Σταθερός στο 2,5% παρέμεινε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat. Η επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στα περισσότερα κράτη-μέλη και η υποχώρηση των τιμών ενέργειας συγκράτησαν, όπως φάνηκε, τις τιμές λιανικής.

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές και δίνει την… ευχέρεια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ να καθυστερήσει την προαναγγελθείσα και θεωρούμενη ως οιονεί βεβαία νέα αύξηση των ευρωεπιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.

Την περασμένη Δευτέρα μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου ο Τρισέ είχε πει ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο τιμών στην ευρωζώνη πριν από τη συνεδρίασή της στις 8 Σεπτεμβρίου. Είχε πει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανότατα πάνω από το ανώτατο ανεκτό από την ευρωτράπεζα όριο 2% για «κάποιους ακόμα μήνες».

Στις 4 Αυγούστο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, ο Γάλλος ευρωτραπεζίτης είχε διαβλέψει «ενισχυμένες πληθωριστικές τάσεις».

Τα στοιχεία, όμως, για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας τον Αύγουστο είναι εξόχως απογοητευτικά. Και σε συνδυασμό με την κάμψη των διεθνών τιμών ενέργειας (το τελευταίο τρίμηνο οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 13,6%) απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης των ευρωεπιτοκίων, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook