Ένας Τέκτων αποκαλύπτει για τις πλέον αμφιλεγόμενες και κλειστές συντεχνίες παγκοσμίως – Αριθμός στοών στα Χανιά, συμβολισμοί, μύηση, δράση

Ο ελευθεροτεκτονισμός ή αλλιώς η Μασονία όπως έχει επικρατήσει να αναφέρεται στην Ελλάδα, αποτελεί  μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και κλειστές συντεχνίες παγκοσμίως ενώ ο μυστικισμός που τον ακολουθεί έχει δώσει τροφή σε κάθε είδους συνωμοσιολόγους που συνδέουν τη Μασονική Στοά με όλα τα σκοτεινά και απόκρυφα του κόσμου.

Τελετουργικά που σχεδόν παραπέμπουν σε σατανιστικές τελετές, σύμβολα με παντοδύναμα μηνύματα,  Μασσόνοι με δύναμη ικανή να κατευθύνουν κυβερνήσεις και ανθρωπότητα να υπηρετήσουν τους σκοτεινούς σκοπούς τους, συνθέτουν το κομμάτι μιας μυθολογίας που έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική και όχι μόνο κοινωνία.

Ο τέκτων Εμμανουήλ Νοδαράκης, πρώην φαρμακοποιός στα Χανιά, μέλος της μιας εκ των δύο στοών που υπάρχουν στα Χανιά, ο οποίος έχει ανέβει στο υψηλότερο σκαλοπάτι της ιεραρχίας έχοντας τον 33ο βαθμό, μίλησε στο Flashnews.gr, για την απαρχή του τεκτονισμού, τις τεκτονικές στοές που υπάρχουν στα Χανιά, τα “κριτήρια” εισόδου σε αυτές, τα σύμβολα και τα τελετουργικά που χρησιμοποιούν, τη σχέση τους με την θρησκεία. 

Στα Χανιά όπως αναφέρει, ο τεκτονισμός εκπροσωπείται από δύο μασονικές στοές, μια αμιγή (η οποία είναι και η πιο παλιά και αποτελείται μόνο από άντρες)  και μια μικτή (που ιδρύθηκε τη διεκαετία του ’80 και αποτελείται από άντρες και γυναίκες) με βασικό σκοπό την φιλανθρωπική δράση,  τη συνεισφορά στον συνάνθρωπο, την πνευματική εξύψωση των μελών ως φιλοσοφικός θεσμός, ενώ βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος Τέκτων είναι η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη (στον Μεγάλο Αρχι – τέκτων του Σύμπαντος).

Οι ερμητικά κλειστές πόρτες των στοών δεν επιτρέπουν την αξιολόγηση ή διασταύρωση όσων αναφέρθηκαν ενώ οι παραπομπές σε ιστορικά και θρησκευτικά πρόσωπα ως μέλη Τεκτονικών Στοών, αποδίδονται στον κύριο Νοδαράκη ο οποιος επικαλείται ιστορικά αρχεία της Μασονικής Στοάς.

Τι είναι, πότε και για ποιο λόγο γεννήθηκε ο τεκτονισμός

“Τέκτονας θα πει κτίστης. Ο Μασόνος που λέμε ως λέξη προέρχεται από το “free masson”, που σημαίνει ελεύθερος κτίστης. Οι λιθοξόοι ήταν μυστικές συντεχνίες που μυούσαν τα παιδιά τους και άλλους σε αυτήν την τέχνη. Στον Μεσαίωνα, οι κτίστες, εκείνοι που έφτιαχναν τα οικοδομήματα, τους ναούς κτλ,  δεν μετέδιδαν την τέχνη τους σε όλους.  Από εκεί πήραν παράδειγμα οι αρχαίοι τέκτονες και ονομάστηκαν έτσι. Τι κτίζει ο Μασόνος; Τον εαυτό του. Στο τέλος του Μεσαίωνα άρχισαν να δημιουργούνται αυτές οι συντεχνίες των τεκτόνων που είχαν σκοπό διαφωτιστικό και παρεμβατικό, να διαφωτίσουν τον κόσμο για να μην ξαναπέσουν οι άνθρωποι στην εκμετάλλευση της σάπιας πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας. 

Ο τεκτονισμός λοιπόν είναι θεσμός, ένας νόμος δικαίου και ηθικής, φιλοσοφικός, προοδευτικός και διαχρονικός. Όσο για την αιτιοπαθογένεια του τεκτονισμού, για να δούμε ποια ήταν η ανάγκη της εποχής που γέννησε αυτήν την αδελφότητα, θα πρέπει να ανατρέξουμε στον Μεσαίωνα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες όμως η πιο επικρατούσα θεωρία είναι αυτή των Ναϊτών που ανάγεται γύρω στο 1280 – 1300 μχ, όταν δημιουργήθηκε αυτό το τάγμα των Ναϊτών για να προστατεύουν τον Πανάγιο Τάφο. Σαφώς όμως, για κάποιους από εμάς, δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους. Ήξεραν οτι εκεί κάτω στα Ιεροσόλυμα, συναντιόταν συγχρόνως τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες: ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και ο Μωαμεθανισμός, το Ισλάμ. Είχαν καταλάβει λοιπόν οτι αν ένωναν αυτές τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, θα εξέλειπε η εκμετάλλευση που είπαμε. Μην ξεχνάμε τι έκανε τότε ο υπαρκτός χριστιανισμός, δηλαδή ο καθολικισμός, τα εγκλήματα που έκαναν τον Μεσαίωνα. Το τάγμα των Ναϊτών απέκτησε μεγάλη δύναμη και πλούτο, πράγμα το οποίο ενόχλησε την σάπια πολιτική και θρησκευτική ηγεσία εκείνης την εποχής. Εκατοντάδες σφαγιάστηκαν σε μια νύχτα. Έτσι οι Ναϊτες αναγκάστηκαν να φύγουν και να πάνε στη Μάλτα, τη Ρόδο, την Αγγλία την Γερμανία, την Γαλλία όπου εκεί έκαναν πυρήνες και δημιουργήθηκαν οι πρώτες συντεχνίες των Ναϊτών που αργότερα εξελίχθησαν σε συντεχνίες των Κονιατών δηλαδή των τεκτόνων. Ένας βαθμός τεκτονισμού είναι αφιερωμένος στους Ναϊτες. Και σήμερα υπάρχουν σαν οργάνωση οι Ναϊτες Ιππότες με μέλη σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα. Η δημιουργία της πρώτης συγκροτημένης σε κράτος συντεχνίας τεκτόνων έγινε το 1717 στην Αγγλία

Συμβολισμοί

“Το σύμβολο του τεκτονισμού είναι ο διαβήτης και ο γνώμονας. Ο διαβήτης είναι το πνευματικό. Ο γνώμονος το υλικό. Κάθε στοά έχει βαθμούς. Στον πρώτο βαθμό και τα δύο μέρη του υλικού υπερισχύουν. Στο δεύτερο, αγκαλιάζει το ένα μέρος του διαβήτη τον γνώμονα. Στον τρίτο βαθμό και τα δύο σκέλη του διαβήτη είναι πάνω από τον γνώμονα, έχουμε περάσει στο πνευματικό και στη μέση είναι το γράμμα “G” που σημαίνει θεός “God”.

 

 

“Η είσοδος στη Στοά με τις δύο ακατέργαστες πέτρες είναι ένας συμβολισμός. Όλοι οι συμβολισμοί είναι φιλοσοφικοί. Μπαίνουμε μέσα και βλέπουμε δύο λίθους, ο ένας είναι τετραγωνισμένος όμορφος και ο άλλος είναι μια ακατέργαστη πέτρα που βρίσκουμε στο βουνό.. Δίπλα βρίσκεται μια σμίλη και ένα σφυρί. Τι συμβολίζουν αυτά; Είναι διαβολικά σύμβολα όπως λένε κάποιοι; Όχι βέβαια. Αυτό που συμβολίζουν είναι ότι κάποιος μπαίνει αμύητος μέσα σε ένα σύνολο, διδάσκεται σιγα σιγά και καταλήγει στην άλλη στήλη που είναι η άλλη πέτρα, η τετραγωνισμένη, η όμορφη. Είναι δηλαδή η εξέλιξη της διάπλασης, της ηθικής, της αγάπης, της ισότητας της ελευθερίας κτλ.

Όλοι οι “ναοί” είναι ίδιοι. Δύο στήλες οι οποίες είναι αυτές που συμβολικά στήριζαν το ναό του Σολομώντα, οι στήλες της ηθικής και της αρετής. Στην μια ο κατεργασμένος και στην άλλη ο ακατέργαστος λίθος. Το σκοινί ενώνει όλους τους τεκτονες και καταλήγει στον Σεβάσμιο. Ο Σεβάσμιος είναι ο αρχηγός της Στοάς. Οι τρεις στήλες στη μέση, συμβολίζουν το κάλος την ισχύ και την αρετή. Άσπρα και μαύρα τετράγωνα, διαφορετικά. Ήλιος και σελήνη στην κορυφή, όλη η στοά σαν μια μονάδα. Ο Σεβάσμιος είναι το μυαλό, ο ρήτορας η λογική, ο γραμματέας είναι η μνήμη. Αυτοί είναι οι συμβολισμοί, δεν είναι κάτι φοβερό” 

Δύο στοές στα Χανιά με δύο οικήματα, ένα στη Σφακίων και ένα στη Σφακιανάκη

“Η πρώτη μασονική στοά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα το 1782, την περίοδο που ήταν Ενετοκρατούμενη και ονομάστηκε “Αγαθοεργία”, (Beneficenza) και ήταν υπό την επιτήρηση της Μεγάλης Στοάς της Ιταλίας. Αυτή η πρώτη στοά και έπαιξε ένα ρόλο μυητικό και διαφωτιστικό πολύ σπουδαίο. Στα Χανιά υπάρχουν δύο στοές. Μια του αμιγούς και μια του μεικτού τεκτονισμού. Η δεύτερη ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980. Η πρώτη στοά ονομάζονταν “Ραδαμανθης” και ανήκει στον Αρχαίο & Αποδεδεγμένο Σκωτικό Τύπο. Μια συνεδρία περιλαμβάνει την είσοδο, το τυπικό που αναγνώσκεται, μια ομιλία ενός μέλους, προτάσεις των μελών και το κλείσιμο που ακολουθεί την αντίθετη φορά εισόδου για να σταματήσουν οι εργασίες. Στα Χανιά κλείναμε με τον Εθνικό ύμνο και τον τεκτονικό ύμνο. Οι τακτικές συνεδρίες διαφέρουν ανάλογα με τον βαθμό της στοάς.

Όσο καιρό ήμουν μέλος εγώ, εκτός ότι συνεισφέραμε στα κεντρικά για μεγάλα έργα που γίνονται στη χώρα, συνεισφέραμε και σε οικογένειες στα Χανιά που είχαν ανάγκη. Έχουμε το ελεονομείο, όπου ο καθένας συνεισφέρει με όποιο ποσό μπορεί. Αν ένα μέλος ξέρει οτι κάποια οικογένεια έχει ανάγκη, το λέει στο Σεβάσμιο της στοάς ο οποιος ορίζει δύο άτομα που παραδίδουν χρήματα σε αυτήν την οικογένεια χωρίς να γίνεται γνωστό από ποιον προέρχονται αυτά. Εγώ προσωπικά, ως Σεβάσμιος που διετέλεσα σε αυτή τη θέση για 10 χρόνια,  έχω στείλει τουλάχιστον 30 φορές με αυτόν τον τρόπο χρήματα”.

Τεκτονισμός και θρησκεία –  Μεγάλοι ιερείς τέκτονες – Θεολόγοι στα Χανιά μυημένοι στον Τεκτονισμό

“Ο χώρος τον οποίο μαζευόμαστε, συμβολικά είναι η φύση. Από το 0 ως το άπειρον και από την Ανατολή μέχρι τη Δύση. Είναι το παν. Ο χώρος μας δεν είναι ναός, δεν είναι θρησκευτικός χώρος. Καταρχήν δεν έχουμε λατρευτικούς τύπους. Εμεις το λέμε οτι δεν είμαστε θρησκεία. Αυτό που φαίνεται στο επίσημο κράτος είναι ότι πρόκειται για φιλανθρωπικά σωματεία, με ΑΦΜ, υπόκεινται σε έλεγχο ορκωτών λογιστών κτλ. Οικουμενικοί Πατριάρχες όπως ο Βασίλειος, ο Φώτιος, ο Μελέτιος, ο Αθηναγόρας και άλλοι, όλοι ήταν Τέκτονες. Και σήμερα υπάρχουν ιερωμένοι που είναι τέκτονες.  Άμα πω ποιοι είναι θα τους βάλουν στην Ιερά Εξέταση. Η Εκκλησία καταριέται τον τεκτονισμό ενώ γνωρίζουν οτι Οικουμενικοί Πατριάρχες, των οποίων η πίστη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ήταν Τέκτονες και πολλοί από αυτούς υψηλόβαθμοι. Σήμερα ο κλήρος λέει οτι είμαστε σατανική εκκλησία. Ιερωμένοι στα Χανιά που να είναι τέκτονες δεν υπάρχουν αλλά υπήρξαν θεολόγοι στο παρελθόν, στους οποίους και εγώ έχω μαθητεύσει. Στην Αθήνα υπάρχουν και τώρα ιερωμένοι που είναι τέκτονες.

Αν δείτε ποιοι υπήρξαν τέκτονες στο παρελθόν, θα δείτε οτι η Γαλλική Επανάσταση το 1789 ήταν τεκτονικό δημιούργημα, η Ελληνική Επανάσταση έγινε και με τη σύμπραξη τεκτονικών δυνάμεων. Μέσα στις αρχές του Τεκτονισμού είναι η ισότητα και η ελευθερία. Το επιφώνημα του Τεκτονισμού είναι Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης, όπως και της Γαλλικής Επανάστασης. Αυτό που επικρατεί στην Ελλάδα είναι οτι Μασόνος είναι κάτι κακό”. 

Προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος τέκτονας

“Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνεις τέκτοντας είναι να πιστεύεις στην ύπαρξη μιας ανωτέρας δυνάμεως. Εμείς σαν τέκτονες ονομάζουμε τον θεό “Μέγα Αρχιτέκτων του Σύμπαντος”. Ο δημιουργός είναι ένας. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε σε κάποιον από άλλη θρησκεία να γίνει μέλος μας,  δεν έχουμε διακρίσεις μεταξύ εθνικοτήτων, θρησκειών, θεωρούμε όλους τους ανθρώπους ίσους. Υπάρχει βέβαια μια επιλογή στο ποια άτομα θα γίνουν τέκτονες.

Τα κριτήρια για να γίνει κάποιο μέλος είναι να είναι ένα άτομο της κοινωνίας το οποίο να είναι αποδεκτό και από τους ήδη υπάρχοντες. Αν έχει μια διένεξη με κάποιο άλλο μέλος πρέπει να επιλυθεί για να μπορέσει να μπει στην στοά. Δεν θα έλεγα οτι πρέπει να έχει πλούτο, έχουμε μέλη που δεν έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια αλλά θα πρέπει να έχει την ευχέρεια να δώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και για τη διατήρηση του οικήματος στο οποίο μαζευόμαστε. Επίσης θα πρέπει να έχει μόρφωση. Δεν έχουμε τόσο αυστηρά κριτήρια. Δεν είμαστε ελίτ. Εγώ όταν μπήκα ήμουν πάμφτωχος όμως ήμουν αποδεκτός λόγω κάποιων κριτηρίων που ήταν η μόρφωση, η όρεξη που είχαν να βοηθήσω τον συνάνθρωπο. Επίσης είδαν οτι στη θέση την επαγγελματική που ήμουν θα μπορούσα να προσφέρω”. 

Μύηση

“Ένας νεοεισερχόμενος περνάει από μια συμβολική μύηση. Είναι σαν κάποιος να γεννιέται σε έναν χώρο καινούριο, φιλοσοφικό. Δεν έχει καμία σχέση με θρησκευτική τελετή ούτε με λατρευτικούς τύπους.  Δεν θα περιγράψω το τελετουργικό. Η προσέλκυση και η ομορφιά κάποιων σωματείων έγκειται και στο να μπεις μέσα και να σε χειροκροτήσουν, να σε ντύσουν, το βλέπουμε στα πανεπιστήμια, σε σωματεία και αλλού. Η τελετή μύησης γίνεται σαν να γεννιέται ένας νέος τρόπος ηθικής διάπλασης του ατόμου με τις αρχές που είπαμε. Όλα όσα γίνονται έχουν συμβολική σημασία. Δεν μπορώ να πω τη δοκιμασία αυτή, υπάρχει ένα κομμάτι μυστικισμού που εξηγείται μέσω συμβόλων και αν δημοσιοποιηθούν θα χάσουν την αξία τους. Κάθε βαθμός έχει το ανάλογο τυπικό και την ανάλογη ενδυμασία. Δεν είναι έντιμο κάποιος να αποκαλύψει τα μυστικά αυτά από τη στιγμή που έχει δώσει όρκο.  Αυτό δεν απαγορεύει να πάτε στις λευκές τελετές του τεκτονισμού που είναι ανοιχτές.  . 

Αν ένα μέλος ζητήσει να αποχωρήσει, θα αποχωρήσει. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά, στο ένα τοις χιλίοις συμβαίνει αυτό. Μετά δίνει έναν όρκο, ένα λόγω τιμής που αφορά τη μυστικότητα και οτι δεν θα διαρρεύσουμε μυστικά. Ο τεκτονικός όρκος είναι ο ίδιος με αυτός της Φιλικής Εταιρείας, διότι και η Φιλική Εταιρεία ήταν τεκτονικό δημιούργημα. Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ ήταν τέκτονες”.

Βαθμοί του Τεκτονισμού

“Βασικοί ρυθμοί του Τεκτονισμού είναι ο Σκωτικός Τύπος και της Υόρκης και διαφέρουν σε τυπικά, στους συμβολισμούς και στον τρόπο που διεξάγονται οι συνεδρίες.  Στη στοά υπάρχουν 33 βαθμοί, οι τρεις τελευταίοι είναι διοικητικοί. Ο 33ος είναι ο ανώτερος βαθμός, είναι ο Υπατος που είναι λίγοι στην Ελλάδα. Ο χρόνος και η γνώση είναι κριτήριο από το πέρασμα των βαθμών. Μέχρι τον 3ο βαθμο θεωρούμαστε οτι είμαστε ότομα της ύλης, από εκεί και πάνω ανερχόμαστε σε άτομα του πνεύματος, έχουμε την πνευματική εξέλιξη”.

Γιατί τέτοια μυστικότητα

“Τον μυστικισμό τον έχουμε δημιουργήσει δυστυχώς εμείς οι ίδιοι οι τέκτονες λανθασμένα και αυτό ανάγεται πάλι στον καθολικισμό, εννοώ στην καθολική εκκλησία. Μετά την Ελληνικη Επανάσταση, οι πρώτοι μορφωμένοι ιερείς που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν οι προτεστάντες. Ο αμόρφωτος τότε κλήρος αντέγραψε τον καθολικισμό, δυστυχώς όμως ο καθολικισμός δεν ήθελε εμάς τους Τέκτονες διότι ποτέ δεν δεχτήκαμε οτι ο Πάπας, που εκφράζει την καθολική εκκλησία, είναι εκπρόσωπος του Θεού. Έτσι έμεινε αυτό το “κουσούρι” για τους Μασόνους. Από την άλλη και εμείς το διαιωνίσαμε και κακώς πολλοί τέκτονες φοβούνται να αποκαλύψουν την ιδιότητά τους. Όμως αν φοβάμαι να πω οτι είμαι τέκτονας και κάποιος γνωρίζει οτι είμαι τότε συμπεραίνει οτι αυτό είναι κάτι κακό που δεν θέλω να μαθευτεί. Για μένα όσοι μυούνται στον τεκτονισμό θα πρέπει να φανερώνουν αυτήν τους την ιδιότητα. Στην Αμερική κατεβαίνουν στις παρελάσεις. Γιατί εμείς να είμαστε κρυφοί; Ο τέκτων πρέπει να είναι φανερός”.

Αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών για κοινωνική ανέλιξη – επιρροή

“Αν εγώ θέλω να πάρω έναν υπάλληλο και μου παρουσιαστούν δυο με τα ίδια προσόντα και ο ένας εκ των δύο είναι τέκτονας, θα προσλάβω αυτόν που είναι τέκτονας. Αυτό γίνεται παντού, θα προτιμήσετε το άτομο που γνωρίζετε. Είμαι υπερ αυτού προς επίτευξη των σκοπών μας. Στον πολιτικό κόσμο υπάρχουν τέκτονες αλλά κοιτάζουν τον εαυτό τους. Για αυτό δυστυχώς σαν θεσμός πλέον δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι. Και στον τεκτονισμό έχουμε μια άλλωση, μια υποβάθμιση λόγω συμφερόντων. Αυτό που θέλω να πω είναι οτι είμαι απογοητευμένος από τον τεκτονισμό. Προς το παρόν είμαι ανενεργός γιατί έχω απογοητευτεί παντελώς από τον τεκτονισμό όπως λειτουργεί σήμερα, ενώ έφτασα στον μεγαλύτερο βαθμό. Βέβαια κάποιος τέκτων δεν χάνει την ιδιότητά του. Μπορεί στο μέλλον να ξαναπάω στις συνεδρίες.

Η λέσχη Μπιντελμπεργκ που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια είναι το αντίπαλο δέος των στοών γιατί έχει καταφέρει να έχει επιρροή, κάτι που δεν έκανε ο τεκτονισμός. Μακάρι να μπορούσαμε να έχουν αυτήν την επιρροή και να προωθούσαμε ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά. Αυτό σε άλλες χώρες γίνεται. Στη Βραζιλία πχ έχει (η στοά) 1500 άτομα και εκλέγει τρεις βουλευτές και τους εκλέγει μόνο και μόνο για να βοηθήσουν τον κόσμο. 

Εγώ έχω κάνει την πρόταση να δημιουργηθεί μια Στοά από μέλη που να έχουν μεγάλο επίπεδο μόρφωσης και γλωσσομάθεια όπου μέσω διαδικτύου να συνδεθούν με όσες στοές θέλουν να συμμετέχουν και να ορίσουμε θέματα της ανθρωπότητας, προς επεξεργασία και προβληματισμό και να μπορέσουμε να επηρεάσουμε και να βρούμε λύση πάνω σε αυτά τα θέματα. Την πρόταση την έκανα σε τρια Τάγματα. Επιτέλους πρέπει να γίνει μια συνεννόηση όλων με εξωστρεφείς επιδιώξεις, να σταματήσουμε αυτήν την εσωστρέφεια, να πούμε εμείς είμαστε και να απαιτήσουμε πράγματα τα οποία να είναι αντάξια του ονόματος του Τεκτονισμού”.

Ο Τεκτονισμός σήμερα

“Σαν φιλοσοφικός θεσμός δεν θέτει όριο στην αναζήτηση της αλήθειας. Οποιαδήποτε αλήθεια που αφορά τον άνθρωπο, πρέπει να είναι επιδίωξη τεκτονική. Είναι θεσμός φιλοσοφικός, φιλανθρωπικός και διαχρονικός. Και σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή,  υπάρχει αναγκαιότητα ύπαρξης του τεκτονισμού. Ο τεκτονικός θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί και σε αυτό έχουμε ευθύνη εμείς, που επικεντρωθήκαμε στο μυητικό έργο, παραβλέποντας τους σκοπούς για τους οποίους ο τεκτονισμός αποτελεί διαχρονική αναγκαιότητα.

Μήπως σήμερα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Αν μυηθείς στον τεκτονισμό δεν σημαίνει οτι είσαι και τέκτονας. Εγώ ποτέ δεν είπα οτι είμαι τέκτονας, παρόλο που έχω τον μεγαλύτερο βαθμό. Λέω οτι προσπαθώ να γίνω. Για μένα σήμερα δεν υπάρχει τεκτονισμός, είναι στο όνομα, στην πράξη δεν υπάρχει. Είναι μια πραγματικότητα που την έχω βιώσει εκ των έσω. Δεν αμφισβητεί κανείς, ιστορικά τι έχει προσφέρει ο τεκτονισμός. Εγώ αμφισβητώ οτι προσφέρει σήμερα.

Αυτό που διακηρύσσει είναι η βελτίωση του εαυτού μας και μέσω ημών των υπόλοιπων συνάνθρωπών μας. Αυτό για μένα είναι μια προκάλυψη. Είναι ανάγκη να μπεις στον τεκτονισμό για να βελτιώσεις τον ευαυτό σου; Στον τεκτονισμό πρέπει να παρέμβουμε σαν σύνολο, όχι σαν μεμονωμένοι τέκτονες σε οποιοδήποτε θέμα αφορά τον άνθρωπο, μειονότητες, φτώχεια, πείνα, ασθένειες, έλλειψη κρατικής μέριμνας. Μπορούμε με την ένωσή μας να αποκτήσουμε τέτοια δύναμη για να βοηθήσουμε τον πάσχοντα συνάνθρωπο και να διαφωτίσουμε και να παρέμβουμε με κάθε νόμιμο και ηθικό τρόπο”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook