μια κατανομή που έρχεται να συμβάλλει σε έργα και στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, αλλά με ολοκληρωμένες μελέτες θέλουμε να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά της βιώσιμης ανάπτυξης στο νησί».

Ειδικά σε ότι αφορά στα Χανιά, στο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της ανέγερσης δύο νέων κτιρίων για τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας συνολικού προυπολογισμού 3.100.000 ευρώ.

Το έργο είναι έτοιμο για να δημοπρατηθεί, ενώ πιστώσεις προβλέπονται και για απαλλοτριώσεις, όπως στην περίπτωση της οδικής παράκαμψης των Τοπολίων, όπου το έργο δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εάν δεν γίνουν οι απαλλοτριώσεις.

Επίσης για το Ρέθυμνο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την χρηματοδότηση με 880.000 ευρώ, της μελέτης για την αναβάθμιση του λιμένα Ρεθύμνου, έτσι ώστε και αυτό το έργο να μπορέσει στην συνέχεια να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε.

\"\"

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανακοίνωσε πως τον Σεπτέμβριο ξεκινά ένα μεγάλο έργο για την βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κρήτης με προυπολογισμό 35.000.000 ευρώ, ενώ θα δοθούν και 3.000.000 ευρώ για εργασίες καθαρισμού, φωτισμού και διαγραμμίσεων καθόλο το μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα.

Επιπλέον, όπως είπε, θα δοθούν και 40.000.000 ευρώ σε δήμους της ενδοχώρας για έργα ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Ο κ.Αρναουτάκης έδοσε ιδιαίτερο βάρος και στις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις οι οποίες μπορούν να εξασφαλιστούν για την Κρήτη, μέσω άλλων προγραμμάτων των Υπουργείων.

Να σημειωθεί πως στην αρχική του ομιλία ο Περιφερειάρχης Κρήτης πρότεινε να προωθηθεί η ανακήρυξη της Γαύδου ως «πράσινου» νησιού, κάτι που όπως είπε, εκτός από συμβολικούς λόγους, θα συντελέσει και στην οικολογική ανάπτυξη και προστασία της Γαύδου.

Ψήφισμα για Ινστιτούτο Ελιάς

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης από την παράταξη της «Λαικής Συσπείρωσης» κατατέθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την κατάργηση του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών φυτών Χανίων.
Όμως – κατά πλειοψηφία – το συμβούλιο αποφάσισε να μην συζητηθεί το ψήφισμα σε αυτή την συνεδρίαση.

Τιμή σε Κύρκο και Καλλέργη

\"\"

Επίσης, μετά από πρόταση του κ.Αρναουτάκη, το Περιφερειακό Συμβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγής στην μνήμη του Λεωνίδα Κύρκου και του Λυκούργου Καλλέργη.

Στην σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου στα Χανιά παρέστησαν και οι βουλευτές Ευτύχης Δαμιανάκης, Σήφης Βαλυράκης, Λίτσα Κουρουπάκη, Γιάννης Πλακιωτάκης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων.

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook