Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Νομού Χανίων του ΚΚΕ για τα εγκαίνια των ΤΟΜΥ στα Χανιά απο την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

"Με την πολυδιαφημιζόμενη “τομή” στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί ξανά να δημιουργήσει μαγική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ). . 

Η κυβέρνηση δίνει τα “ρέστα” της στην εξαπάτηση των λαϊκών οικογενειών που στον 21ο αιώνα δεν έχουν πρόσβαση στην πρόληψη ,που πληρώνουν ακόμα και τον προγεννητικό τους έλεγχο και τα εμβόλια των παιδιών τους, που όσοι αθλούνται πληρώνουν ακόμα και τον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο, που κλείνουν ραντεβού με μήνες αναμονής στο Γ. Νοσοκομείο Χανίων, που ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βγάλουν μία ακτινογραφία, ενώ δεν υπάρχουν -σε πολλές ειδικότητες όπως καρδιολόγοι, δερματολόγοι, ενδοκρινολόγοι  επαρκείς σε αριθμό συμβεβλημένοι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ για να μπορέσει να απευθυνθεί.

Την ίδια ώρα που υπάρχουν 600 κενές οργανικές θέσεις στο Γ.Ν.Χ. , και δεκάδες  άλλες  στα Κέντρα Υγείας του Νομού   παρά  την κοροϊδία των  χιλιάδων   προσλήψεων  γιατρών και νοσηλευτών στο χώρο της υγείας!! 

Η Κυβέρνηση εγκαινιάζει άλλη μία Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), αυτή τη φορά στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου 

Όσες φιέστες και αν στήσει η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την εξαπάτηση διαρκείας του λαού για τη δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (αρκεί κάποιος να κάνει μια βόλτα από το παλαιό ΙΚΑ Χανίων).

Προσπαθούν να κρύψουν απ το λαό ,ότι ο ψηφισμένος κρατικός προϋπολογισμός προχωράει σε περαιτέρω σφαγιασμό της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας κατά 326εκ.€ και στον ΕΟΠΥΥ κατά 214εκ.€, που θα προσθέσει επιπλέον βάρη στις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότεροτις δημόσιες μονάδες και παροχές υγείας.

Δεν μπορούν να κρύψουν τις ουρές στα νοσοκομεία, ( 6 μήνες αναμονή στον οφθαλμιατρικό, 1εως 1μιση  χρόνο στο γαστρεντερολογικό κτλ ) την υποστελέχωση, τις ελλείψεις, την εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εμπορευματική λειτουργία τους με τα απογευματινά, ότι οι εργαζόμενοι βάζουν συνεχώς ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν υγεία τους.
Δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι ΤΟΜΥ, που διαφημίζονται από την Κυβέρνηση σαν «Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας», είναι ένα από “τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών” όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους “θεσμούς” για την τρίτη αξιολόγηση. 

Δηλαδή οι ελάχιστοι γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν ως “κόφτες” των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ, χωρίς εργαστήρια και ειδικούς γιατρούς και με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με «πετσοκομμένα» δικαιώματα και μισθούς πείνας. Οι “υψηλού επιπέδου” υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αντιστοιχούν το πολύ σε μια γρήγορη εξέταση και μια συνταγογράφηση για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «σημαντική στιγμή» της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας είναι οι 5 ΤΟΜΥ για ολόκληρη την πόλη για ένα πληθυσμό πάνω από 10000.!!!! και ! οι οποίες ισχυρίζονται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας στον ευρύτερο δήμο 

Αλήθεια, τί είδους πρόληψη μπορεί να κάνει ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός που είναι υπεύθυνοι για περίπου 2250 ενήλικες και 1500 παιδιά; 

Αλήθεια, τί παροχές υγείας μπορούν να καλυφθούν από τέτοιου είδους δομές υγείας;       

Οι υπόλοιποι δήμοι θεωρητικά καλύπτονται από τα κέντρα υγείας που όμως κι εκεί υπάρχουν χρόνια και γνωστά προβλήματα! 

Η κυβέρνηση, με τα σημερινά εγκαίνια, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εκμεταλλευτές του λαού, με μέτρα που επιδεινώνουν την υγεία και τους όρους παροχής της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης. Διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στη δυνατότητα να αξιοποιούνται από το λαό οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας. 

Τώρα απαιτείται η οργάνωση της λαϊκής πάλης:
για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας, σύγχρονου, πλήρως στελεχωμένου με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. 
για την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, των ΑμεΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη."