Η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ «κτυπά» από σήμερα στη Λιθουανία

Περισσότεροι από 60.000 Λιθουανοί υποδέχθηκαν το Ευρωμπάσκετ 2011 πετώντας μια μπάλα στον αέρα και διεκδικώντας μια θέση στο βιβλίο Γκίνες.

Η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ «κτυπά» στη Λιθουανία, όπου σε λίγες ώρες θα δοθεί το επίσημο «τζάμπολ» του 37ου Ευρωμπάσκετ με τη συμμετοχή 24 ομάδων (για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού) και φυσικά της Ελλάδας, που θα διεκδικήσει μια από τις έξι πρώτες θέσεις, που οδηγούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 του Λονδίνου, είτε απευθείας (οι δύο πρώτοι) είτε στη συνέχεια μέσω προολυμπιακού τουρνουά (οι επόμενοι τέσσερις) όπου συμμετέχουν χώρες από άλλες ηπείρους.

Οι Λιθουανοί, πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο tovima.gr, έδειξαν με το.. καλημέρα το πάθος τους με το άθλημα, που αποτελεί το εθνικό σπορ στη χώρα τους, διεκδικώντας την είσοδο στο Βιβλίο Γκίνες.

\"\"

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι (61.000 υποστηρίζουν οι διοργανωτές) βγήκαν σε κεντρικά σημεία των έξι πόλεων, όπου θα διεξαχθεί το Ευρωμπάσκετ (Πανεβέζις, Σαουλέι, Αλίτους, Κλαϊπέντα, Βίλνιους, Κάουνας) και μόλις δόθηκε το σύνθημα, αφού μπίστισαν ισάριθμες μπάλες επί πέντε λεπτά, τις πέταξαν ταυτόχρονα στον αέρα δημιουργώντας πολύ όμορφες εικόνες, γεμάτες ενθουσιασμό και ζωντάνια.

Αν εξαιρέσουμε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, η οποία έχει ταξιδέψει πάνοπλη (αδέλφια Πάου και Μαρκ Γκασόλ, Χοσέ Καλντερόν, Ρούντι Φερνάντεθ, Ρίκι Ρούμπιο, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Σέρχε Ιμπάκα) στη Λιθουανία με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, θεωρητικά δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο ακλόνητο φαβορί, αλλά αρκετές ομάδες που αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» για τις πρώτες θέσεις.

Μεταξύ των ομάδων που έχουν τις δυνατότητες για κάτι σπουδαίο στη Λιθουανία, είναι η Γαλλία του Τόνι Πάρκερ, η Λιθουανία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, η Ρωσία του Αντρέι Κιριλένκο, η Τουρκία του Χίντο Τούρκογλου, η Σερβία του Μίλος Τεόντοσιτς, η Ιταλία του Αντρέα Μπαρνιάνι, η Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι και η Ελλάδα των πολλών απουσιών (Διαμαντίδης, Σπανούλης, Σχορτσανίτης, Παπαλουκάς κ. α.), αλλά των υψηλών φιλοδοξιών να φτάσει ψηλά και στη Λιθουανία.

Το ματς της Ελλάδας

Στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σήμερα (31/8, 18.00, ΕΤ1) τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια ομάδα που δεν έχει νικήσει ποτέ την ελληνική ομάδα στις δέκα προηγούμενες συναντήσεις τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αποτελέσει και εύκολη «λεία» για τους παίκτες του κ. Ηλία Ζούρου.

Με «όπλο» την αμυντική προσήλωση, την πειθαρχία – εν συγκρίσει με το «άναρχο» παιχνίδι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης – και την ομαδικότητα, η Ελλάδα έχει την ποιότητα, ώστε να πετύχει την πρώτη νίκη της στη διοργάνωση και αν καταφέρει να ξεπεράσει και το εμπόδιο της Φινλανδίας την Πέμπτη (1/9, 18.00, ΕΤ1), τότε θα απολαύσει χωρίς άγχος το ρεπό της Παρασκευής, ενώ στους τρεις εναπομείναντες αγώνες της πρώτη φάσης (διαδοχικά απέναντι σε πΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Κροατία) θα στοχεύει στην κορυφή του Γ\’ Ομίλου.

«Κλειδί» της αναμέτρησης θα είναι ο περιορισμός των Μίρζα Τελέτοβιτς και Χένρι Ντόμερκαντ, που έχουν το ελεύθερο από τον προπονητή τους να επιχειρούν σουτ τριών πόντων ακατάπαυστα, καθώς και των Νιχάντ Ντζέντοβιτς και Νεμάνια Γκόρντιτς, οι οποίοι προτιμούν τις διεισδύσεις προς το καλάθι του αντιπάλου. Και φυσικά ο έλεγχος των ριμπάουντ, που θα δώσει τη δυνατότητα στην Εθνική να επιβάλει τον ρυθμό της, να τρέξει στο «ανοικτό» γήπεδο και να πετύχει εύκολους πόντους «ξεκλειδώνοντας» την άμυνα των Βόσνιων.

Το ματς της ημέρας:

Σερβία – Ιταλία

Οι διοργανωτές επέλεξαν τη συγκεκριμένη αναμέτρηση του Β\’ Ομίλου ως «το ματς της ημέρας» και έχουν τους λόγους τους, καθώς η Σερβία είναι η φιναλίστ του Ευρωμπάσκετ 2009 της Πολωνίας και η τέταρτη δύναμη παγκοσμίως μετά το Μουντομπάσκετ 2010 της Τουρκίας χάνοντας την πρόκριση στον τελικό από την οικοδέσποινα Τουρκία.

Η νεανική ομάδα του κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς (οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Νέναντ Κρστιτς και Ντούσκο Σαβάνοβιτς είναι μόλις 28 ετών) έχει πια ωριμάσει και με ηγέτη τον Μίλος Τεόντοσιτς θα κυνηγήσει ξανά ένα μετάλλιο.

Από την άλλη, η Ιταλία επιστρέφει έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας σε Ευρωμπάσκετ (για τελευταία φορά εμφανίστηκε στη Μαδρίτη το 2007) έχοντας στις τάξεις της τρεις παίκτες του ΝΒΑ, τους Αντρέα Μπαρνιάνι, Ντανίλο Γκαλινάρι και Μάρκο Μπελινέλι, οι οποίοι υποχρέωσαν την Ελλάδα σε δύο «φιλικές» ήττες στη διάρκεια της προετοιμασίας, καθώς και νέο προπονητή, το «αφεντικό» της Σιένα κ. Σιμόνε Πιανιτζάνι. Φαβορί της αναμέτρησης είναι η Σερβία, αλλά οι πρεμιέρες πάντα κρύβουν εκπλήξεις.

Το πρόγραμμα της σημερινής (31/8) πρεμιέρας:

Α\’ Ομιλος (Πανεβέζις)

Ισπανία – Πολωνία (15.15)
Τουρκία – Πορτογαλία (17.45)
Λιθουανία – Αγγλία (21.00)

Β\’ Ομιλος (Σαουλέι)

Σερβία – Ιταλία (15.15)
Γαλλία – Λετονία (17.45)
Γερμανία – Ισραήλ (21.00)

Γ\’ Ομιλος (Αλίτους)

Μαυροβούνιο – πΓΔΜ (15.30)
Ελλάδα – Βοσνία/Ερζεγοβίνη (18.00, ΕΤ1)
Κροατία – Φινλανδία (21.00, σπορ+)

Δ\’ Ομιλος (Κλαϊπέντα)

Βέλγιο – Γεωργία (15.30)
Σλοβενία – Βουλγαρία (18.00)
Ρωσία – Ουκρανία (21.00)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook