Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται σίγουρα στη Λιβύη και «αν δεν παραδοθεί, έχουμε δικαίωμα να τον σκοτώσουμε», δήλωσαν σήμερα, Τετάρτη, στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

«Μάς σκοτώνει, είναι εγκληματίας, είναι παράνομος. Παντού στον κόσμο, εάν ένας εγκληματίας δεν παραδοθεί, αποτελεί δικαίωμα όσων είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση του νόμου να τον σκοτώσουν «, δήλωσε ο Άχμαντ Νταράντ, μέλος του Συμβουλίου και επιφορτισμένος με τη δημιουργία ενός υπουργείου Εσωτερικών κατά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Λιβύης.

Σύμφωνα με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ο Μουάμαρ Καντάφι είναι πιθανόν να κρύβεται στην περιοχή του Μπάνι Ουαλίντ, νοτιο-ανατολικά της Τρίπολης ή στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Φήμες τον φέρνουν, επίσης, να έχει καταφύγει στην περιοχή της Σύρτης.

Νωρίτερα, ο Άλι Ταρχούνι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, είχε αφήσει να εννοηθεί ενώπιον δημοσιογράφων ότι οι αντικαθεστωτικοί γνωρίζουν πού βρίσκεται ο Καντάφι, αλλά αρνούνται να δώσουν στοιχεία και αρκέσθηκε να δηλώσει ότι «τρέχει από υπόνομο σε υπόνομο».

Σε συνέντευξή του σήμερα στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, ο ηγέτης του Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ δηλώνει ότι επιδιώκει τη σύλληψη του Μουάμαρ Καντάφι για να μπορέσει να δικαστεί.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές της Σύρτης και του Μπάνι Ουαλίντ.

Σύνοδος «Φίλοι της Λιβύης» με συμμετοχή της Ρωσίας

Η Ρωσία θα λάβει μέρος στη διεθνή σύνοδο «Φίλοι της Λιβύης», η οποία διεξάγεται την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και θα επιδιώξει να προασπίσει τα συμφέροντά της στη βορειοαφρικανική χώρα, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Αφρική σήμερα.

«Με οδηγίες του προέδρου, η Ρωσία θα λάβει μέρος στη διάσκεψη για τη Λιβύη», είπε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Βαρβάρα Πάαλ. «Η χώρα μας ήταν μία από τις πρώτες που προσεκλήθησαν σε αυτήν».

Ο Μαργκέλοφ θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στην διάσκεψη του Παρισιού, όπου μέλη της λεγόμενης ομάδας επαφής για τη Λιβύη, διάφορες άλλες χώρες και οργανισμοί αναμένεται να συζητήσουν περί της υποστήριξης της πολιτικής και οικονομικής ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον εξάμηνο εμφύλιο.

Η Ρωσία επέκρινε την ομάδα επαφής και ο Μαργκέλοφ επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η χώρα έχει την δυνατότητα να ασκεί βέτο ως μόνιμο μέλος, «πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο κλειδί» στις συζητήσεις για την μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Όμως κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία, η οποία είχε συνάψει συμβάσεις για πωλήσεις όπλων, εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων και κατασκευής υποδομών στη Λιβύη επί των ημερών του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, δεν θέλει να υποστεί οικονομικές ζημιές από την αλλαγή καθεστώτος στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα.

«Πρόθεσή μας είναι να παρουσιάσουμε την άποψή μας για τη διαδικασία ενός νέου κράτους στη χώρα και επίσης πρόθεσή μας είναι να ασκήσουμε κάποια επιρροή στη διαδικασία και να προστατεύσουμε τα ρωσικά οικονομικά και άλλα συμφέροντα στη Λιβύη», δήλωσε.

Η Ρωσία επέτρεψε τη δυτική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη απέχοντας από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάρτιο, αλλά κατηγόρησε τις δυνάμεις του NATO οι οποίες διεξήγαν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη ότι έδρασαν πέραν της εντολής για την προστασία των αμάχων.

Ο Μεντβέντεφ κάλεσε, όπως και οι δυτικές χώρες, τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία. Αλλά, αντίθετα με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, η Μόσχα δεν αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

ΕΕ: Άρση των κυρώσεων

Οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε έξι λιμάνια, τέσσερις πετρελαϊκές εταιρίες και άλλα πάνω από 10 νομικά πρόσωπα στη Λιβύη πρόκειται να αρθούν, ενδεχομένως ήδη από την Παρασκευή, δήλωσαν διπλωμάτες κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία την Τετάρτη για την άρση των κυρώσεων εναντίον 28 εταιριών και νομικών προσώπων σε μια κίνηση με στόχο να βοηθήσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης και να ξαναρχίσει η ομαλή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει αύριο, είπαν οι διπλωμάτες.

«Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την Παρασκευή», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Άλλος διπλωμάτης είπε ότι το λιβυκό μεταβατικό καθεστώς ζήτησε την άρση των κυρώσεων εναντίον των λιμανιών, των πετρελαϊκών επιχειρήσεων και άλλων 19 κρατικών οντοτήτων της χώρας.

Η Δανία αναγνώρισε το Μεταβατικό Συμβούλιο

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Λιβύη ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη στην ανακοίνωση μια ημέρα πριν από τη διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, που θα γίνει στο Παρίσι με συμπροεδρεύοντες τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και παρόντα ανώτατα στελέχη του Συμβουλίου.

Ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, αναμένεται να διακόψει την προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των πρόωρων εκλογών της 15ης Σεπτεμβρίου για να παραστεί στη σύνοδο. Οι πρωθυπουργοί της γειτονικής Νορβηγίας και της Σουηδίας αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν.

Ιταλία: 500 εκατ. ευρώ στη Λιβύη

Η ιταλική κυβέρνηση αποδέσμευσε 500 εκατομμύρια ευρώ για τη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, δηλαδή περισσότερα από τα 350 εκατομμύρια που είχε ανακοινώσει αρχικά η Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

«Ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε μιλήσει για 350 εκατομμύρια, σήμερα η τελική απόφαση ήταν να αποδεσμευτούν 500 για να δοθεί μια μεγαλύτερη υποστήριξη στους Λίβυους φίλους μας», δήλωσε ο Φρατίνι από την Πανονχάλμα, στην Ουγγαρία, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Στις 25 Αυγούστου η Ιταλία είχε ανακοινώσει την αποδέσμευση 350 εκατομμυρίων ευρώ για το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, κύριο πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.